ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Άφησε εποχή ο περίφημος χαλβάς με στραγάλια που απόλαυσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο γεύμα τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή και όλοι αναζητούν τη συνταγή.
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία του «δικού μας» Άκη Πετρετζίκη, με τίτλο «Σύμβολο ο Χαλβάς».
Από την Τουρκική Προεδρία έστειλαν βίντεο με τη σύζυγο του Τούρκου πρόεδρου, Εμινέ Ερντογάν, να ετοιμάζει τον συγκεκριμένο χαλβά. Στη συνέχεια η συνταγή εστάλη στην ομάδα του Άκη Πετρετζίκη ώστε να την εκτελέσει και εκείνος σωστά.
Ο κορυφαίος έλληνας σεφ δεν τους χάλασε το χατίρι και μοιράστηκε με τον κόσμο μέσα από την ιστοσελίδα του τη συνταγή του χαλβά με στραγάλι.
«Ε… ένας χαμούλης έγινε! Αυτός είναι ο περιβόητος χαλβάς με στραγάλια που όλοι ψάχνετε σήμερα!», έγραψε στα social media.
Χαλβάς με στραγάλια: Η συνταγή
Υλικά
-
- 500 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
- 250 γρ. στραγάλια, σκληρά, ανάλατα
Για το σερβίρισμα
-
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Εκτέλεση
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.
Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Σερβίρουμε.
Δείτε την ανάρτηση στο Facebook:
Διαβάστε επίσης:
Tacos με κιμά από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας