Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Dior: Επίδειξη μόδας σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με σπηλιές

Dior

Σπηλιές από την Eva Jospin για το show του Dior

Σπηλιές από κόντρα πλακέ με πτυχώσεις που αναφέρονται στην μπαρόκ αρχιτεκτονική και την «πορεία της φύσης» δημιούργησε η Γαλλίδα καλλιτέχνης Eva Jospin για το show της γυναικείας κολεξιόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2023 του οίκου Dior.

Πηγή έμπνευσης για το εντυπωσιακό σκηνικό – που δημιουργήθηκε για την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού – αποτέλεσαν σπηλιές, παλάτια και βίλες στην Ευρώπη.

Τοποθετημένη στο κέντρο ενός κυκλικού χώρου, η εγκατάσταση κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας φύλλα κυματοειδούς χαρτονιού που στερεώθηκαν σε ξύλινο πλαίσιο.

Η Jospin κόλλησε εκατοντάδες φύλλα χαρτονιού και με ηλεκτρικές συσκευές λείανσης χάραξε τους στοιβαγμένους όγκους, δημιουργώντας λεπτομερή ανάγλυφα που θύμιζαν την μορφολογία βράχων όπου υπάρχουν σπηλιές.

Στόχος της Jospin για το σκηνικό ήταν να μιμηθεί τη σπηλιά Buttes Chaumont στο Παρίσι, καθώς και τη διακοσμητική αρχιτεκτονική της Villa Borromeo Visconti Litta στη Λομβαρδία και τις νωπογραφίες στην Palazzina Cinese στο Παλέρμο.

Στο show τα καθίσματα τοποθετήθηκαν σε σειρές γύρω από την άμορφη δομή από χαρτόνι που ήταν τοποθετημένη στο κέντρο της αίθουσας.

Το έργο ήταν αμυδρά φωτισμένο εσωτερικά με έμφαση στην μορφολογία και στην ποιότητα του έργου της Jospin.

Η δημιουργική διευθύντρια γυναικείων ενδυμάτων του Dior, Maria Grazia Chiuri, είχε προσεγγίσει την Jospin, η οποία είχε προηγουμένως κάνει μια δημιουργία για το σόου Φθινόπωρο-Χειμώνας 2022 της μάρκας, με μια πρόταση να δημιουργήσει τα αρχιτεκτονικά σπήλαια μετά την επίσκεψή της στο Carte blanche show το 2021 στο Παρίσι.

«Οι σπηλιές είναι αρχιτεκτονήματα λαξευμένα στον βράχο τα οποία αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και χαρακτηρίζονται από την πορεία της φύσης, τη μεταμόρφωση των επικαλυμμένων κελυφών», ανέφερε ο οίκος Dior.

Ο οίκος περιέγραψε το σκηνικό ως «μια γαλαρία, ένα δάσος, μια σπηλιά: το σύμπαν της καλλιτέχνιδος εξερευνά την εσωτερικότητα, το μυστήριο, με όλη αυτή την ενέργεια που συνιστά ένα θεμελιώδες συστατικό της θηλυκότητας».

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: dezeen.com

Διαβάστε επίσης:

Balenciaga: Ένα fashion show μέσα στη… λάσπη