Emily in Paris
Ποιοι Έλληνες σχεδιαστές έχουν φτάσει μακριά, τόσο μακριά που να έχουν μάθει να προφέρουν τα ονόματα τους σωστά, σε ολόκληρο τον πλανήτη, φορώντας δημιουργίες των Fabulous Greeks με κάθε ευκαιρία;
O Γιάννης Τσεκλένης, ο Ντίμης Κρίτσας, ο Jean Desses, η Σοφία Κοκοσαλάκη, η Mary Katrantzou, είναι ορισμένα παραδείγματα που μας έκαναν υπερήφανους τότε και τώρα. Και πάντα… Δεν είναι εύκολο να «διασχίσεις ωκεανούς», όπως συνήθιζε να λέει ο Γιάννη Τσεκλένης που είχε βρεθεί στο Ηarrods και στο Bloomingdales, είχε γίνει πρωτοσέλιδο στους Νew York Times και εξώφυλλο στο Εsquire, σε μία εποχή που όλα γινόντουσαν με χρονοκαθυστέρηση. Εκτός κι αν αποφάσιζες να πας κόντρα στο ρεύμα, να είσαι ο κυρίαρχος των τάσεων, να προκαλείς την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την αισθητική και να ακολουθούν μετά όλοι οι άλλοι.
Και τώρα που ο Βασίλης Ζούλιας κατόρθωσε το ακατόρθωτο, μετά το κόκκινο χαλί και τις Χρυσές Σφαίρες, να βρεθεί στην πιο πετυχημένη ίσως, εμπορικά τουλάχιστον σειρά της εποχής, το Εmily in Paris, το χειροκρότημα του ανήκει. Μαζί με τις παραγγελίες, την προβολή, τον αντίλαλο, την αναπαραγωγή του ονόματος του, την εξέλιξη του brand.
Τι γίνεται αλήθεια όταν αντί για την καθιερωμένη παρουσίαση της δουλειάς σου στην πασαρέλα δύο φορές τον χρόνο, καθιερώνεσαι με τον πιο δύσκολο και απαιτητικό τρόπο, σε μια παγκόσμια πλατφόρμα, στο Νetflix, στη δεύτερη, πολυαναμενόμενη σεζόν του Emily in Paris, που σε ταξιδεύει στο Παρίσι, με την μικροκαμωμένη Lily Collins να είναι πάντοτε μπροστά από τη μόδα, να λανσάρει looks, να γίνεται το απόλυτο fashion icon για το 2022;
Oι απαντήσεις έρχονται από το σκοτάδι στο φως, και τους προβολείς. Και κάπως έτσι, ο «δικός μας», Βασίλης Ζούλιας βρέθηκε από την Αθήνα στο Παρίσι, και τον υπόλοιπο κόσμο. Για να παρατηρήσουμε όλοι μαζί, φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, ιστορίες πίσω από τα χρώματα, τα υφάσματα, τα ξενύχτια, τα πατρόν, τις επιδείξεις, τις αγωνίες, τα σημεία αναφοράς, τις αναζητήσεις στο παρελθόν…
Για να διαβάσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τις αναρτήσεις του ίδιου του δημιουργού, του Βασίλη Ζούλια, που ξέρει να είναι ευγνώμων, να το εκφράζει, να το μοιράζεται, να δίνει και να παίρνει αγάπη. Και αναγνωρισιμότητα.
Με την Patricia Field στον ρόλο της «ενδυματολόγου», δηλαδή, της στυλίστριας της σειράς, της γυναίκας που κατόρθωσε να δώσει ένα εντελώς mix&match στίγμα στο Sex and the City, αποδομώντας τη βιτρίνα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
«Patricia Field σου οφείλω την απόλυτα καλύτερη μου στιγμή στη μόδα, ύστερα από 40 χρόνια που είμαι στον χώρο σαν στυλίστας και τώρα σχεδιαστής», λέει ο Βασίλης Ζούλιας, για να μην ξεχάσει να ευχαριστήσει και τον Περικλή Κονδυλάτο που τον έφερε σε επαφή με την Patricia Field που αναζητά το διαφορετικό για κάθε νέο πρότζεκτ.
Με τις δημιουργίες του Βασίλη Ζούλια που μας ταξιδεύουν στον χρόνο, με ένα twist για το στοιχείο της ανατροπής, που έγινε «από κριτής κρινόμενος» με επιτυχία, και από fashion director, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του δικού του οίκου μόδας, η τηλεοπτική μόδα που περνάει μηνύματα στην καθημερινότητα δεν θα είναι ποτέ η ίδια.
Αισιόδοξη; Ρετρό; Δοκιμασμένη; Δημοκρατική; Διαχρονική; Παγκόσμια; Ας δούμε τι γράφει ο Βασίλης Ζούλιας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του οίκου Vassilis Zoulias για να νιώσουμε σαν την Emily in Paris που κρύβουμε όλες μέσα μας…
Το κορίτσι που τολμάει, θέλει να ξεχωρίζει σαν μια σύγχρονη Audrey Hepburn, επιδιώκει τον έρωτα, δεν τον φοβάται, πουλάει τις απόψεις της, αποφεύγει το «κοπάδι». Και το δείχνει με τα ρούχα και τα αξεσουάρ που επιλέγει κάθε λεπτό της ημέρας.
«Το σακάκι «Vertigo» είναι εμπνευσμένο από τη διάσημη ταινία του Hitchcock και την Kim Novak για να το δούμε να κάνει δυναμική είσοδο με την Emily in Paris. Eίμαστε χαρούμενοι κι ενθουσιασμένοι». Υπάρχει και η ιστορία ενός φορέματος που είναι εμπνευσμένο από το φιλμ «Dolce Vita» του Federico Fellini και την Anouk Aimee. Tότε ο σχεδιαστής το είχε βαφτίσει Αnouk για να το μετονομάσει σε Εmily αφού είναι ήδη best-seller.
Θα δούμε και ασύμμετρα φορέματα. Δημιουργίες από ταφτά. Χαρούμενα εμπριμέ. Φωτογενή σύνολα. Για να διαβάσουμε και το hashtag, #happydesigner για να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά την χαρά και τον ενθουσιασμό του δημιουργού. Διακρίνουμε όμως κι ένα ακόμη hashtag, το #gratitudemovesmountains ή η ευγνωμοσύνη μετακινεί βουνά.
«C’est magnifique», γράφει στα σχόλια μια πελάτισσα του οίκου. Φίλη του Βασίλη Ζούλια; Ή μήπως καινούργια φίλη της Emily στο Παρίσι; «A bientot», απαντάμε εμείς. Μέχρι την επόμενη επιτυχία. Για τον Vassilis in Athens.