Συνταγή για την πιο νόστιμη και εύκολη αλμυρή μπουγάτσα με φύλλο κρούστας από τον Άκη Πετρετζίκη.

Με γέμιση από φέτα, γραβιέρα και μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο κρούστας.

1

Είτε την πείτε μπουγάτσα με τυρί είτε τυρόπιτα, είναι λαχταριστή!

Συστατικά

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κρόκους, από μεσαία αυγά
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. σουσάμι, μαύρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
  • Βάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να αρχίσει να βράζει το μείγμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, τη γραβιέρα και τους κρόκους, και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε δύο φύλλα φροντίζοντας να καλύψουμε τη βάση του ταψιού και να προεξέχουν περιμετρικά.
  • Βάζουμε άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα δύο φύλλα έτσι ώστε να έχουμε στη βάση 5 φύλλα συνολικά.
  • Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  • Γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν για να δημιουργήσουμε έναν γείσο και χαράζουμε σε 12 κομμάτια.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Εύκολο σουφλέ από τον Άκη Πετρετζίκη

Λιγκουίνι με πέστο αβοκάντο από τον Άκη Πετρετζίκη