Η Βασίλισσα Ελισάβετ έκλεισε στις 21 Απριλίου τα 90 της χρόνια και τα γιόρτασε με την οικογένειά της στη βασιλική κατοικία του Κάστρου Windsor, το οποίο είναι και το παλαιότερο αλλά και το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο. Το Κάστρο Windsor είναι ωστόσο μόνο μια από τις 9 επίσημες κατοικίες που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου και μεταξύ άλλων περιέχει και έργα τέχνης και διαμάντια ανεκτίμητης αξίας.
Παρόλα αυτά, η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι τόσο πλούσια όσο θα περίμενε κανείς. Οι περισσότεροι Βασιλικοί Θησαυροί δεν ανήκουν σε εκείνη αλλά στον εκάστοτε μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας. Η προσωπική της περιουσία πάντως, ανέρχεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα 340 εκ. λίρες (περίπου 436 εκ. ευρώ). Και όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η Βασίλισσα έπεσε 300 θέσεις στη λίστα με τους πλουσιότερους Βρετανούς σε σχέση με πέρσι!
Αρκεί μόνο να τη συγκρίνουμε με άλλους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου όπως η Liliane Bettencourt, κληρονόμος του 33% της L’Oreal (με περιουσία 28 δισ. λίρες) αλλά και με τον πλουσιότερο Βρετανό, τον Gerald Grosvenor, Δούκας του Westminster (με περιουσία 9 δισ. λίρες) για να καταλάβουμε τη δυναμική των μεγεθών.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ πάντως λαμβάνει το εισόδημά της από τρεις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης. Αυτές είναι το Sovereign Grant, το Privy Purse αλλά και τα προσωπικά της εισοδήματα.
Το Sovereign Grant είναι το σύστημα χρηματοδότησης της βασιλικής οικογένειας και ανέρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2015 στις 37,9 εκ. λίρες. Μέσα από αυτό καλύπτονται τα προσωπικά έξοδα της Βασίλισσας, όπως τα ταξίδια που πραγματοποιεί, η προσωπική της ασφάλεια, η συντήρηση των ανακτόρων αλλά και οι μισθοί του προσωπικού που εργάζεται για εκείνη. Ο οργανισμός Crown Estate είναι ο αρμόδιος περισυλλογής των εσόδων, που προέρχονται από τα αγροκτήματα, τους δρόμους του Λονδίνου αλλά και τα βρετανικά ύδατα. Η Βασίλισσα μπορεί να αποτελεί τον νόμιμο ιδιοκτήτη όλων των παραπάνω, όμως στην ουσία δεν της ανήκουν και δεν ελέγχει η ίδια τη διαχείρισή τους. Επίσης, η περιουσία αυτή δεν επιτρέπεται να πουληθεί γιατί πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές.
Το Privy Purse, τα οικονομικά διαθέσιμα του οποίου ανέρχονται στα 16 εκ. λίρες, αποτελεί την πηγή εισοδήματος που προέρχεται από το Βασιλικό Δουκάτο του Lancaster και περιλαμβάνει μια συλλογή εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών ακινήτων που χρονολογούνται από το 1265. Το εισόδημα αυτό καλύπτει τα επίσημα και ιδιωτικά έξοδα της Βασίλισσας αλλά και των υπολοίπων μελών της βασιλικής οικογένειας.
Τέλος, υπάρχει και η προσωπική περιουσία της Βασίλισσας, η οποία υπολογίζεται στα 340 εκ. λίρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το Κάστρο Balmoral στη Σκωτία αλλά και το Sandringham Estate στην ανατολική Αγγλία, που κληρονόμησε από τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο VI. Επίσης, περιλαμβάνει πολλά γραμματόσημα και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας. Παρά το γεγονός ότι η Βασίλισσα δεν έχει υποχρέωση να καλύπτει η ίδια τις προσωπικές της επενδύσεις, είναι γνωστό ότι κατέχει μετοχές blue chip σε βρετανικές επιχειρήσεις και αποτελεί μάλλον συντηρητική επενδύτρια, αν κρίνουμε από το χαρτοφυλάκιό της.
Ακόμα, ως το 1992 η Βασίλισσα δεν έπρεπε να πληρώνει κανενός είδους φόρο. Το 1993 όμως, αυτό άλλαξε και το εισόδημά της αλλά και τα κέρδη από τις επενδύσεις της υπόκεινται κανονικά σε φορολογικές ρυθμίσεις, όπως και κάθε άλλου Βρετανού πολίτη.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/o-prigkipas-filippos-sofer-tou-obama/40284