• Food

    Εύκολη χορτόπιτα με φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom


    Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει την πιο γευστική χορτόπιτα

    Με έτοιμο χωριάτικο φύλλο και πλούσια γέμιση με ποικιλιά χορταρικών, μυρωδικών και φέτα! Είναι η πιο εύκολη εκδοχή της κλασικής και αγαπημένης μαμαδίστικης χορτόπιτας.

    Συστατικά

    Για τη γέμιση

    • 500 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένο
    • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
    • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
    • ½ ματσάκι μυρώνια
    • 1 ματσάκι άνηθο
    • 1 ματσάκι μαϊντανό
    • 300 γρ. φέτα
    • 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
    • 50 γρ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για τη σύνθεση

    • 7 φύλλα χωριάτικα, 650 γρ.
    • 150 γρ. ελαιόλαδο

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τη γέμιση

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
    • Πλένουμε καλά τα σέσκουλα και το σπανάκι και αφήνουμε στην άκρη.
    • Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
    • Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα σέσκουλα, τα μεταφέρουμε στο σουρωτήρι και προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι.
    • Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μεταφέρουμε και αυτό στο σουρωτήρι και προσθέτουμε άλλη 1 πρέζα αλάτι.
    • Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια, τον άνηθο και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι.
    • Ρίχνουμε ακόμα 1 πρέζα αλάτι, πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγει η υγρασία και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, κόβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια και την προσθέτουμε και αυτήν.
    • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και το προσθέτουμε.
    • Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.

    Για τη σύνθεση

    • Τοποθετούμε σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. το πρώτο φύλλο στη μισή πλευρά του ταψιού και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
    • Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο στην άλλη μισή πλευρά και ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο.
    • Τοποθετούμε ακόμα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο φροντίζοντας να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού και να εξέχουν αρκετά τα φύλλα.
    • Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
    • Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω από τη γέμιση ραντίζοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
    • Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα ώστε να σφραγίζουμε τη γέμιση και να φτιάξουμε ένα γείσο.
    • Ραντίζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια.
    • Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα στην πάνω σχάρα.
    • Αφαιρούμε από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή

    Διαβάστε επίσης:

    Παραδοσιακοί λουκουμάδες από τον Άκη Πετρετζίκη

    Gingerbread cookies με μέλι από τον Άκη Πετρετζίκη

    Κριθαρότο με σπανάκι: Το σπανακόρυζο αλλιώς σε 10 λεπτά



    ΣΧΟΛΙΑ