ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλοι έχουμε ακούσει για την γλώσσα του σώματος και πως πολλές φορές μπορεί να προδίδει όσα σκεφτόμαστε και δεν θέλουμε να ομολογήσουμε. Οι ειδικοί όμως, τώρα θεωρούν ότι μπορούμε ακόμη και μέσα από τα e-mails που στέλνει κάποιος να καταλάβουμε τι κρύβεται στην πραγματικότητα πίσω από τις λέξεις που γράφει.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει πως τα άτομα που έχουν ένοχα μυστικά τείνουν να αλλάζουν την γλώσσα που χρησιμοποιούν μέσα στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφίας και τον τρόπο που μιλούν όταν στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους.
Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς η δυνατότητα αυτή μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει στην δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού που θα εντοπίζει τα ψέμματα που κρύβονται στα μηνύματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Maryland, εξέτασε άτομα τα οποία εκμυστηρεύτηκαν, ότι είχαν κρατήσει κάποιο επτασφράγιστο μυστικό για ολόκληρα επτά χρόνια. Τα μυστικά αυτά, όπως αποκάλυψαν, ήταν πολύ σημαντικά και η διαρροή τους μπορούσε να καταστρέψει σημαντικές σχέσεις και καριέρες ανθρώπων.
Για παράδειγμα, αρκετοί από τους εξεταζόμενους έκρυβαν αλήθειες για ιατρικά προβλήματα, ενώ άλλοι για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist.
Πάνω από τα 1,000 άτομα συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο, από τα οποία τα 179 πληρούσαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα 61 από αυτά πήραν μέρος τελικά στην έρευνα.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μaryland, Yla Tausczik, εξηγεί πως τα μυστικά κρύβουν από πίσω τους κοινωνικούς παράγοντες. Όπως εξηγεί, συνήθως κρύβουμε σημαντικά γεγονότα, συναισθήματα και σκέψεις που δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μέσα στα e-mails και στα social media τώρα είναι πιθανό να εξετάσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε για να “γράψουμε” ψέμματα. Είναι επίσης πιθανό, όπως τονίζει να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένη γλώσσα για να κρύψουμε τα συναισθήματα που θέλουμε να κρύψουμε.
Η Tausczik και η ομάδα της εξέτασαν και ανέλυσαν την γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σε 59,000 μηνύματα με την βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνοι που κρατούσαν μυστικά έτειναν στο να είναι κοινωνικά πιο ενεργοί, αρά και εξαιρετικά ομιλητικοί από ότι συνήθως.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, εκείνοι που έκρυβαν κάποιο μυστικό έστελναν περισσότερα e-mails από αυτά που έστελναν την περίοδο πριν κρατήσουν το μυστικό. Υπήρχε ακόμη και κάποια μικρή αύξηση στο μήκος των κειμένων τους.
Οι ερευνητές ακόμη ανακάλυψαν πως στα e-mail εκείνων που συνηθίζουν να κρατούν μυστικά, υπάρχει αλλαγή και στην γλώσσα που χρησιμοποιείται.
Για παράδειγμα στο κείμενο των e-mails των” υπήρχε μεγαλύτερη έμφαση στην χρήση λέξεων με σημασία αρνητικών συναισθημάτων όπως τα ρήματα “πονάω” και “κουράζομαι” συνδεδεμένες μαζί με λέξεις που προδιαθέτουν μια αίσθηση προσοχής, όπως το “εάν” και το “συνειδητοποιώ”.
Τέλος, εκείνοι που κρατούν μυστικά φαίνεται να επιλέγουν την χρήση αορίστου χρόνου στην σύνταξη των κειμένων τους και πιο συνηθισμένων λέξεων συγκριτικά με τα μηνύματα που έστελναν όταν δεν είχαν κάποιο μυστικό να κρύψουν.
Πάντως η ομάδα των ερευνητών ελπίζει πως στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης αποκωδικοποίησης ανάλογων μηνυμάτων και η σταδιακή εξέλιξη της σε έναν τομέα που θα μπορέσει να γίνει πλήρως προβλέψιμος.
Διαβάστε επίσης:
http://www.mononews.gr/ti-tha-legate-gia-mia-xenagisi-sta-palatia-tou-vromikou-chrimatos-sto-londino/44298