Τσουρέκι κοτσίδα με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μια ιδιαίτερη συνταγή όχι μόνο για το Πάσχα αλλά και για όλο το χρόνο. Το σιρόπι που ποτίζει το σοκολατένιο τσουρέκι το κάνει απλά μαγικό…
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Θα χρειαστούμε:
Για το τσουρέκι
550 γραμ. (4 ⅓ φλ.) αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
100 γραμ. (1/2 φλ.) ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. γεμάτη μαγιά στιγμής
3 αυγά μεγάλα
120 γραμ. (1/2 φλ.) γάλα
1/4 κ.γλ. αλάτι
150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο λιωμένο βούτυρο
2 φόρμες μικρές για κέικ
Για τη γέμιση
50 γραμ. (1/2 φλ.) κακάο
50 γραμ. (1/2 φλ.) άχνη ζάχαρη
125 γρ. λιωμένο βούτυρο
150 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
100 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
240 γραμ. (1 φλ.) νερό
300 γραμ. (1 ½ φλ) ζάχαρη
φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτη
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά για το τσουρέκι με σοκολάτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ψιλοκόβουμε το βούτυρο και κρατάμε το κομμάτια στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε τη μάγια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.
Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λίγο τα κομμάτια από το μαλακό βούτυρο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και γυαλιστερή και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την αλείφουμε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την σκεπάζουμε.
Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
Βουτυρώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες κέικ και στη βάση στρώνουμε λαδόκολλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο 30χ40 εκ.
Αλείφουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση-πάστα σοκολάτα, αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
Πασπαλίζουμε τη μισή καρυδόψιχα και τη μισή ζάχαρη.
Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε λεπτή φέτα και ισιώνουμε τις άκρες.
Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το ρολό στη μέση.
Τοποθετούμε τα δυο μισά του ρολού με την γέμιση προς τα εμάς και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και το βάζουμε στη φόρμα.
Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.
Αφήνουμε για 1 ½ ώρα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα τσουρέκι με σοκολάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα τα αφράτα και φανταστικά τσουρέκια με σοκολάτα.
Για τη γέμιση με σοκολάτα
Βάζουμε σε μπολ το κακάο, την άχνη, τη σοκολάτα και το βούτυρο.
Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.
Για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 2′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Όπως βγάζουμε καυτά τα τσουρέκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
Μόλις αρχίσουν να κρυώνουν, τα ξεφορμάρουμε.
Το σιρόπι είναι προαιρετικό.