Πεντανόστιμη συνταγή με κοχύλια γεμιστά κιλά και μπεσαμέλ από τον Άκη Πετρετζίκη

Από τις καλύτερες συνταγές για ζυμαρικά φούρνου! Μεγάλα κοχύλια γεμιστά με ζουμερό κιμά και σπιτική αφράτη μπεσαμέλ!

Ιδανική συνταγή για το τραπέζι του σαββατοκύριακου.

Συστατικά

Για τον κιμά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 350 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κύβο κότας
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

Για τα ζυμαρικά

  • 500 γρ. κοχύλια
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

  • 75 γρ. βούτυρο
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 75 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον κιμά

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον κύβο κότας, την ντομάτα κονκασέ, το θυμάρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι και το φύλλο δάφνης, και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τη γέμιση.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για να κρυώσει ο κιμάς.

Για τα ζυμαρικά

  • Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Αλατίζουμε το νερό και ρίχνουμε τα κοχύλια.
  • Βράζουμε τα κοχύλια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μείον 2 λεπτά.
  • Σουρώνουμε τα κοχύλια, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για την μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά σε δόσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε το γάλα σε μικρές δόσεις.
  • Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση, τότε ρίχνουμε την επόμενη, φροντίζοντας να διαλύσουμε τυχόν γρομπαλάκια με το σύρμα χειρός.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα του γάλακτος.
  • Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια της μπεσαμέλ, τότε είναι έτοιμη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν στην μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα.
  • Μοιράζουμε με ένα κουτάλι τον κιμά σε όλα τα κοχύλια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
  • Περιχύνουμε τα γεμισμένα κοχύλια με την μπεσαμέλ.
  • Μεταφέρουμε το πυρίμαχο σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο.
  • Μοιράζουμε τα κοχύλια σε πιάτα και γαρνίρουμε με τη φέτα, την οποία σπάμε με τα χέρια μας.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι, και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης: 

Βελουτέ σούπα με παντζάρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Brownies με 3 υλικά από τον Άκη Πετρετζίκη