Νόστιμες πατάτες ογκρατέν από τον Άκη Πετρετζίκη

Συνταγή για απολαυστικές πατάτες με σπιτική μπεσαμέλ, μανιτάρια, μπέικον και γραβιέρα!

Καλή απόλαυση!

Συστατικά

Για τις πατάτες

  • 4 πατάτες, μεσαίες
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο κότας

Για την μπεσαμέλ

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ. γάλα, 3,5%
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα λαχανικά

  • 2 κρεμμύδια
  • 250 γρ. μανιτάρια champignon
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

Για τη σύνθεση

  • 150 γρ. μπέικον, σε φέτες
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το πυρίμαχο σκεύος
  • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις πατάτες

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 1 εκ.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο και τις πατάτες και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε 500 γρ. από το νερό σε ένα μεγάλο μπολ.

Για την μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
  • Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το νερό από τις πατάτες σε 4 δόσεις. Ξεκινάμε με την πρώτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει μια αραιή πάστα χωρίς να έχει γρομπαλάκια.
  • Προσθέτουμε τη δεύτερη δόση και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να αραιώσει η πάστα που έχουμε δημιουργήσει.
  • Προσθέτουμε την τρίτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι απορροφηθεί το νερό και να πάρει μια βράση.
  • Προσθέτουμε την τέταρτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να πάρει ακόμα μια βράση η μπεσαμέλ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αβγό, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τα λαχανικά

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρά το κρεμμύδι και πάρει χρώμα.
  • Μεταφέρουμε το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τοποθετούμε ξανά το ίδιο τηγάνι -χωρίς να το πλύνουμε- σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
  • Σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να χάσουν τα μανιτάρια αρκετή από την υγρασία τους.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα κρεμμύδια.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε τις φέτες μπέικον και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά τις πατάτες, τη μπεσαμέλ και 100 γρ. από την τριμμένη γραβιέρα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και το πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά.
  • Ρίχνουμε στο σκεύος το μείγμα του μπολ με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά και την τριμμένη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορα soft cookies από τον Άκη Πετρετζίκη

Αυθεντική ιταλική πίτσα από τον Άκη Πετρετζίκη