Συνταγή για κοκκινιστά καλαμαράκια με ρύζι από τον Άκη Πετρετζίκη!

Μία παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή για καλαμαράκια κοκκινιστά εύκολη γρήγορη και πεντανόστιμη!

1

Συστατικά

  • 600 γρ. καλαμαράκια , κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.
  • 140 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 450 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 600 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 300 γρ. ρύζι νυχάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Τοποθετούμε παράλληλα ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το φύλλο δάφνης, και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Ανοίγουμε για να ανακατέψουμε κάθε 2-3 λεπτά και κλείνουμε ξανά το καπάκι.
  • Ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, ταμπονάρουμε καλά τα καλαμαράκια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει η υγρασία, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Σοτάρουμε τα καλαμαράκια για 2-3 λεπτά συνολικά. Στον μισό χρόνο ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
  • Προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα με το ρύζι, ανακατεύουμε με την κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μεταφέρουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.
  • Σερβίρουμε με πιπέρι και φρέσκο μαϊντανό.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Στριφτή κασερόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Κολοκυθοκεφτέδες από τον Άκη Πετρετζίκη