Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

ΕΡΕΥΝΑ: Το διάβασμα εισιτήριο επαγγελματικής επιτυχίας

Το έχει πει και ο Κικέρωνας: «Ένα δωμάτιο χωρίς βιβλία είναι σαν ένα σώμα χωρίς ψυχή». Η απουσία βιβλίων από τη ζωή ενός παιδιού μπορεί όμως να αποτελέσει και ένδειξη ενδεχόμενης οικονομικής δυσπραγίας.

Νέα έρευνα Ιταλών οικονομολόγων έχει αποκαλύψει μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των θετικών ερεθισμάτων που προσλαμβάνουν οι ενήλικες, μεγαλώνοντας ως μικρά παιδιά μέσα σε μία «φωλιά» από βιβλία.

Τρεις οικονομολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα -οι Giorgio Brunello, Guglielmo Weber και Christoph Weiss– μελέτησαν τις περιπτώσεις 6.000 ανδρών από εννέα διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Αντικείμενο της έρευνας -μεταξύ άλλων- πως αλληλεπιδρούσαν με τα βιβλία όταν ήταν παιδιά και τα οφέλη που είχαν σε σχέση με εκείνους που μεγάλωσαν με ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τα βιβλία.

Μελέτησαν λοιπόν την περίοδο από το 1920 έως το 1956, όταν με τις νέες ρυθμίσεις, τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη ανέβασαν το όριο της υποχρεωτικής ηλικίας και παρουσίας των μαθητών μέχρι την αποφοίτηση.

Εξέτασαν αν στην ηλικία των 10, ένα παιδί έζησε σε ένα σπίτι με λιγότερα από 10 βιβλία, με ένα ράφι, με μία βιβλιοθήκη άνω των 100 βιβλίων, με δύο βιβλιοθήκες ή με παραπάνω από δύο βιβλιοθήκες.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου, διαπιστώθηκε πως ένας επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης είναι ικανός να αυξήσει τη μέση διάρκεια ζωής ενός άντρα κατά 9%. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να ποικίλει σημαντικά με βάση το κοινωνικό-οικονομικό του υπόβαθρο.
Οι άντρες που έχουν μεγαλώσει σε νοικοκυριά με λιγότερο από ένα ράφι βιβλίων, κερδίζουν μόνο το 5% από τον επιπλέον χρόνο εκπαίδευσης, σε σύγκριση με το 21% που έχουν πρόσβαση σε πάρα πολλά βιβλία. Αυτοί που είχαν πρόσβαση σε βιβλία ήταν πιο πιθανό και εύκολο γι’ αυτούς να έχουν περισσότερες απολαβές και ευκαιρίες στις πόλεις που διέμεναν, σχετικά με αυτούς που μεγάλωσαν χωρίς βιβλία.

Ειδικότερα, οι πρώτες δουλειές των συγκεκριμένων «πολυδιαβασμένων» ανδρών είναι συνήθως στελέχη σε επιχειρήσεις.

Οι οικονομολόγοι έχουν εξάγει μία μεγάλη γκάμα θεωριών σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών. «Ίσως τα βιβλία έχουν τόση σημασία τελικά επειδή ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο. Το διάβασμα επίσης μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στις σχολικές επιδόσεις. Εναλλακτικά, ένα σπίτι γεμάτο βιβλία δείχνει προνομιούχες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες».

Ο αριθμός των βιβλίων στο σπίτι ενός παιδιού, θα μπορούσε να προβλέψει αποτελεσματικά τις γνωστικές του επιδόσεις και ικανότητες στα διάφορα τεστ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως η οικογένεια ενθαρρύνει τις γνωστικές και κοινωνικοσυναισθηματικές ικανότητες του κάθε παιδιού, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικονομική επιτυχία στη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/i-epanastasi-tis-fofis-kata-tou-xepoulimatos-tou-dimosiou-pou-diogkose-to-pasok/49457

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/oi-evropei-den-theloun-na-valoun-chrimata-stin-ellada/49448