ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Από τα πιο ιδιαίτερα σπιτικά κέικ με φιστικοβούτυρο και καραμέλες βουτύρου!
Εάν αγαπάτε το φιστικοβούτυρο και τις καραμέλες, ο Άκης Πετρετζίκης σας προτείνει την τέλεια συνταγή για αρωματικό κέικ με λίγα υλικά και αφράτη γκανάς για την επικάλυψη!
Συστατικά
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
- 80 γρ. καραμέλες, βουτύρου ή γάλακτος, μαλακές, ψιλοκομμένες
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για τη φόρμα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά, μεσαία
- 150 γρ. γάλα, 3,5%
- 150 γρ. φιστικοβούτυρο, απαλό
Για την ganache montée φιστίκι
- 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 550 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
- 50 γρ. γλυκόζη, σιρόπι
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 170 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- 100 γρ. φιστικοβούτυρο, απαλό
Για το σερβίρισμα
- καραμέλες, βουτύρου ή γάλακτος
- φιστίκια
- πουράκια
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τις καραμέλες βουτύρου, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 11×25 εκ.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το φιστικοβούτυρο, και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά (το αλεύρι με τις καραμέλες) και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.
- Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Για την ganache montée φιστίκι
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ κρύο νερό και μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε τα 220 γρ. από την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη και το εκχύλισμα βανίλιας, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Προσθέτουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη -αφού προηγουμένως τη στραγγίξουμε με τα χέρια μας- και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 330 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
- Αφαιρούμε την ganache montée από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρατέψε το μείγμα.
- Βάζουμε την ganache montée σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Για τη συνθεση
- Διακοσμούμε το κέικ με την ganache montée και το στολίζουμε με καραμέλες, φιστίκια, και πουράκια.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Κρέπες σουφλέ από τον Άκη Πετρετζίκη
Πίτσα με κοτόπουλο και τυρί κρέμα από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής