ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν, είναι και παραμένει η πιο εντυπωσιακή πασαρέλα της χρονιάς. Έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή, (για σχεδιαστές μόδας, αξεσουάρ και κοσμημάτων, ιστορικών οίκων, ολόκληρη τη βιομηχανία μόδας), και από την απονομή των Όσκαρ… Σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Mε την πανδημία, το Met Gala, αναβλήθηκε στα 72 χρόνια διεξαγωγής του για πρώτη φορά. Χθες το βράδυ το Costume Institute, με αφορμή την έκθεση με θέμα: «In America», σε δύο μέρη («A lexicon of fashion» τώρα και «An Anthology of Fashion» τον Μάιο) για το απαραίτητο σασπένς, αποκάλυψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε ζωντανή αναμετάδοση το υπερθέαμα της υψηλής (και της κιτς) αισθητικής. Για να μην χάσουμε ούτε επιφώνημα από τους φωτογράφους.
Θέλετε να δούμε την είσοδο των σταρ σε fast forward και μετά σε rewind; Οι παραφωνίες (ήταν όπως πάντα) στο πρόγραμμα. Η κόρη της Αντιπροέδρου της Αμερικής Kamala Harris, Εlla Emhoff, φωτογραφήθηκε με κόκκινο αθλητικό σύνολο της Βρετανίδας Stella McCartney για την Adidas. Εκτός θέματος; Εξαρτάται από την ανάγνωση. Η κόρη του Lenny Kravitz, Zoe Kravitz, ηθοποιός και τραγουδίστρια, μιμήθηκε την Cher στα Οscar, για να φορέσει το αόρατο φόρεμα-κόσμημα του οίκου Saint Laurent. Η Kim Kardashian έζησε τον ρόλο της ινφλουένσερ μέχρι τέλους, με μαύρο ολόσωμο και ολοπρόσωπο σύνολο του οίκου Balenciaga, στα χνάρια του πρώην συζύγου της Kanye West που επιμελήθηκε την εμφάνιση της σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του brand, Demna Gvasalia.
Αμερικανική μόδα; Καμία σχέση. Εξτραβαγκάντσα για το θέαμα και τα likes; Οτιδήποτε ακραίο πουλάει. Αναμεταδίδεται. Ξεπουλάει. Αν και μάλλον δεν θα είναι και πολλές οι γυναίκες που θα θέλουν να μιμηθούν την Kim Kardashian σε μια εποχή που θέλουμε να πετάξουμε οτιδήποτε μας πηγαίνει πίσω στον χρόνο. Και στην καταπίεση των στερεοτύπων και των θρησκευτικών αδιέξοδων. Ακόμη κι αν ίδια «χρησιμοποιεί» το Αφγανιστάν σαν άλλοθι για την εμφάνιση της.
Η πλέον πολυφωτογραφημένη γυναίκα των ημερών, Jennifer Lopez, -λόγω της επανασύνδεσης της κυρίως με τον Ben Affleck-, φωτογραφήθηκε μόνη της αρχικά με γούνινο πανωφόρι για να το βγάλει προτού ανέβει τις σκάλες, ακολουθώντας τις υποδείξεις των φωτογράφων. Και να αποκαλύψει τη σύγχρονη «στολή» καουμπόισσας με την υπογραφή του Αμερικανού, Ralph Lauren και το γουναρικό σαν τρόπαιο στο δεξί χέρι, καπέλο, κοσμήματα, ντεκολτέ, σκίσιμο, 15ποντα…
Το ενσταντανέ ολοκληρώθηκε με τρυφερό φιλί σε pause mode, για την απαραίτητη φωτογράφιση με τον Ben Affleck με μάσκες, για το κοινωνικό μήνυμα. Και ερωτευόμαστε, και προστατευόμαστε.
Ήταν και το ζεύγος Βieber στο κόκκινο χαλί στη Νέα Υόρκη, αν και λιγότερο διαχυτικό από άλλες φορές… Ο Justin Bieber με πουκάμισο, κοστούμι και αθλητικά, και η σύζυγος του, Hailey Baldwin με μαύρο, αποκαλυπτικό, μάξι φόρεμα. Πήγε και η Sharon Stone στο Met Gala, αλλά λίγοι ασχολήθηκαν μαζί της. Πάλι καλά που ανέβασε η ίδια τον εαυτό της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Eκεί ήταν και η Debbie Harry (των Βlondie) με ντένιμ τζάκετ και φούστα με την αμερικανική σημαία, δημιουργία του Zac Posen που ψάχνει τρόπους μάλλον να επανέλθει στον χώρο.
Αγνώριστη ήταν η Billie Eilish που άφησε στη ντουλάπα της τα υπερμεγέθη φούτερ με τα λογότυπα για να μεταμορφωθεί σε μελαγχολική Marilyn Monroe και παστέλ δημιουργία του αμερικανικού οίκου Oscar de la Renta. Ήταν τουλάχιστον εντός θέματος. Αν και θύμιζε το κορίτσι που βιάζεται να φορέσει τα ρούχα και τα τακούνια της μαμάς… Με κοινωνικό μήνυμα και πάλι. Η σταρ της ποπ δέχτηκε να φορέσει (και να διαφημίσει) δημιουργία Oscar de la Renta με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει να βγαίνει στην παραγωγή από τον αμερικανικό οίκο οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από αληθινή γούνα καθώς η ίδια δηλώνει vegan ακτιβίστρια για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.
Συμβολισμοί και μόδα. Η επανάσταση δεν μπορεί να περιμένει. Είδαμε και μια λευκή δημιουργία από την Alexandra Ocasio-Cortez (ως εκπρόσωπο του Κογκρέσου) με κόκκινα γράμματα, σχεδόν εκκωφαντικά: «Τax the rich» ή Φορολογήστε τους πλούσιους… Από τις πιο κιτς εμφανίσεις; Αυτή του Lil Nas, με τρεις χρυσές δημιουργίες από τον οίκο Versace, σε μία.
Οι πιο αδιάφορες; Το πιο περιζήτητο μοντέλο της εποχής, η Gigi Hadid, και η Κendall Jenner, επίσης εκτός concept. Η πρώτη φόρεσε Prada με μαύρα γάντια (ας είναι καλά οι χορηγοί σχεδιαστές), και η δεύτερη, ένα διάφανο φόρεμα Givenchy που έκανε τους φωτογράφους να την εκλιπαρούν για πόζες 360 μοιρών.
Δεν πειράζει. Σημασία έχει η επιστροφή στην κανονικότητα. Και στον χορό των εκατομμυρίων. Επίσημη «πρώτη» στο κόκκινο χαλί. Oλόκληρη η ιστορία της αμερικανικής μόδας στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Moυσείου της Νέας Υόρκης; Όχι ακριβώς. Γιατί τίποτα δεν μοιάζει να γίνεται πλέον για τη μόδα. Αλλά για τα φλας, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα κλικ και την αυτόματη αναπαραγωγή, στο Instagram, στα stories, στο Facebook, στα blogs… Στο ταμείο κυρίως.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για χορηγούς, κοσμηματοπώλες, σχεδιαστές, στυλίστες, κομμωτές, μακιγιέρ, να στήσουν μια παράσταση, με ανθρώπους, αναγνωρίσιμους σε αρκετές περιπτώσεις με δυσκολία, κινούμενα installations. Συχνά σε ναρκισσιστικό παραλήρημα. Με ψεύτικες καμπύλες, δανεικά ρούχα-μουσειακά κομμάτια, φορέματα-πολυελαίους και ασήκωτα κοστούμια από το βάρος. Το Μεγάλο μας Τσίρκο. Με παρουσιαστές την Αnna Wintour, τον φωτογενή ηθοποιό Timothee Chalamet, το αστέρι του τένις, Naomi Osaka, την ανερχόμενη ποιήτρια Amanda Gorman ως το …φως.
Και πώς μπορεί να χωρέσει κανείς την ιστορία ολόκληρης της αμερικανικής μόδας σε μια έκθεση; Όλα είναι θέμα timing. Η ιδέα για την έκθεση ξεκίνησε προ πανδημίας με αφορμή τον εορτασμό για τα 150 χρόνια του Metropolitan Museum. Η βιομηχανία έχει αλλάξει. Η Αμερική έχει αλλάξει. Η μόδα έχει αλλάξει. Για χρόνια το Μουσείο Μet μοιάζει να σνόμπαρε την αμερικανική ευρηματικότητα. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα των ημερών, τη διαφορετικότητα, την αναγέννηση της αμερικανικής μόδας μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Ευκαιρία να δούμε (έστω και διαδικτυακά) το Anna Wintour Costume Center να μεταμορφώνεται σε σπίτι. Κάθε δωμάτιο θα αντιπροσωπεύει κι ένα συναίσθημα. Από νοσταλγία και χαρά μέχρι επαναστατικότητα και ευεξία. Όταν βρεθούμε στον κήπο του μουσείου θα νιώσουμε συναισθήματα χαράς.
To ερώτημα μοιάζει σχεδόν εμμονικό: «Ποιος θεωρείται Αμερικανός;» ρωτούσε επίμονα ο εκκεντρικός σχεδιαστές Prabal Gurung στο σόου του για την άνοιξη που μας πέρασε, σα να γνώριζε κάτι. Και κάπως έτσι θα ζωντανέψουν ιστορίες σε εξέλιξη, με ή χωρίς ερωτηματικά, και φόντο τα δωμάτια του μουσείου. Και καθώς η μόδα αποτελεί μια ζωντανή τέχνη, ευρηματική και καινοτόμα, μπορούμε ιδανικά να κρυφακούσουμε και ιστορίες made in America.
Μια φράση για το τέλος; Η Rihanna άργησε περισσότερο από όλους τους καλεσμένους να εμφανιστεί στο φετινό Met Gala. Έφτασε τελικά με τον σύντροφο της ζωής της, ΑSAP Rocky. Για να ποζάρουν με υπερμεγέθη πανωφόρια-παπλώματα και την Rihanna να δηλώνει: «Ως μετανάστρια, αυτή είναι η δική μου προσέγγιση στην αμερικανική μόδα.»
Διαβάστε επίσης:
Met Gala 2021: Εκκεντρικές εμφανίσεις και πολιτικά μηνύματα στο κόκκινο χαλί
Iris Apfel: Ποια είναι η κατά… λάθος ηρωίδα και πώς έγινε influencer στα 100!