ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεσημέρι Τετάρτης με το κρύο να έχει ξαναπαγώσει την Αθήνα, αλλά στις φιλόξενες αίθουσες της Γαλλικής Πρεσβείας η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή καθώς οι Γάλλοι chefs που βρίσκονται στην Αθήνα με την ευκαιρία της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας μας μιλούσαν για τις εμπειρίες τους στην Αθήνα αλλά και την επαφή τους με την ελληνική κουζίνα.
Και είναι μεγάλη τύχη να βρεθείς δίπλα σε ανθρώπους που έχουν στο ενεργητικό τους δύο και τρία και πέντε αστέρια Michelin και να μιλούν με πάθος για το ελληνικό ελαιόλαδο, τις ελιές και τα υπέροχα τοπικά μας προϊόντα.

Ενθουσιασμένος με το ελληνικό αυγολέμονο ο John Argaud, Σεφ του ξενοδοχείου 5 αστέρων «Auberge Ostape», στα Πυρηναία όρη στη Νότια Γαλλία, ρωτούσε τον σεφ της Πρεσβείας κ. Hoffman να του εξηγήσει πώς δένεται το αυγολέμονο που δοκίμασε το προηγούμενο βράδυ και αν χρησιμοποιείται πολτός πατάτας ή κάτι άλλο και μας εξηγούσε πόση έμπνευση δίνει ο πολιτισμός μιας χώρας.
O διάσημος ζαχαροπλάστης Gilles Marchal που έρχεται στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια μάς μίλησε για τις διάσημες madeleines του και αναφερόμενος στα ελληνικά προϊόντα μάς είπε ότι θα ήθελε να βρει έναν Έλληνα επενδυτή που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο και μαστίχα για να δημιουργήσει madeleines ενώ επέμεινε στη δύναμη που έχουν οι μικρές βιοτεχνίες.

Η σεφ ζαχαροπλαστικής Ophelie Bares είναι παθιασμένη με τα αρωματικά βότανα στη ζαχαροπλαστική και η ιδέα της είναι να φτιάξει μια σοκολατόπιτα ελιάς ενώ μας δήλωσε ότι οι ηλιόσποροι, το σουσάμι είναι πράγματα που βρίσκει κανείς στο κατάστημά της στο Παρίσι.
Ο Gauthier Denis που συνάντησα την Κυριακή στο brunch του Athenee μαζί με το ‘Τρομερό Παιδί’ τον Στέφανο Λιβάνιο μου είπε πως ξεκίνησε την επαφή του με την αρτοποιία από μικρό παιδί, που είχε βουτήξει το χέρι του στο αλεύρι. «Μετά το ξέχασα, αλλά λίγα χρόνια αργότερα όταν επρόκειτο να επιλέξω επάγγελμα ήμουν λίγο χαμένος. Πήγα σε ένα αρτοποιείο και όταν έβαλα το χέρι μου στη ζύμη, μου ήλθαν στο μυαλό οι παιδικές αναμνήσεις και ένοιωσα μια ανατριχίλα και αποφάσισα ότι αυτό θα κάνω στη ζωή μου και πράγματι είμαι παθιασμένος αλλά και πολύ ευτυχισμένος που μπορώ να μοιράζομαι αυτό με τον κόσμο και να κάνω τους ανθρώπους να δοκιμάζουν την δουλειά μου και να τους κάνω και εκείνους ευτυχισμένους», εξομολογήθηκε.
O Γάλλος αρτοποιός Gauthier Denis
Το ‘Τρομερό Παιδί ‘ Στέφανος Λιβάνιος, η μοναδική Ελληνίδα Cheffe Ντίνα Νικολάου και ο Gauthier Denis
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι. Χάρηκα πολύ που ξαναδούλεψα με τον Στέφανο (το Τρομερό Παιδί) στο αρτοποιείο του μαζί με όλη την ομάδα του. Βιάζομαι πολύ να δοκιμάσω την ελληνική κουζίνα. Γνωρίζω λίγα ελληνικά προϊόντα, όπως ο γύρος και η χωριάτικη σαλάτα, αλλά θέλω να τα δοκιμάσω εδώ, στον τόπο τους γιατί μου είπαν ότι εδώ είναι πολύ καλύτερα!!!»

Διαβάστε επίσης:
Χρυσοί Σκούφοι 2025: Και πάλι πρώτος ο Μποτρίνι!
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη: Ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
