ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το πιο γιορτινό γλυκό για την ημέρα των Χριστουγέννων!
Λαχταριστό κορμό σοκολάτας ετοιμάζει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης και μας δείχνει την ιδανική συνταγή να πετύχουμε απόλυτη γεύση και απόλαυση χωρίς τέλος για το γιορτινό τραπέζι.
Συστατικά
Για το παντεσπάνι
- 3 ασπράδια
- 3 κρόκους
- 1 πρέζα αλάτι
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Για την γκανάζ
- 600 γρ. κουβερτούρα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον κορμό
- 30 γρ. κονιάκ
- ζάχαρη άχνη
- κεράσια, kirsch
- φυσαλίδες
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν για 8-10 λεπτά.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
- Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
- «Θυσιάζουμε» το 1/4 από αυτήν για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι φούρνου 30×40 εκ., που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
Για τη γκανάς
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
- Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Με το που πάρει βράση η κρέμα αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
- Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάς.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. και με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε τη γκανάς ώστε να μπορέσει να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά.
Για τον κορμό
- Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας.
- Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάς. Κρατάμε λίγη στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό στο τέλος.
- Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάς πάνω στο ρολό που έχει σχηματιστεί.
- Διακοσμούμε με τα κερασάκια και τις φυσαλίδες.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Δείτε τη συνταγή στο akispetretzikis.gr
Διαβάστε επίσης:
Δροσερό γιαουρτογλυκό με φρούτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Η συνταγή του Άκη για γρήγορη και ζουμερή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα