Πεντανόστιμη συνταγή με κοχύλια γεμιστά κιλά και μπεσαμέλ από τον Άκη Πετρετζίκη

Από τις καλύτερες συνταγές για ζυμαρικά φούρνου! Μεγάλα κοχύλια γεμιστά με ζουμερό κιμά και σπιτική αφράτη μπεσαμέλ!

1

Ιδανική συνταγή για το τραπέζι του σαββατοκύριακου.

Συστατικά

Για τον κιμά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 350 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κύβο κότας
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

Για τα ζυμαρικά

  • 500 γρ. κοχύλια
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

  • 75 γρ. βούτυρο
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 75 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον κιμά

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον κύβο κότας, την ντομάτα κονκασέ, το θυμάρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι και το φύλλο δάφνης, και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τη γέμιση.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για να κρυώσει ο κιμάς.

Για τα ζυμαρικά

  • Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Αλατίζουμε το νερό και ρίχνουμε τα κοχύλια.
  • Βράζουμε τα κοχύλια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μείον 2 λεπτά.
  • Σουρώνουμε τα κοχύλια, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για την μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά σε δόσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε το γάλα σε μικρές δόσεις.
  • Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση, τότε ρίχνουμε την επόμενη, φροντίζοντας να διαλύσουμε τυχόν γρομπαλάκια με το σύρμα χειρός.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα του γάλακτος.
  • Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια της μπεσαμέλ, τότε είναι έτοιμη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν στην μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα.
  • Μοιράζουμε με ένα κουτάλι τον κιμά σε όλα τα κοχύλια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
  • Περιχύνουμε τα γεμισμένα κοχύλια με την μπεσαμέλ.
  • Μεταφέρουμε το πυρίμαχο σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο.
  • Μοιράζουμε τα κοχύλια σε πιάτα και γαρνίρουμε με τη φέτα, την οποία σπάμε με τα χέρια μας.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι, και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης: 

Βελουτέ σούπα με παντζάρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Brownies με 3 υλικά από τον Άκη Πετρετζίκη