Ο Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει τα μυστικά για πεντανόστιμες ντομάτες γεμιστές

Μια κλασική συνταγή για ένα από τα αγαπημένα ελληνικά λαδερά φαγητά! Συνοδεύστε με φέτα και ψωμί!

Συστατικά

  • 4 ντομάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 350 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. φέτα
  • φέτες ψωμί
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το καπάκι από τη βάση τους, όχι από το κοτσάνι. Είναι καλύτερο να κόψουμε αυτήν την πλευρά γιατί χωράει περισσότερη γέμιση.
  • Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες από τη σάρκα τους. Προσπαθούμε να μη δημιουργήσουμε τρύπες και φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
  • Βάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες σε ένα μπολ και ψιλοκόβουμε τα κομμάτια που ίσως είναι μεγαλύτερα.
  • Τοποθετούμε τις ντομάτες στο ταψί ακουμπώντας τες από τη μεριά του κοτσανιού.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με το μισό ελαιόλαδο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε και σοτάρουμε το ρύζι για 1 λεπτό ακόμα.
  • Προσθέτουμε τη σάρκα από τις ντομάτες ώστε να σβήσουμε το μείγμα.
  • Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε το νερό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο.
  • Ανακατεύουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και τη μοιράζουμε στις ντομάτες.
  • Αν περισσέψει γέμιση, δεν την πετάμε, τη ρίχνουμε και αυτή μέσα στο ταψί.
  • Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα γεμιστά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε με φέτα, φέτες ψωμιού και πασπαλίζουμε με φύλλα δυόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Λαχταριστά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές από τον Άκη Πετρετζίκη

Κέικ σοκολάτας από τον Άκη Πετρετζίκη