Χαλβάς σιμιγδαλένιος από τον Άκη Πετρετζίκη.

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τον αυθεντικό και παραδοσιακό νηστίσιμο χαλβά με σιμιγδάλι!

1

Συστατικά

  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 3/4 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, χοντρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 3 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 βανιλίνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε το αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 5-8 λεπτά.
  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το ηλιέλαιο με το σιμιγδάλι (χοντρό & ψιλό) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι (όχι να καεί) για 4-5 λεπτά.
  • Μόλις πάρει ωραίο χρώμα, ρίχνουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και ρίχνουμε τις 4 κούπες νερό.
  • Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουταλα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Μόλις δούμε φουσκάλες ο χαλβάς είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (αν δούμε ότι πάει να αρπάξει, χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά) και είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από μόνος του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι).
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
  • Προαιρετικά, αν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερα αρωματικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα χαλβά διαμέτρoυ 22 εκ. με τρύπα στη μέση ή σε μια στρογγυλή αντικολλητική φόρμα και ισιώνουμε τον χαλβά με ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 1 ώρα.
  • Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα, και μπορούμε να συνοδεύσουμε με παγωτό. Αν θέλουμε σερβίρουμε τον χαλβά και ζεστό.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Tip από τον Άκη: Ανακατεύουμε το μείγμα του χαλβά συνεχώς. Όσο πιο πολύ καβουρδιστεί και πάρει χρώμα, τόσο πιο νόστιμος θα γίνει.

Διαβάστε επίσης:

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από τον Άκη Πετρετζίκη

Καρυδόπιτα με φύλλο κρούστας από τον Άκη Πετρετζίκη