Η πιο νόστιμη συνταγή για φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με Μετσοβόνε και άγριο ρύζι από τον Άκη Πετρετζίκη.

Η κατάλληλη επιλογή για το γιορτινό τραπέζι που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Συστατικά

Για τη γαλοπούλα

  • 900 γρ. γαλοπούλα, (2 φιλέτα)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
  • 50 γρ. σπανάκι baby
  • 50 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 150 γρ. Μετσοβόνε, κομμένο σε κύβους

Για το άγριο ρύζι

  • 200 γρ. άγριο ρύζι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
  • 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κύβο κότας
  • 500 νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα Μετσοβόνε

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 80 κρασί λευκό
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 200 γρ. Μετσοβόνε, τριμμένο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. ρόδι, σε σπόρους
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γαλοπούλα

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά.
  • Ανοίγουμε τα φιλέτα γαλοπούλας στη μέση προσέχοντας να μη χωριστούν σε 2 κομμάτια.
  • Καλύπτουμε τα φιλέτα με ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και τα χτυπάμε με έναν μπάτη (αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πλάστη ή ένα μπρίκι) ώστε να ανοίξουν και να γίνουν πολύ λεπτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να το κάνει.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το θυμάρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια, μέχρι να καλυφθούν τελείως τα φιλέτα.
  • Γεμίζουμε τα φιλέτα με το σπανάκι, τις λιαστές ντομάτες και το Μετσοβόνε.
  • Κλείνουμε τα φιλέτα σε ρολό και τα τυλίγουμε πολύ σφιχτά με διάφανη μεμβράνη.
  • Βάζουμε τα ρολά γαλοπούλας στην κατσαρόλα, και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα ρολά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη από τα ρολά, τα τοποθετούμε στο τηγάνι, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα ρολά στην άκρη για 5 λεπτά.
  • Κόβουμε τα ρολά σε λεπτές φέτες.

Για το άγριο ρύζι

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το άγριο ρύζι, προσθέτουμε νερό μέχρι να το καλύψει, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και το αφήνουμε στην άκρη για 12 ώρες.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον κύβο κότας, το νερό, το άγριο ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι, και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
  • Ανάλογα με την ποικιλία του ρυζιού, χρειάζεται διαφορετικό μαγείρεμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό ή να βράσει πιο γρήγορα και να χρειαστεί να σουρώσουμε το περιττό νερό.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα Μετσοβόνε

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και την κρέμα γάλακτος, και βράζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα χειρός.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο Μετσοβόνε, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.

Για τη σύνθεση

  • Μοιράζουμε τα φιλέτα γαλοπούλας σε πιάτα, γαρνίρουμε με το άγριο ρύζι, και περιχύνουμε με τη σάλτσα Μετσοβόνε.
  • Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, τους σπόρους ροδιού και το πιπέρι, και σερβίρουμε.

Καλά Χριστούγεννα 🎄🎉

Διαβάστε επίσης:

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες από τον Άκη Πετρετζίκη

Τα μελομακάρονα του Άκη