- 200γρ. μαγιά (3 πακετάκια)
- 1½ ποτήρι χλιαρό νερό
- ½ αλεύρι
για τη ζύμη
- 3½ κιλά αλεύρι
- 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
- 2 φακελάκια κακουλέ σκόνη
- 2 φακελάκια μαχλέπι σκόνη
- 600γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα
- 10 αυγά
- 2 κρόκοι αυγού για επάλειψη
Διαδικασία συνταγής
- Ο χώρος στον οποίο θα φτιάξουμε τα τσουρέκια πρέπει να έχει πολύ ζέστη (περίπου 30οC).
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει πολτός.
- Σκεπάζουμε τον πολτό (παραδοσιακά με πετσέτα κι από πάνω κουβέρτα) και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα να φουσκώσει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν, το μαχλέπι και το κακουλέ.
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, τα βάζουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε.
- Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό σιγά-σιγά και ζυμώνουμε. Έπειτα προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε καλά.
- Τέλος προσθέτουμε τμηματικά το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό και ζυμώνουμε να το απορροφήσει όλο.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό χώρο (περίπου 30οC) μέχρι να φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει πλάθουμε τη ζύμη σε πλεξούδες. Βάζουμε σε ταψιά λαδόκολλα και βάζουμε τις πλεξούδες μέσα.
- Τα αφήνουμε, σε ζεστό χώρο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος μας στους 180οC.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.
Πηγή: cooklos.gr