ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η πιο νόστιμη συνταγή για φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με Μετσοβόνε και άγριο ρύζι από τον Άκη Πετρετζίκη.
Η κατάλληλη επιλογή για το γιορτινό τραπέζι που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Συστατικά
Για τη γαλοπούλα
- 900 γρ. γαλοπούλα, (2 φιλέτα)
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- 50 γρ. σπανάκι baby
- 50 γρ. λιαστές ντομάτες
- 150 γρ. Μετσοβόνε, κομμένο σε κύβους
Για το άγριο ρύζι
- 200 γρ. άγριο ρύζι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κύβο κότας
- 500 νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα Μετσοβόνε
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 80 κρασί λευκό
- 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 200 γρ. Μετσοβόνε, τριμμένο
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. ρόδι, σε σπόρους
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γαλοπούλα
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά.
- Ανοίγουμε τα φιλέτα γαλοπούλας στη μέση προσέχοντας να μη χωριστούν σε 2 κομμάτια.
- Καλύπτουμε τα φιλέτα με ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και τα χτυπάμε με έναν μπάτη (αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πλάστη ή ένα μπρίκι) ώστε να ανοίξουν και να γίνουν πολύ λεπτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να το κάνει.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το θυμάρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια, μέχρι να καλυφθούν τελείως τα φιλέτα.
- Γεμίζουμε τα φιλέτα με το σπανάκι, τις λιαστές ντομάτες και το Μετσοβόνε.
- Κλείνουμε τα φιλέτα σε ρολό και τα τυλίγουμε πολύ σφιχτά με διάφανη μεμβράνη.
- Βάζουμε τα ρολά γαλοπούλας στην κατσαρόλα, και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα ρολά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη από τα ρολά, τα τοποθετούμε στο τηγάνι, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα ρολά στην άκρη για 5 λεπτά.
- Κόβουμε τα ρολά σε λεπτές φέτες.
Για το άγριο ρύζι
- Βάζουμε σε ένα μπολ το άγριο ρύζι, προσθέτουμε νερό μέχρι να το καλύψει, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και το αφήνουμε στην άκρη για 12 ώρες.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον κύβο κότας, το νερό, το άγριο ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι, και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
- Ανάλογα με την ποικιλία του ρυζιού, χρειάζεται διαφορετικό μαγείρεμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό ή να βράσει πιο γρήγορα και να χρειαστεί να σουρώσουμε το περιττό νερό.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα Μετσοβόνε
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και την κρέμα γάλακτος, και βράζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα χειρός.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο Μετσοβόνε, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Για τη σύνθεση
- Μοιράζουμε τα φιλέτα γαλοπούλας σε πιάτα, γαρνίρουμε με το άγριο ρύζι, και περιχύνουμε με τη σάλτσα Μετσοβόνε.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, τους σπόρους ροδιού και το πιπέρι, και σερβίρουμε.
Καλά Χριστούγεννα
Διαβάστε επίσης:
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε «κατά λάθος» στην Ερυθρά Θάλασσα
- Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ για το 2025
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό το αφήγημα και για το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών