Μια πεντανόστιμη συνταγή για εξοχικό με χοιρινό από τον Άκη Πετρετζίκη για το κυριακάτικο (και όχι μόνο) τράπεζι…

Για το εξοχικό μας θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. πατάτες
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1200 γρ. χοιρινό, λαιμό
  • 400 γρ. ντομάτες
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2-3 κλ. δεντρολίβανο
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι

Για το σερβίρισμα

  • λεμόνι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Σε ένα ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια 2-3 εκ. και τις βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να πάρουν χρώμα. Μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, το σκόρδο σε φέτες, τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά.
  • Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια 2-3 εκ. και απλώνουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αν το τηγάνι μας δεν είναι μεγάλο, σοτάρουμε το χοιρινό σε δύο δόσεις. Μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και στύβουμε ελαφρά για αν φύγει η υγρασία τους. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε στο ταψί τη ρίγανη, το κύμινο, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το δεντρολίβανο, το τυρί κομμένο σε κομμάτια και κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα με το αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε καλά σκεπασμένο για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30-40 λεπτά να πάρει χρώμα.
  • Σερβίρουμε με λεμόνι και ρίγανη.