Από τα πιο ιδιαίτερα σπιτικά κέικ με φιστικοβούτυρο και καραμέλες βουτύρου!

Εάν αγαπάτε το φιστικοβούτυρο και τις καραμέλες, ο Άκης Πετρετζίκης σας προτείνει την τέλεια συνταγή για αρωματικό κέικ με λίγα υλικά και αφράτη γκανάς για την επικάλυψη!

1

Συστατικά

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
  • 80 γρ. καραμέλες, βουτύρου ή γάλακτος, μαλακές, ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για τη φόρμα
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 150 γρ. γάλα, 3,5%
  • 150 γρ. φιστικοβούτυρο, απαλό

Για την ganache montée φιστίκι

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 550 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
  • 50 γρ. γλυκόζη, σιρόπι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 170 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
  • 100 γρ. φιστικοβούτυρο, απαλό

Για το σερβίρισμα

  • καραμέλες, βουτύρου ή γάλακτος
  • φιστίκια
  • πουράκια

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τις καραμέλες βουτύρου, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 11×25 εκ.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το φιστικοβούτυρο, και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό.
  • Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά (το αλεύρι με τις καραμέλες) και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.
  • Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Για την ganache montée φιστίκι

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ κρύο νερό και μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε τα 220 γρ. από την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη και το εκχύλισμα βανίλιας, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Προσθέτουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη -αφού προηγουμένως τη στραγγίξουμε με τα χέρια μας- και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί.
  • Ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ.
  • Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 330 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
  • Αφαιρούμε την ganache montée από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρατέψε το μείγμα.
  • Βάζουμε την ganache montée σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Για τη συνθεση

  • Διακοσμούμε το κέικ με την ganache montée και το στολίζουμε με καραμέλες, φιστίκια, και πουράκια.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Κρέπες σουφλέ από τον Άκη Πετρετζίκη

Πίτσα με κοτόπουλο και τυρί κρέμα από τον Άκη Πετρετζίκη