Πεντανόστιμο κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη από τον Άκη Πετρετζίκη.

Συνταγή για ένα χριστουγεννιάτικο διαφορετικό κέικ για όσους θέλουν να προσέξουν στις γιορτές!

Συστατικά

Για το κέικ

  • 140 γρ. αλεύρι καρύδας, + έξτρα για το πασπάλισμα
  • 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 9 αυγά, μέτρια
  • 250 γρ. ερυθριτόλη
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 0%
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 400 γρ. καρότα, τριμμένα
  • 80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα

Για το frosting

  • 500 γρ. τυρί κρέμα light
  • 150 γρ. ερυθριτόλη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • καρύδια

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι καρύδας, την κανέλα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, την ερυθριτόλη, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού από το μπολ, τα τριμμένα καρότα, τα καρύδια, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το κέικ και να ψηθεί εσωτερικά.
  • Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για το frosting

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, την ερυθριτόλη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Για την σύνθεση

  • Απλώνουμε λίγο από το frosting σε μια πιατέλα σερβιρίσματος ώστε να κολλήσει πάνω το πρώτο παντεσπάνι.
  • Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι την πάνω πλευρά από τα παντεσπάνια ώστε να δημιουργήσουμε μια επίπεδη επιφάνεια. Δεν πετάμε το παντεσπάνι που κόψαμε!
  • Το κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Τοποθετούμε στην πιατέλα το ένα παντεσπάνι με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και απλώνουμε με ένα κουτάλι το 1/3 από το frosting.
  • Βάζουμε στο κέντρο λίγα κομμάτια από το παντεσπάνι που κόψαμε ώστε να πατήσει από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι χωρίς να απλώσει η κρέμα.
  • Προσθέτουμε το δεύτερο παντεσπάνι -πάλι με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω- και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο frosting.
  • Προσθέτουμε γύρω-γύρω λίγα καρύδια, τα τρίμματα από το κομμένο παντεσπάνι, και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Μοσχαρίσιο γεμιστό ρολό από τον Άκη Πετρετζίκη

Μηλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη