ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που έφεραν στο φως οι επιστήμονες του Παρατηρητηρίου LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) στις ΗΠΑ οφείλεται στον Albert Einstein. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν βαρυτικά κύματα -«ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου- επιβεβαιώνοντας επιστημονικές θεωρίες χρόνων. Το «σήμα» θεωρείται καθαρό και αξιόπιστο, και όταν επιβεβαιωθεί και επισήμως θα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σπάνιο και σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα.Η ανίχνευση του σήματος των βαρυτικών κυμάτων έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 σχεδόν ταυτόχρονα και από τους δύο μεγάλους ανιχνευτές του πειράματος LIGΟ στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέχουν 3.000 χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του μεγάλου αστροφυσικού, Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από ένα αιώνα, αλλά ποτέ δεν είχαν παρατηρηθεί άμεσα μέχρι σήμερα. Τα σήματα που ελάμβαναν οι παρατηρητές ήταν παραπλανητικά και σχετικά εξασθενημένα.
Είναι πράγματι εξαιρετικό να διαπιστώνει κανείς πόσο επίκαιρος είναι ο Einstein, ένας άνθρωπος που είχε υποτιμηθεί πολύ στη ζωή του.
O Einstein σε ηλικία 3 ετών
Ο διακεκριμένος επιστήμονας που έθεσε τις βάσεις της μοντέρνας φυσικής είχε άποψη για την πολιτική, τον άνθρωπο, τον πόλεμο και θεωρείτο πολύ πιο προοδευτικός από την εποχή του. Πολλοί αναλυτές τολμούν να πουν , μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να ξαναγεννηθεί ένας τέτοιος άνθρωπος σαν τον Einstein. Η αναγνώριση, ωστόσο, όχι μόνο ως επιστήμονα αλλά και ως ανθρώπου άργησε να έρθει. Μάλιστα, στις πρώτες τάξεις του σχολείου οι δάσκαλοι διαπίστωσαν ότι η αντίληψη του στη μάθηση ήταν αργή.Άργησε πολύ να μιλήσει και ακόμα και όταν μεγάλωσε η φωνή του δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατή και ψιθύριζε.
Οι γονείς του Άλμπερτ, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους στους οικείους τους για την νοημοσύνη του. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του, οι γονείς του μετακόμισαν στο Μόναχο όπου και δημιούργησαν μία ηλεκτρομηχανική εταιρία.Εκεί , ο μικρός Άλμπερτ έλαβε τα πρώτα ερεθίσματα της επιστήμης που θα τον έκανε μεγάλο και τρανό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παράλληλα με το ενδιαφέρον που άρχισε να δείχνει από το δημοτικό για τις φυσικές επιστήμες του άρεσε πολύ και η μουσική.Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στην ηλικία των 5 αλλά εκεί που το ταλέντο του απογειώθηκε ήταν στα 13 , όταν ανακάλυψε τις σονάτες με βιολί του Μπετόβεν.Αν και ήταν μεγάλη διάνοια στη φυσική αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει εξαιρετικός στα κουαρτέτα εγχόρδων.
Ο Αϊνστάιν σε ηλικία 14 ετών
« Η μουσική του Mozart είναι τόσο αγνή και όμορφη που είναι σαν να βλέπω την αντανάκλαση της εσωτερικής ομορφιάς του σύμπαντος», συνήθιζε να λέει..
Το πρώτο επιστημονικό του σύγγραμμα το έγραψε σε ηλικία 14 ετών. Αρχικά, ο Αϊνστάιν έμελλε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά όταν απέτυχε το 1894, η οικογένεια του Einstein μετακόμισε στη βόρεια Ιταλία.
Ήταν εκεί στην Ιταλία, όταν αποφάσισε να γράψει αυτό που σήμερα αναφέρεται ως πρώτη επίσημη επιστημονική εργασία του, η οποία διερεύνησε τη φύση του αιθέρα – ένα υποθετικό αποτέλεσμα που δείχνει πώς το φως ταξιδεύει μέσα από το διάστημα αν και Αϊνστάιν αργότερα τη διέψευσε. Πριν από το θάνατό του, ο Αϊνστάιν δημοσίευσε συνολικά περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες.
Το παράξενο ήταν ότι αν και ο Einstein έδειξε εξαιρετική επιδεξιότητα στη θεωρία της φυσικής είχε πολύ χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά.«Δεν ήταν σαφές για μένα ως φοιτητής ,που είχα μια πιο βαθιά γνώση των βασικών αρχών της φυσικής, να μπορώ να διεισδύσω παράλληλα και σε περίπλοκες μαθηματικές μεθόδους» παραδέχτηκε.
Το 1902, ο πατέρας του Einstein πέθανε, αφήνοντας τον να φροντίσει τη μητέρα και την αδελφή του, κάτι που ήταν απίστευτα δύσκολο, γιατί ήταν άνεργος. Επιπλέον, η οικογένεια του είχε ένα σημαντικό χρέος προς τον θείο του Einstein. Αυτή η οικονομική πίεση, που σε σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αποτυχία να διαχειριστεί την οικογενειακή επιχείρηση, είναι αυτό που τελικά οδήγησε τον Einstein να κλίνει προς τα ιδανικά του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού. Στα τελευταία του χρόνια της ζωής του , ο Einstein οραματίστηκε μια ενιαία διακυβέρνηση να κυβερνά τον κόσμο. Οι θεωρίες του στο πέρασμα των χρόνων αποδεικνύονται σωστές. Γιατί όχι και αυτή..