ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Νόστιμες πατάτες ογκρατέν από τον Άκη Πετρετζίκη
Συνταγή για απολαυστικές πατάτες με σπιτική μπεσαμέλ, μανιτάρια, μπέικον και γραβιέρα!
Καλή απόλαυση!
Συστατικά
Για τις πατάτες
- 4 πατάτες, μεσαίες
- 1 λίτρο νερό
- 1 κύβο κότας
Για την μπεσαμέλ
- 70 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 250 γρ. γάλα, 3,5%
- 1 αυγό, μεσαίο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα λαχανικά
- 2 κρεμμύδια
- 250 γρ. μανιτάρια champignon
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
- 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
Για τη σύνθεση
- 150 γρ. μπέικον, σε φέτες
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το πυρίμαχο σκεύος
- 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις πατάτες
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 1 εκ.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο και τις πατάτες και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Βράζουμε για 10 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε 500 γρ. από το νερό σε ένα μεγάλο μπολ.
Για την μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, και το αφήνουμε να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το νερό από τις πατάτες σε 4 δόσεις. Ξεκινάμε με την πρώτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει μια αραιή πάστα χωρίς να έχει γρομπαλάκια.
- Προσθέτουμε τη δεύτερη δόση και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να αραιώσει η πάστα που έχουμε δημιουργήσει.
- Προσθέτουμε την τρίτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι απορροφηθεί το νερό και να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε την τέταρτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να πάρει ακόμα μια βράση η μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αβγό, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τα λαχανικά
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρά το κρεμμύδι και πάρει χρώμα.
- Μεταφέρουμε το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τοποθετούμε ξανά το ίδιο τηγάνι -χωρίς να το πλύνουμε- σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
- Σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να χάσουν τα μανιτάρια αρκετή από την υγρασία τους.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα κρεμμύδια.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ψιλοκόβουμε τις φέτες μπέικον και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά τις πατάτες, τη μπεσαμέλ και 100 γρ. από την τριμμένη γραβιέρα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και το πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά.
- Ρίχνουμε στο σκεύος το μείγμα του μπολ με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά και την τριμμένη γραβιέρα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διαβάστε επίσης:
Γρήγορα soft cookies από τον Άκη Πετρετζίκη
Αυθεντική ιταλική πίτσα από τον Άκη Πετρετζίκη