Λαχταριστές καριόκες με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη!

Εύκολη συνταγή για σπιτικές και σοκολατένιες καριόκες με τσουρέκι που περίσσεψε το Πάσχα!

1

Συστατικά

  • 325 γρ. κουβερτούρα
  • 250 γρ. τσουρέκι
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 50 γρ. γάλα πλήρες
  • 20 γρ. μέλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
  • 30 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. τρούφα σοκολάτας, πολύχρωμη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  • Κόβουμε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να φύγει όλη η υγρασία από το τσουρέκι.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη το τσουρέκι και τα καρύδια και τα χτυπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.
  • Αδειάζουμε το μείγμα του πολυκόφτη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να σφίξει και το τοποθετούμε πάνω σε διάφανη μεμβράνη στον πάγκο εργασίας.
  • Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας του δίνουμε σχήμα σαλαμιού και το τυλίγουμε στη διάφανη μεμβράνη.
  • Τοποθετούμε παράλληλα 2 διάφανες μεμβράνες πάνω στον πάγκο εργασίας ακουμπώντας η μία την άλλη.
  • Τοποθετούμε πάνω στις μεμβράνες το τυλιγμένο σαλάμι.
  • Τυλίγουμε ξανά το μείγμα πολύ σφιχτά στις μεμβράνες και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.
  • Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1-1 1⁄2 λεπτό, μέχρι να λιώσει.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας.
  • Βγάζουμε το σαλάμι από το ψυγείο ή την κατάψυξη, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη, και το κόβουμε σε 12 φέτες πάχους 1 εκ.
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μια τσιμπίδα και το βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
  • Αφαιρούμε το κομμάτι από την κουβερτούρα και το ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα.
  • Πασπαλίζουμε με πολύχρωμα sprinkles.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
  • Αφήνουμε τις καριόκες στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα.
  • Σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Στριφτή κασερόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Πίτσα ναπολιτάνα από τον Άκη Πετρετζίκη