Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό με φρούτα του δάσους από τον Άκη Πετρετζίκη.

Ένας πραγματικά απίθανος κορμός, ό,τι πρέπει για το εορταστικό σας τραπέζι.

Δοκιμάστε να φτιάξτε τον απόλυτο χριστουγεννιάτικο κορμό με φρούτα του δάσους και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

  • 3 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
  • 20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για την μους της γέμισης

  • 6 ασπράδια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. κουβερτούρα
  • 20 γρ. βούτυρο

Για το γλάσο

  • 300 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. φρούτα, του δάσους

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί διαστάσεων 25×35 εκ.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  • Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το κοσκινισμένο κακάο και το ξύσμα.
  • Aνακατεύουμε ελαφρά με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας προσπαθώντας να μην χάσουμε πολύ όγκο από το μείγμα μας.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Για να σιγουρευτούμε ότι έχει ψηθεί θα πρέπει να τρυπήσουμε το παντεσπάνι με ένα μαχαίρι, και αν βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.

Για τη μους

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με 1 πρέζα αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι που να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα και το βούτυρο, μεταφέρουμε στα μικροκύματα στα 800 Watt για 30 δευτερόλεπτα, και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ, παίρνουμε το 1/3 από την μαρέγκα την προσθέτουμε στη σοκολάτα, και ανακατεύουμε ελαφρά με μια
  • πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Την υπόλοιπη μαρέγκα την προσθέτουμε σε 2 μέρη στο μείγμα ανακατεύοντας κάθε φορά πολύ ελαφρά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί πλήρως.
  • Μεταφέρουμε τη μους στο ψυγείο να παγώσει.

Για το γλάσο

  • Τοποθετούμε τη λευκή κουβερτούρα σε ένα μεσαίο μπολ.
  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, και αποσύρουμε πριν αρχίσει να βράζει.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στη κουβερτούρα. και αφήνουμε να σταθεί 1 λεπτό ώστε να μαλακώσει.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με μια πλαστική σπάτουλα για να ομοιογενοποιηθεί.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες να παγώσει καλά.

Για το στήσιμο

  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι, και το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας με την μεγάλη μεριά προς το μέρος μας.
  • Απλώνουμε το μείγμα της μους ομοιόμορφα και τυλίγουμε προσεκτικά.
  • Αφαιρούμε την γκανάζ από το ψυγείο, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, και τη χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
  • Απλώνουμε την γκανάς με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια από το ρολό.
  • Τοποθετούμε από πάνω τα μούρα, πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Κορμός με μελομακάρονα από τον Άκη Πετρετζίκη

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με Μετσοβόνε και άγριο ρύζι από τον Άκη Πετρετζίκη