Κι όμως… ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει αν ο/η σύντροφός του τον απατά μόνο και μόνο από τον ήχο της φωνής του! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η φωνή ενός ατόμου θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί σαν “εργαλείο ανίχνευσης εξαπάτησης”, ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η ιστορία που χρησιμοποιεί για “κάλυψη”.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα άτομα που συμμετείχαν άκουσαν διάφορα δείγματα φωνών από άτομα που είτε δήλωσαν ότι είχαν εξαπατήσει τον/ην σύντροφό τους, είτε δεν είχαν απατήσει. Τους δόθηκε η εντολή να αξιολογήσουν τις φωνές αυτές και να πουν αν θα μπορούσαν να εμπιστευθούν αυτά τα άτομα.

Σύμφωνα με το The Conversation, τα φωνητικά δείγματα προήλθαν από άτομα που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Εκείνοι που είχαν απατήσει ξανά στο παρελθόν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι άπιστοι. Ακόμη και όταν η φωνή τους προσπαθούσε να πείσει για το αντίθετο, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να συμπεράνουν με ακρίβεια πότε υπήρξε πραγματικά απάτη και πότε όχι.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε και στον Independent, λέει:

“Αυτά τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι η ανθρώπινη φωνή μπορεί να έχει αξία ως εργαλείο ανίχνευσης εξαπάτησης και μικρά στοιχεία των φωνητικών πληροφοριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουμε μια εικόνα για τους άλλους. Δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιες ακουστικές ιδιότητες οδήγησαν στην αντίληψη της απάτης. Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι μια φωνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση διαφόρων χαρακτηριστικών και συμπεριφορών, οι ακουστικές παράμετροι που επιτρέπουν αυτές τις αξιολογήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Είναι, όμως, ενδιαφέρον να σκεφτούμε ποιες είναι αυτές οι πτυχές της ανθρώπινης φωνής που οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα”.

Ωστόσο, ένας παράγοντας ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί ένα τέτοιο στοιχείο, είναι η σαφήνεια της άρθρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι γυναίκες που κάνουν την «πρώτη κίνηση» είναι πιο τυχερές στον έρωτα λέει η επιστήμη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σας έχουν απατήσει; Μην πτοείστε! Ιδού τα οφέλη της απιστίας σύμφωνα με την επιστήμη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σας το παίζει «δύσκολος»; Τι θα κάνετε