ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ποιον δεν αρέσουν οι τηγανητές πατάτες ή μια ωραία, τραγανή πετσούλα στο κοτόπουλο; Όμως, η απόλαυση πολλές φορές έχει κόστος – ιδίως σε ό,τι αφορά τα τηγανητά.
Έρευνες συνδέουν τα πολλά τηγανητά με προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά, διαβήτης τύπου 2, αλλά και ο καρκίνος.
Κάπου εδώ μπαίνουν στη συζήτηση τα air fryers ή φριτέζες αέρος. Οι συσκευές που υπόσχονται την ίδια γεύση, υφή και χρώμα με τα τηγανητά, χωρίς τα πολλά λίπη και τις θερμίδες.
Είναι έτσι όμως;
Πώς λειτουργεί ένα air fryer
Οι φριτέζες αέρα είναι συσκευές που τοποθετούνται στον πάγκο και βάζετε το φαγητό που θέλετε να τηγανίσετε -ψιλοκομμένες πατάτες, κοτομπουκιές, φέτες κολοκυθιού- σε ένα συρταρωτό. Αν θέλετε, μπορείτε να το προσθέσετε από πάνω λίγο λάδι.
Ένας ανεμιστήρας σπρώχνει τον θερμαινόμενο αέρα -που φτάνει σε θερμοκρασία περίπου μέχρι τους 200 βαθμούς Κελσίου- γύρω από το φαγητό.
Ο αέρας που κυκλοφορεί ψήνει πρώτα το εξωτερικό, το οποίο δημιουργεί μια τραγανή χρυσή επικάλυψη και διατηρεί το εσωτερικό μαλακό. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το τηγάνισμα.
Καθώς ψήνεται το φαγητό, το λίπος που πέφτει συγκεντρώνεται σε ένα δοχείο κάτω από το καλάθι.
Τι μπορείτε να μαγειρέψετε σε ένα Air Fryer;
Μια φριτέζα αέρα μπορεί να μαγειρέψει σχεδόν οτιδήποτε θα τηγανίζατε κανονικά σε λάδι, όπως:
- Κοτόπουλο (και κοτομπουκιές)
- Λαχανικά
- Onion rings και τηγανητές πατάτες
- Μπαστουνάκια τυριού (σαγανάκια)
- Ψάρι
- Πίτσα
- Ντόνατς
Ορισμένα μοντέλα έχουν επίσης ρυθμίσεις για ψήσιμο, κάτι που τα κάνει να μοιάζουν περισσότερο με τους συμβατικούς φούρνους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις αυτές για να ψήσετε μπράουνις ή κοτόπουλο. Ένα μειονέκτημα πολλών από αυτές τις συσκευές είναι το μικρό μέγεθος του καλαθιού, το οποίο δεν έχει πολύ χώρο για να μαγειρέψετε ένα ολόκληρο οικογενειακό γεύμα.
Τελικά, τα τηγανητά στον αέρα είναι καλύτερα για την υγεία μας;
Σύμφωνα με το WebMD, με βάση τα περισσότερα κριτήρια, το τηγάνισμα στον αέρα είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα σε λάδι. Μειώνει τις θερμίδες κατά 70% έως 80% και το φαγητό είναι πολύ λιγότερο λιπαρό.
Η συγκεκριμένη μέθοδος μαγειρέματος μπορεί επίσης να μειώσει και κάποιες άλλες βλαβερές συνέπειες του τηγανίσματος με λάδι. Η αντίδραση που συμβαίνει όταν τηγανίζετε πατάτες ή άλλα αμυλούχα τρόφιμα δημιουργεί τη χημική ουσία ακρυλαμίδιο, το οποίο η έρευνα συνδέει με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Μια μελέτη δείχνει ότι το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου στις τηγανητές πατάτες κατά 90%.
Διαβάστε επίσης
Τα 3+1 τρόφιμα που δεν κάνουν για το air fryer
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE
- Χαμάς: Έχουν επιλυθεί τα περίπλοκα ζητήματα της συμφωνίας με το Ισραήλ