• LIFE&STYLE

    Έρευνα: Πως η δουλειά μας επιδρά στον τρόπο και στον χρόνο άσκησης


    Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ποιες θέσεις εργασίες έχουν οι πιο φανατικοί αθλούμενοι. Όταν πρόκειται για την άσκηση, για τους περισσότερους ανθρώπους το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να γυμνάζονται, αλλά πόση σωματική άσκηση απαιτείται, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους.

    Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ερευνητές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά στο πως επηρεάζει η εργασία τον χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι στην άσκηση. Στην έρευνα περιλήφθηκαν δεδομένα από εθνικές έρευνες της Αμερικής, που διεξήχθησαν μεταξύ 2008 και 2014.

    Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφιερώνουν 150 λεπτά σε μέτρια σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά σε έντονη άσκηση την εβδομάδα, συν μία προπόνηση με βάρη, έτσι ώστε να ενισχύσουν το μυϊκό τους σύστημα.

    Το αποτέλεσμα αυτό αφορά την άσκηση τόσο στην εργασία όσο και μετά τη δουλειά. Άλλωστε σύμφωνα με τα δεδομένα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν κάποια φυσική δραστηριότητα στη δουλειά τους.

    Έτσι, η Debra Blackwell και η Τainya Clarke από το NCHS αποφάσισαν να αναλύσουν τα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συσχετίζονται οι ώρες που αφιερώνουμε στην άσκηση με τη θέση εργασίας μας.

    Αυτό που διαπιστώθηκε από την έρευνα ήταν ότι το 43% των απασχολούμενων ενηλίκων δεν είχαν ασκηθεί τις ώρες που απαιτούνταν. Οι άνθρωποι σε θέσεις παραγωγής, που ενδέχεται να χρησιμοποιούν περισσότερο το σώμα τους, έτειναν να ασκούνται λιγότερο στον ελεύθερό τους χρόνο, από ότι τα άτομα, που η δουλειά τους ήταν σε γραφείο. Το 51% των ανθρώπων που εργάζονταν στην παραγωγή απέτυχαν να ανταποκριθούν στις συστάσεις και να γυμναστούν όσο έπρεπε. Σε αντίθεση με όσους εργάζονται σε γραφείο, καθώς μόνο το 30% δεν προσαρμόστηκε. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που εργάζονταν καθιστοί ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά σωματική δραστηριότητας στον ελεύθερό τους χρόνο.

    Woman running outdoor

    Η εκπαίδευση αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντας στη σχέση μεταξύ των θέσεων εργασίας και της σωματικής δραστηριότητας. Όσο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν οι άνθρωποι, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν να καλύψουν τις απαιτούμενες ώρες άσκησης.

    Ακόμη και μεταξύ εκείνων, που εργάζονται στην παραγωγή τα άτομα που έχουν φτάσει σε υψηλότερο βαθμό εκπαίδευσης, ασκούνται περισσότερο στον ελεύθερό τους χρόνο. “Η εκπαίδευση είναι το κοινωνικό κεφάλαιο”, λέει ο Blackwell

    “To μορφωτικό επίπεδο αντικατοπτρίζει την πρόσβαση στην πληροφορία, και πως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις επιλογές του τρόπου ζωής σας. “

    Είναι πιθανό ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση βοήθησε τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της άσκησης, αλλά και να έχουν περισσότερους πόρους για να είναι σωματικά δραστήριοι, όταν δεν εργάζονται.

    Αυτή η έκθεση δεν διερευνά όμως ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα αν οι άνθρωποι κάπνιζαν ή πως ήταν η διατροφή τους, αλλά ο Blackwell υποψιάζεται ότι η εκπαίδευση μπορεί να επηρεάσει αυτούς τους παράγοντες.

    Η μελέτη επίσης δεν περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το πόση άσκηση έκαναν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια εργασίας τους, έτσι είναι πιθανό οι άνθρωποι σε χειρωνακτικές εργασίες να ασκούνται λιγότερο στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ οι άνθρωποι των οποίων η εργασία τους είναι πιο καθιστική ασκούνται περισσότερο.

    Αυτό είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τους κινδύνους για την εμφάνιση καρκίνου, καθώς και καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα του Blackwell υπαινίσσονται ότι οι άνθρωποι σε καθιστική θέσεις εργασίας μάλλον έχουν πάρει το μήνυμα, για τον λόγο αυτό προσθέτουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερό τους χρόνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/aftes-ine-pio-exofrenikes-dietes-ton-stars-antechete-na-tis-akolouthisete/53120

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/deadly-seconds-dite-pos-3-nei-glitonoun-tin-zoi-tous-apo-ta-epikindina-nera-enos-katarraktivideo/53245



    ΣΧΟΛΙΑ