Σήμερα ο Άκης μοιράζεται μαζί μας τη δική του συνταγή για νόστιμο κοτόπουλο με σαφράν που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι στο σπίτι.

Φτιάξτε ένα νόστιμο αρωματικό κοτόπουλο με λεμόνι και κρόκο Κοζάνης! Τέλειο κυρίως γεύμα, πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.

1

Συστατικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 2 σκ. σκόρδο
  • φλούδες λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 10 γρ. τζίντζερ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 100 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
  • 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
  • 200 γρ. νερό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου σε βαζάκι

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 λεμόνι, σε φέτες
  • κόλιανδρο
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε 10 μερίδες και βάζουμε στην κατσαρόλα, με τη πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, για να πάρει χρώμα.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, την κανέλα, τον κόλιανδρο, τα σκόρδα, τις φλούδες από το λεμόνι, το τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν πάστα.
  • Προσθέτουμε την πάστα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο Κοζάνης, τα βερίκοκα κομμένα σε λεπτές φέτες, τις ελιές, το νερό, την ντομάτα κονκασέ τον ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με το ρύζι μπασμάτι, το γιαούρτι, φέτες από λεμόνι, κόλιανδρο φρέσκο, τον κρόκο Κοζάνης, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Πίτσα καπρέζε από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπάρες με ξηρούς καρπούς από τον Άκη Πετρετζίκη