ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τους υγειονομικούς κινδύνους με τους οποίους θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι οι πρόσφυγες -χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, βεβαίως, ότι δεν θα επηρεάσουν και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας- περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τους ανασφάλιστους και τους πρόσφυγες. Επι της ουσίας ο κ. Μπασκόζος επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το mononews.gr το Σάββατο βράδυ με το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο ανέφερε ότι κινδυνεύουν με αρρώστιες 500.000 Έλληνες που διαμένουν στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές του Ελληνικού (Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Άλιμος κλπ).
Ειδικότερα, ο κ. Μπασκόζος εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα που θα ενσκήψει σύντομα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα είναι τα μεταδιδόμενα από έντομα -όπως τα κουνούπια- λοιμώδη νοσήματα.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι αναμένονται και μεταδιδόμενα νοσήματα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των αλλοιώσεων τροφίμων.
«Στους σχεδιασμούς μας για τους προσφυγικούς καταυλισμούς λαμβάνουμε υπόψη την αλλαγή του στάτους των προσφύγων, δηλαδή ότι η διαμονή τους τείνει να είναι μόνιμη, καθώς και την αλλαγή της εποχής, που σηματοδοτεί άλλα νοσήματα και άλλες λοιμώξεις» είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.
Το υπουργείο Υγείας βασίζεται, όπως ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, στη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), που θα προσφέρει τεχνογνωσία στις εξετάσεις και στην επιδημιολογική επιτήρηση των προσφύγων.
Τόσο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο κ. Μπασκόζος, υπογράμμισαν την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών στους καταυλισμούς, αλλά παραδέχτηκαν πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα αναγκαία εμβόλια. Για το λόγο αυτό, είπαν πως έχουν συστήσει ειδική επιτροπή, για να προχωρήσει η εισαγωγή των εμβολίων.
Ως γνωστόν, τον τελευταίο χρόνο υπάρχει έλλειψη του εμβολίου για τη φυματίωση. Τα άλλα εμβολιαστικά σκευάσματα που πρέπει να χορηγηθούν στα 20.000 παιδιά προσφύγων είναι εκείνα της πολιομυελίτιδας, του εμβολίου για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκίτη και για ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας παραδέχθηκε ότι, όσον αφορά στη διάγνωση νοσημάτων όπως η φυματίωση, αλλά και σε «στοκ» εμβολίων, έχει απευθυνθεί σε συγκεκριμένες ΜΚΟ, με έδρα την αλλοδαπή, αλλά, όπως είπε ο κ. Ξανθός, είναι χρονοβόρα διαδικασία…
Για κίνδυνο ελονοσίας στους καταυλισμούς των προσφύγων προειδοποιούν οι γιατροί
Εν τω μεταξύ, για κίνδυνο επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα μας, εάν οι αρμόδιες αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης σε όλους τους χώρους, όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει, από τις 6 Απριλίου, σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον γενικό διευθυντή του ΟΛΠ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατηνασιώτης, μιλώντας το πρωί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι, εάν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και προσφύγων και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας είναι υψηλά (σ.σ. φορέας υψηλής μεταδοτικότητας ή χαμηλής, αλλά να μην έχει εκδηλώσει την ασθένεια και να έχει νοσήσει), αλλά και τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο χρονικό διάστημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η πλέον ιδανική κατάσταση για τα κουνούπια σε όλους, ανεξαιρέτως, τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, που μπορεί να μεταφέρουν το πλασμώδιο της ελονοσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε οποιονδήποτε.
Όπως σημείωσε, για να έχουν αποτέλεσμα οι ψεκασμοί, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, από τώρα έως τις 15 Απριλίου, «γιατί πρέπει να “πετύχουμε” τα κουνούπια την ώρα που έχουν γεννήσει τα αυγά τους».
Όσον αφορά στις συνθήκες υγιεινής στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Πλατηνασιώτης τις χαρακτήρισε ακατάλληλες και υποστήριξε ότι, ήδη, υπάρχουν 15 κρούσματα ψώρας.
Πρόσθεσε, δε, ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται άριστες συνθήκες υγιεινής και απομόνωσης, σε κατάλληλους χώρους, των προσβληθέντων. Επίσης, είπε ότι είναι πολλά τα άτομα στους συγκεκριμένους χώρους, που έχουν προσβληθεί από ψείρες.