Ο Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει τα μυστικά του για πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα σπανακοτυρόπιτα

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπανακοτυρόπιτα με μπόλικη φέτα και χωριάτικο τραγανό φύλλο!

Μια κλασική και ελληνική συνταγή, έτοιμη σε λίγα λεπτά, που θα φτιάχνετε συνέχεια!

Συστατικά

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1.200 γρ. σπανάκι, φρέσκο, καθαρισμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 500 γρ. φέτα
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 700 γρ. φύλλο χωριάτικο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο, για το ράντισμα των φύλλων

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το σπανάκι.
  • Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι.
  • Κόβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια και τη ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να σπάσει το μπέικιν πάουντερ.
  • Ρίχνουμε τα αυγά με το μπέικιν πάουντερ στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σε ένα ορθογώνιο ταψί 28×36 εκ. απλώνουμε κατά μήκος 2 χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με το ελαιόλαδο, και αφήνουμε τις άκρες τους να πέσουν προς τα έξω. Απλώνουμε ακόμα 2 φύλλα κάθετα στα προηγούμενα, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο, και αφήνουμε τις άκρες να πέσουν προς τα έξω. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε και τις άκρες! Τοποθετούμε ακόμα 1 φύλλο στο κέντρο του ταψιού, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, και το διπλώνουμε στη μέση.
  • Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί και την απλώνουμε καλά.
  • Τοποθετούμε 1 φύλλο πάνω από τη γέμιση, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, και το διπλώνουμε στη μέση. Απλώνουμε κάθετα 2 φύλλα, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο από πάνω, το διπλώνουμε στη μέση, και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, δημιουργώντας τον κόθρο, και «κλείνουμε» την πίτα. Τα πατάμε προς τα κάτω με ένα πινέλο.
  • Χαράσσουμε ελαφρώς την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.

Δείτε βίντεο

Διαβάστε επίσης:

Σπανακόρυζο από τον Άκη Πετρετζίκη

Σπαγγέτι με μπρόκολο και κοτόπουλο αλά κρεμ από τον Άκη Πετρετζίκη