Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει την πιο γευστική χορτόπιτα

Με έτοιμο χωριάτικο φύλλο και πλούσια γέμιση με ποικιλιά χορταρικών, μυρωδικών και φέτα! Είναι η πιο εύκολη εκδοχή της κλασικής και αγαπημένης μαμαδίστικης χορτόπιτας.

1

Συστατικά

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένο
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 300 γρ. φέτα
  • 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 7 φύλλα χωριάτικα, 650 γρ.
  • 150 γρ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Πλένουμε καλά τα σέσκουλα και το σπανάκι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα σέσκουλα, τα μεταφέρουμε στο σουρωτήρι και προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι.
  • Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μεταφέρουμε και αυτό στο σουρωτήρι και προσθέτουμε άλλη 1 πρέζα αλάτι.
  • Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια, τον άνηθο και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι.
  • Ρίχνουμε ακόμα 1 πρέζα αλάτι, πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγει η υγρασία και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, κόβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια και την προσθέτουμε και αυτήν.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και το προσθέτουμε.
  • Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. το πρώτο φύλλο στη μισή πλευρά του ταψιού και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο στην άλλη μισή πλευρά και ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε ακόμα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο φροντίζοντας να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού και να εξέχουν αρκετά τα φύλλα.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
  • Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω από τη γέμιση ραντίζοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
  • Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα ώστε να σφραγίζουμε τη γέμιση και να φτιάξουμε ένα γείσο.
  • Ραντίζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα στην πάνω σχάρα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Παραδοσιακοί λουκουμάδες από τον Άκη Πετρετζίκη

Gingerbread cookies με μέλι από τον Άκη Πετρετζίκη

Κριθαρότο με σπανάκι: Το σπανακόρυζο αλλιώς σε 10 λεπτά