• LIFE&STYLE

    Τα Ρομπότ θα αντικαταστήσουν πάνω από 5 εκατομμύρια εργαζόμενους έως το 2020, προβλέπει το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ


    Κάθε φορά που κάποιος προβλέπει μία αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού των ρομπότ, η προθεσμία για την αυτοματοποιημένη επανάσταση πλησιάζει όλο και περισσότερο. Αυτή τη φορά, απέχει μόνο τέσσερα χρόνια.

    Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) δημοσίευσε ένα διεξοδικό έγγραφο τη Δευτέρα που ονομάζεται «Το μέλλον των θέσεων εργασίας». Η έκθεση αναφέρει ότι είμαστε στα πρόθυρα της «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», μια εποχή που το υλικό της 3-D εκτύπωσης, η βιοτεχνολογία και η νανοτεχνολογία θα αναμορφώσει τον κόσμο, και η «διανομή της οικονομίας» επιτρέπει σε όλους μας να απαλλαγούμε από τα δεσμά των παραδοσιακών, μισθωτών θέσεων εργασίας.

    Αυτό που κυριαρχεί στην έκθεση είναι ένα νέο στατιστικό δεδομένο, μεταξύ πολλών, σχετικά με τα ρομπότ που προκαλούν την ανεργία. Ότι αυτή η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα μπορούσε να εξαλείψει 5,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

    Η έκθεση του WEF είναι γεμάτη από προτάσεις για το πώς μπορούν οι διευθυντές και τα στελέχη των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τις θετικές τάσεις που φέρνει η τεχνολογία στην οικονομία. Αλλά οι συνέπειες είναι δυσοίωνες και η έκθεση επαναλαμβάνει τις πρόσφατες εκθέσεις που ξεπροβάλλουν κάθε λίγο: ότι όλη αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα χειρότερο σενάριο που περιλαμβάνει, όπως αναφέρει η έκθεση, «την έλλειψη ταλέντου, τη μαζική ανεργία και την αυξανόμενη ανισότητα».

    Τα ρομπότ δεν νοιάζονται για το φύλο σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα επηρεαστούν το ίδιο. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι οι άνδρες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο στη νέα οικονομία από ό,τι οι γυναίκες, επειδή οι τομείς που είναι πιο ώριμοι για την αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας, είναι τομείς κατά κύριο λόγο ανδρικοί, όπως η οδήγηση και η κατασκευή, ενώ οι τομείς όπως η φροντίδα ασθενούς στο σπίτι, είναι σχετικά ασφαλείς.

    Το πρόβλημα είναι η ανάκαμψη από τις αυτές τις απώλειες των θέσεων εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από αυτή την υποτιθέμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα είναι στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της επιστήμης των υπολογιστών και της μηχανικής, που προς το παρόν κυριαρχείται από άνδρες.

    8VHTU0F4

    Η έκθεση του WEF λέει ότι οι άνδρες θα πάρουν πίσω 1 δουλειά για κάθε 3 χαμένες, ενώ οι γυναίκες θα πάρουν πίσω μόνο 1 στις 5. Η έκθεση θεωρεί την «ασυνείδητη προκατάληψη μεταξύ των υπευθύνων» και την «έλλειψη προτύπων» ως τα πιο σημαντικά εμπόδια για την ισότητα των φύλων παγκοσμίως, και έχει μια πληθώρα από προτάσεις για το πώς να αποφευχθεί αυτή η ανισότητα, όπως είναι η προώθηση μεγαλύτερης ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και στη ζωή.

    «Το συμπέρασμα είναι σαφές», αναφέρει η έκθεση. «Εάν επιμείνει το χάσμα των φύλων στις τρέχουσες βιομηχανικές τάσεις και η μετατροπή της αγοράς εργασίας προς τους νέους και αναπτυσσόμενους ρόλους όπως οι υπολογιστές, η τεχνολογία και οι τομείς που σχετίζονται με την εφαρμοσμένη μηχανική συνεχίζουν να ξεπερνούν το ποσοστό με το οποίο οι γυναίκες προς το παρόν ασχολούνται με αυτά τα είδη των εργασιών, τότε οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να βγουν ζημιωμένες στις καλύτερες ευκαιρίες εργασίας του αύριο, ενώ επιδεινώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης στις επιχειρήσεις λόγω μιας περιορισμένης ομάδας υποψηφίων και μειώνεται το κέρδος της πολυμορφίας μέσα στην εταιρεία».

    http://mic.com/articles/132874/robots-will-replace-over-5-million-workers-by-2020-world-economic-forum-predicts#.E6SlOYbSX



    ΣΧΟΛΙΑ