ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα πεντανόστιμο πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές
Νηστίσιμα με ρύζι ή γεμιστά με κιμά. Σερβίρονται σκέτα με λεμόνι αν είσαι vegan, με σάλτσα αυγολέμονο ή σάλτσα με γιαουρτιού. Όπως και να τα φτιάξετε, είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσετε. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει την τέλεια συνταγή για κολοκυθοανθούς με ρύζι.
Δοκιμάστε την!
Υλικά
25 κολοκυθοανθοί
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια (πολύ ψιλοκομμένα)
2 τρυφερά κολοκυθάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
1 καρότο τριμμένο
1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα (ή πλιγούρι)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια-τρυφερά με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 ντομάτα
1 λεμόνι
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σάλτσα αυγολέμονο ή σάλτσα γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Οι κολοκυθοανθοί με ρύζι γίνονται στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
Για να μείνει το ρύζι σπυρωτό, ξεπλύνετε το πολύ καλά σε σουρωτήρι να φύγει όλο το άμυλο και ραντίστε το με το χυμό λεμονιού.
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και βότανα. Τρίβουμε τη ντομάτα.
Ζεστάνουμε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄ ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμύδια και το καρότο.
Σοτάρουμε για 2-3΄ να λαδωθούν. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 1 φλ. νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σκάσει το ρύζι στα λίγα υγρά για 6-7΄.
Τραβάμε τη γέμιση από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα βότανα κι αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση.
Με προσοχή γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς και κλείνουμε επάνω τα λουλούδια να φυλακίσουμε τη γέμιση.
Ακουμπάμε τους ανθούς κοντά κοντά στην κατσαρόλα, κάνοντας στρώσεις.
Πρέπει να είναι σφιχτά ο ένας πλάι στον άλλο για να μην ανοίξουν.
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δεμένα με σπάγκο τα κοτσάνια από τα βότανα (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο).
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 30΄.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10΄.
Στο τέλος, πρέπει να έχει ελάχιστο ζουμάκι η κατσαρόλα. Αν τους φάτε σκέτους, ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια.
Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε ακόμη:
Μία συνταγή με νησιώτικο αέρα: Φρουτάλια με κολοκυθοκορφάδες και λουκάνικο
Η συνταγή για τα πιο ωραία καλοκαιρινά τραπέζια: Κεφτέδες μπακαλιάρου με σως
Η πολίτικη συνταγή που θα σας μείνει αξέχαστη: Μοσχάρι γιαουρτλού
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση