Η μουσική και τα τραγούδια της μπάντας πλημμύρισαν το Χωριό (τη Χώρα) της Σχοινούσας εκείνο το βράδυ.

Καθώς συνέρρεε όλο και περισσότερος κόσμος στην πλατεία, ο οικοδεσπότης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου πήγαινε από τραπέζι σε τραπέζι, καλωσορίζοντας φίλους και γνωστούς.

Άλλωστε ο γνωστός εφοπλιστής φημίζεται για τη φιλοξενία του και για τις μυθικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει κάθε χρόνο στο αγαπημένο του νησί. Μια ελληνική βραδιά, ένα πάρτι, μια συναυλία με την Άννα Βίσση ή με άλλους δημοφιλείς καλλιτέχνες, όλα με απαράμιλλο κέφι και με τα ποτά κερασμένα για όλους ανεξαιρέτως, σε όλα τα μαγαζιά του Χωριού.

Ο κ. Παπαδημητρίου στη Χώρα της Σχοινούσας
Ο κ. Παπαδημητρίου στη Χώρα της Σχοινούσας

Ο κόσμος, που βρέθηκε την εβδομάδα του 15Αύγουστου στο νησί και πήγε στην ελληνική βραδιά, ανήκει στην crème de la crème. Old money οικογένειες, που ως επί το πλείστον κατοικούν στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Κομψές κυρίες ντυμένες απλά, αλλά με ρούχα διάσημων Οίκων μόδας, που δεν «φωνάζουν», στιλάτοι κύριοι με πανάκριβα παπούτσια και ρολόγια, που κάπνιζαν τα πούρα τους και απολάμβαναν τη μουσική.

Όποιος τους είδε, σκεφτόταν ότι μάλλον… προσγειώθηκε σε άλλο νησί. Κάποιοι, δε, λένε ότι η Σχοινούσα είναι «μια μικρή Μύκονος», θέλοντας, έτσι, να εξηγήσουν γιατί τόσοι σπουδαίοι επισκέπτες έχουν κοινό μυστικό το πέρασμα από εκεί κάθε καλοκαίρι.

Η «απόβαση» των εκλεκτών

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι έφθασαν με διάφορους τρόπους στο κυκλαδίτικο νησί, άλλοι με ελικόπτερο, άλλοι με τα υπερπολυτελή σκάφη τους, που πλημμύρισαν τον γραφικό κόλπο μπροστά από την εμβληματική οικία της εφοπλιστικής οικογένειας.

Άνθρωποι που ανέβηκαν στη Χώρα, για να απολαύσουν την ελληνική βραδιά, καθώς συνήθως βγαίνουν από τα γιοτ τους μόνο για να φάνε το ψάρι τους – στη διάρκεια της ημέρας εξερευνούν τις μοναδικές παραλίες του νησιού, προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πέρασμα από το πάρτι λέγεται ότι έκανε και ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, σχηματίζοντας ένα ετερόκλητο καίτοι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον crowd, κάτοικοι του νησιού αλλά και τουρίστες, που όλοι μαζί έγιναν μια παρέα, χορεύοντας και τραγουδώντας ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συγκεκριμένη μπάντα ταξίδεψε από τους Παξούς στη Σχοινούσα. Ο κ. Παπαδημητρίου ανακάλυψε αυτούς τους μουσικούς τυχαία, σε ένα ταξίδι του στο νησί και έκτοτε τους καλεί σε πάρτι που διοργανώνει. Άνθρωπος με λατρεία στη μουσική, όπως και σε κάθε μορφή τέχνης, δείχνει όχι μόνο να ξέρει να την απολαμβάνει, αλλά και να τη μοιράζεται γενναιόδωρα με όσους βρίσκονται στο περιβάλλον του.

Στην ελληνική βραδιά στη Χώρα της Σχοινούσας
Στην ελληνική βραδιά στη Χώρα της Σχοινούσας

Συνεχής προσφορά

Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ο κ. Παπαδημητρίου συζητιέται στη Σχοινούσα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Είναι ένας άνθρωπος απλός και προσηνής, που προσφέρει συνεχώς στο συγκεκριμένο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Όπως μας μετέφεραν κάτοικοι του νησιού: «Δίνει δουλειές σε πολλούς όλη τη χρονιά, φροντίζει οικογένειες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έφερε δασκάλα αγγλικών, για να κάνουν δωρεάν μάθημα οι – λιγοστοί – μαθητές του νησιού, συνεισφέρει με κάθε τρόπο, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα… Κι όλα αυτά αθόρυβα, χωρίς να τα διαλαλεί, με σοβαρότητα και σεμνότητα. Είμαστε ευγνώμονες».

Λέγεται ότι έτερος μεγάλος εφοπλιστής, που επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι τη Σχοινούσα, είπε σε κάτοικο χαρακτηριστικά: «Ο Δημήτρης (Παπαδημητρίου) είναι ο ευεργέτης σας».

Εξάλλου με το συγκεκριμένο νησί της άγονης γραμμής έχουν συνδέσει το όνομά τους τρεις εφοπλιστικές οικογένειες, η οικογένεια Παπαδημητρίου, η οικογένεια Πολέμη και η οικογένεια Μαρτίνου.

Μάλιστα κάθε χρόνο εορτάζονται εκεί με όλες τις τιμές και τα γενέθλια της πιο ισχυρής γυναίκας της ελληνικής ναυτιλίας, της κ. Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου, άλλος ένας λόγος που επισκέπτονται το νησί τον Αύγουστο πολλοί επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι. Τα πυροτεχνήματα της γιορτής φωτίζουν τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό, ορατά και στα γειτονικά νησιά.

Η Κάσος και οι λυράρηδες

Η οικογένεια Παπαδημητρίου έλκει την καταγωγή της από την Κάσο. Στην Άη (Αγία) Μαρίνα, το χωριό της οικογένειας – που παλιότερα ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού και αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό του, με πολλά αναπαλαιωμένα καπετανόσπιτα – ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επιμεληθεί και φροντίσει προσωπικά το κοιμητήριο.

Κάθε χρόνο, μάλιστα, διοργανώνει μουσική γιορτή εντός του χώρου, με ντόπιους μουσικούς, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς – άλλωστε τα κασιώτικα γλέντια και πανηγύρια είναι ξακουστά.

Όπως είπαν στο Mononews άνθρωποι από το περιβάλλον του: «Ο Δημήτρης το κάνει αυτό, γιατί πιστεύει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο, ούτε τους χώρους που αναπαύονται οι οικείοι μας. Πρεσβεύει ότι τα νεκροταφεία δεν πρέπει να μας φοβίζουν και να τα αποφεύγουμε και ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτό».

Από την Κάσο στη Σχοινούσα

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου πρωτοπήγε στη Σχοινούσα, όταν ήταν μόλις 6,5 ετών. Έκτοτε περνάει μεγάλο μέρος των θερινών του διακοπών εκεί, με την οικογένειά του και τη συντροφιά φίλων, οι οποίοι εναλλάσσονται.

Στον όμορφο κόλπο, που φιλοξενεί το κτήμα της οικογένειας, απολαμβάνουν τα μπάνια τους και water sports οι τέσσερις κόρες του και πολλοί συμμαθητές και φίλοι τους. Τις κόρες του ο κ. Παπαδημητρίου τις λατρεύει και μιλά για εκείνες με περισσή στοργή και περηφάνια.

Ο κόλπος είναι αυτός του Αγίου Βασιλείου, μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, απέναντι από τη βραχονησίδα Φιδούσα. Εκεί ρίχνουν άγκυρα και τα πολυτελή σκάφη των φίλων της οικογένειας.

Ένας γενναιόδωρος άνθρωπος

Ο κ. Παπαδημητρίου είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, λένε όσοι τον ξέρουν καλά, καθώς και ένας υπέροχος οικοδεσπότης. Εκτός από το σπίτι του, τελευταία υποδέχεται τους φίλους του και στον Φάρο της οικογένειας. Έναν χώρο μοναδικό.

Ο Φάρος ανήκει στην οικογένεια εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Ανακαινίστηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια και έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικής αισθητικής σπίτι.

Από τις υπέροχες βεράντες του Φάρου απολαμβάνει κανείς μαγικά ηλιοβασιλέματα. Το βλέμμα χάνεται στον ανοικτό ορίζοντα και στη θέα των νησιών. Όλες οι Μικρές Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Ηρακλειά, η Κέρος, η Αμοργός, μέχρι η Νάξος και η Πάρος απλώνονται ως εκεί που φθάνει το μάτι και σε καλούν σαν άλλες Σειρήνες να τις ταξιδέψεις…

Στον Φάρο, λοιπόν, ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου οργανώνει μικρά exclusive dinners, υπό το φως των κεριών ή των πολυελαίων, που κοσμούν τη βεράντα, αλλάζοντας χρώματα. Οι ψίθυροι των προσκεκλημένων εναλλάσσονται με τα γέλια τους, που απολαμβάνουν με την ψυχή τους τις ιστορίες, που αφηγείται ο κομψός οικοδεσπότης.

Ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να αυτοσαρκάζεται και να μοιράζεται απλόχερα τις λεπτομέρειες μιας αξιοζήλευτης – για πολλούς – ζωής. Από τα μαθητικά του χρόνια, ως τα καλοκαίρια στη Σχοινούσα και τις γιορτές στην Κάσο…

Η συναυλία της Άννας Βίσση

Στη Σχοινούσα, όμως, κάθε χρόνο, ο κ. Παπαδημητρίου διοργανώνει και μεγάλη συναυλία, η οποία είναι δωρεάν και ανοικτή για όλους όσοι βρίσκονται στο νησί. Φέτος στήθηκε μια μεγάλη εξέδρα στο γραφικό λιμάνι του νησιού και το πλήθος ξεσήκωσε η Άννα Βίσση. Η δημοφιλής καλλιτέχνης, που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της καριέρας της, τα τελευταία χρόνια τραγουδά για τους Σχοινουσιώτες και οι συναυλίες της αφήνουν εποχή.

Το highlight της συναυλίας της ήταν η στιγμή, που ανέβηκαν στη σκηνή οι δύο εγγονοί της, για να τραγουδήσουν μαζί της το «Δώδεκα», ενθουσιάζοντας τους παριστάμενους που τραγουδούσαν μαζί τους, χειροκροτώντας δυνατά.

Η Άννα Βίσση με τους εγγονούς της στη συναυλία στη Σχοινούσα
Η Άννα Βίσση με τους εγγονούς της στη συναυλία στη Σχοινούσα

Η ιστορική διαδρομή της ναυτιλιακής οικογένειας

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η οικογένεια Παπαδημητρίου έχει καταγωγή από το ηρωικό νησί της Κάσου. Όπως οι περισσότεροι Κασιώτες, έτσι και η οικογένεια Παπαδημητρίου μετεγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο και δραστηριοποιήθηκε στις μεταφορές προϊόντων μεταξύ των ελληνικών νησιών και των λιμένων της Μεσογείου.
Πρόδρομος της ναυτιλιακής παράδοσης θεωρείται ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, ενώ η εγκατάσταση στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου χρονολογείται το μακρινό 1880.

Ο Δημήτριος Ι. Παπαδημητρίου που γεννήθηκε το 1871 και πέθανε το 1945 άνοιξε ναυτιλιακό γραφείο και πρακτόρευε πλοία, τα οποία διέρχονταν την Διώρυγα του Σουέζ ή κατέπλεαν στα λιμάνια του Πορτ Σάιντ και την Αλεξάνδρεια.

Ο Δημήτριος Ι. Παπαδημητρίου νυμφεύθηκε την Αγγελική Μανωλακάκη και απέκτησαν εννέα παιδιά.
Από το 1936 και μετά τη ναυτιλιακή επιχείρηση ανέλαβε σταδιακά οι γιοί του, ο Ιωάννης (1907 -1998), ο Κανάκης (1910- 1995), ο Γεώργιος (1916 – 1996) και ο Νικόλαος (1922 – 1997).

Μετά τον θάνατο του Δημητρίου Ι. Παπαδημητρίου, η οικογενειακή επιχείρηση, το 1950, ονομάστηκε D. J. Papadimitriou & Sons και πρακτόρευε πλοία, που διέσχιζαν τη Διώρυγα του Σουέζ – απασχολούσε τότε 25 εργαζόμενους.

Το 1962, μετά την άνοδο του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και την τροποποίηση του Συντάγματος της Αιγύπτου, η ναυτιλιακή επιχείρηση εθνικοποιήθηκε.

Ως προσφυγόντες, τα περισσότερα μέλη της οικογένειας ήρθαν στην Αθήνα, πλην του Νικόλαου, ο οποίος τους ακολούθησε το 1964 στην Ελλάδα, έτος που σηματοδότησε τη μεγάλη φυγή των Ελλήνων από την Αίγυπτο.

Η οικογένεια Παπαδημητρίου, ήδη, είχε ασχοληθεί με τη διαχείριση πλοίων, συνεργαζόμενη με την εταιρεία Balkan & Near East P. Wigham -Richardson Co, που είχε έδρα το Λονδίνο.

Το 1965 η οικογένεια Παπαδημητρίου ίδρυσε την εταιρεία Διώρυξ Ελλάς, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Dioryx Maritime Corporation. Διαχειριζόταν φορτηγά πλοία. Αργότερα δημιούργησαν την Liquimar Tanker Management, που ασχολήθηκε με την διαχείριση δεξαμενόπλοιων.

Οι δύο εταιρείες σήμερα διευθύνονται από τον Δημήτριο Ν. Παπαδημητρίου.

Η Liquimar ξεκίνησε το 1990, επεκτείνοντας στον τομέα του πετρελαίου τη μητρική εταιρεία Dioryx Maritime Corp, η οποία χρονολογείται από τα προπολεμικά χρόνια και φημίζεται για τη διαχείριση πλοίων ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων.

Το 1995 η Liquimar ιδρύθηκε από τη μητρική εταιρεία και συνέχισε τη δική της πορεία στον τομέα του πετρελαίου.

Έκτοτε η εταιρεία παρέχει τις θαλάσσιες υπηρεσίες της με τη λειτουργία διάφορων τύπων πλοίων, με ασφαλή, αποτελεσματικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.

Επί του παρόντος η εταιρεία διαχειρίζεται έναν σύγχρονο στόλο Suezmax και Aframax Tankers.

Η Liquimar Tanker Management κατέχει πέντε δεξαμενόπλοια, που ταξιδεύουν με τα αρχαιοελληνικά ονόματα Αφροδίτη, Ορφέας, Ευρυδίκη, Ιάσονας και Αμφιτρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά στον Έβρο

Κορονοϊός: Ανησυχία για την υποπαραλλαγή Pirola – Σε ποιες χώρες έχει ανιχνευτεί

Back to the future