Πεντανόστιμη καρυδόπιτα με σοκολάτα και πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη.

Συνταγή για ελληνική και σιροπιαστή καρυδόπιτα με σοκολάτα και πορτοκάλι!

1

Απογειώστε τη γεύση συνοδεύοντάς την με παγωτό καϊμάκι.

Καλή απόλαυση!

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 900 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
  • 1 στικ κανέλα
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι

Για την καρυδόπιτα

  • 10 αυγά, μεσαία
  • 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανιλίνες
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 160 γρ. καρύδια
  • 120 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για το ταψί
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο, για το ταψί

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό καϊμάκι
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φέτες πορτοκαλιού, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού, και αφήνουμε να βράσει μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το σιρόπι.

Για την καρυδόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, τις βανιλίνες και το ξύσμα πορτοκαλιού, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα,  μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει το μείγμα και να πάρει την υφή της μαρέγκας.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι, χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν, και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη μεταφέρουμε στο μπολ.
  • Ρίχνουμε το κονιάκ και το 1/3 από το μείγμα της μαρέγκας, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα της μαρέγκας και ανακατεύουμε ελαφρώς με το κουτάλι μέχρι να δέσει.
  • Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×32 εκ. με το σπορέλαιο και το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα της καρυδόπιτας στο ταψί και μεταφέρουμε στον φούρνο.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι και φύλλα δυόσμου.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Σπαγγέτι με μπρόκολο και κοτόπουλο αλά κρεμ από τον Άκη Πετρετζίκη

Pancakes σοκολάτας από τον Άκη Πετρετζίκη