• LIFE&STYLE

    Δύο ελληνικές πόλεις στην ευρω-λίστα με τα πιο value for money σπίτια


    Ελληνικό «χρώμα» έχει η λίστα με τις 16 ευρωπαϊκές πόλεις όπου οι πολίτες αναφέρουν πως είναι ικανοποιημένοι από το κόστος για ένα αξιοπρεπές σπίτι, καθώς στη λίστα αυτή βρίσκονται δύο ελληνικές πόλεις.

    Η λίστα προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και βασίζεται στις απαντήσεις περισσότερων από 40.000 ανθρώπων σε 79 πόλεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης η δυσαρέσκεια των πολιτών για το κόστος των σπιτιών, σε συνάρτηση με την ποιότητά τους, χτυπάει ταβάνι (95% στο Παρίσι, 83% στο Λονδίνο), ενώ στο Μόναχο της Γερμανίας μόλις το 3% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι στον τομέα αυτό.

    Δείτε τη λίστα του Ευρωβαρομέτρου, όπως την παρουσιάζει το Business Insider:

    1. Napoli, Ιταλία (51% ικανοποιημένοι, 43% δυσαρεστημένοι): Μία από τις παλαιότερες συνεχιζόμενα κατοικημένες πόλεις του κόσμου, με σημερινό πληθυσμό πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους.

    cit1

    1. Miskolc, Ουγγαρία (52% ικανοποιημένοι, 34% δυσαρεστημένοι): Πόλη γνωστή για τη βαριά βιομηχανία της. Ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 50.000 από το 1980.

    cit2

    1. Palermo, Ιταλία (53% ικανοποιημένοι, 34% δυσαρεστημένοι): Το διοικητικό κέντρο της Σικελίας. Εδώ «γεννήθηκε» το ποιητικό είδους του σονέτου, στην αυλή του Αυτοκράτορα Φρειδερίκου του Β’ στα τέλη του 13ου αιώνα.

    cit3

    1. Ostrava, Τσεχία (55% ικανοποιημένοι, 30% δυσαρεστημένοι): Αυτή η τσέχικη πόλη έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκων. Διαθέτει έναν «λόφο» από υπολείμματα εξόρυξης που είναι τόσο ψηλός, ώστε η πόλη έχει το δικό της υποτροπικό κλίμα, που δημιουργείται από την καύση υπολειμμάτων κάτω από την επιφάνειά του.

    cit4

    1. Diyarbakir, Τουρκία (56% ικανοποιημένοι, 41% δυσαρεστημένοι): Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, με πληθυσμό κοντά στο 1 εκατομμύριο κατοίκους. Βρίσκεται στο επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων.

    cit5

    1. Bialystok, Πολωνία (57% ικανοποιημένοι, 31% δυσαρεστημένοι): Το Bialystok είναι η έδρα της δεύτερης δημοφιλέστερης πολωνικής μπίρας, της Zubr, ενώ παράγει περισσότερη βότκα από οποιαδήποτε άλλη πολωνική πόλη.

    cit6

    1. Ηράκλειο, Ελλάδα (59% ικανοποιημένοι, 35% δυσαρεστημένοι): Το διοικητικό κέντρο της Κρήτης βρίσκεται κοντά στο παλάτι της Κνωσού, όπου ζούσε ο Μινώταυρος.

    cit7

    1. Belfast, Βόρεια Ιρλανδία (60 ικανοποιημένοι, 31% δυσαρεστημένοι): Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, με πληθυσμό κοντά στους 700.000 κατοίκους, είναι η γενέτειρα μεταξύ άλλων του George Best και του C. S. Lewis, αλλά και η πόλη στην οποία ναυπηγήθηκε ο Τιτανικός.

    cit8

    1. Newcastle, Αγγλία (60% ικανοποιημένοι, 27% δυσαρεστημένοι): Η πολυπληθέστερη πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό τον 2ο αιώνα.

    cit9

    1. Piatra Neamt, Ρουμανία (60% ικανοποιημένοι, 25% δυσαρεστημένοι): Θεωρείται μία από τις πιο όμορφες ρουμάνικες πόλεις και σε αυτήν έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι κατοικείτο και πριν από 100.000 και πλέον χρόνια.

    cit10

    1. Αθήνα, Ελλάδα (61% ικανοποιημένοι, 30% δυσαρεστημένοι): Η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη πόλη στη λίστα αυτή, αν και ο πληθυσμός της έχει μειωθεί ελαφρώς στα 3 εκατομμύρια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010.

    cit11

    1. Aalborg, Δανία (61% ικανοποιημένοι, 27% δυσαρεστημένοι): Οι κάτοικοι του Aalborg είναι οι πιο ευτυχισμένοι της Ευρώπης. Η πόλη έχει συμφωνική ορχήστρα, ένα πανεπιστήμιο διεθνούς φήμης και όμορφες ακτές.

    cit12

    1. Oviedo, Ισπανία (61% ικανοποιημένοι, 18% δυσαρεστημένοι): Η διοικητική πρωτεύουσα της περιοχής Asturias έχει έναν ζωηρό φοιτητικό πληθυσμό και είναι ο τόπος γέννησης της Βασίλισσας Letizia της Ισπανίας.

    cit13

    1. Malaga, Ισπανία (62% ικανοποιημένοι, 27% δυσαρεστημένοι): Η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας ιδρύθηκε από τους Φοίνικες το 770 προ Χριστού. Εδώ γεννήθηκε ο Pablo Picasso.

    cit14

    1. Braga, Πορτογαλία (64% ικανοποιημένοι, 29% δυσαρεστημένοι): Μία από τις μικρότερες πόλεις στη λίστα, με πληθυσμό μικρότερο από 140.000 κατοίκους. Αποτελεί ωστόσο σημαντικό επιχειρηματικό κόμβο της βόρειας Πορτογαλίας.

    cite

    1. Oulu, Φινλανδία (71% ικανοποιημένοι, 23% δυσαρεστημένοι): Το καλύτερο μέρος για φθηνά, καλής ποιότητας σπίτια σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. Έδρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Air Guitar.

    cit16



    ΣΧΟΛΙΑ