• LIFE&STYLE

    Το μυστικό στον κόσμο του σχεδιασμού για να διατηρείτε τη δημιουργικότητα σε όλη την καριέρα σας


    Ο Θεός έδωσε στον Μωυσή την εντολή να πάρει μία ημέρα άδειας. Η Major League του Baseball έδωσε εντολή στον A-Rod, επίσης. Αλλά οι υπόλοιποι από εμάς σπάνια έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μία επίσημη άδεια από τη δουλειά, εκτός κι αν είμαστε στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

    Ίσως θα έπρεπε.

    Κατά την πρώτη ημέρα της παγκόσμιας διάσκεψης σχεδιασμού Design Indaba στις 17 Φεβρουαρίου, οι πρώην δημιουργοί διαφημιστικών Chanel Cartell και Stevo Dirnberger μίλησαν με ενθουσιασμό για την παραίτησή τους από τις θέσεις εργασίας τους και τα ταξίδια τους, που διήρκησαν ένα χρόνο, όταν άκουσαν τον σχεδιαστή Stefan Sagmeister να μιλά το 2014 για τη δύναμη των διακοπών.

    Το ζευγάρι σύντομα πούλησε όλα τα υπάρχοντά τους, ετοίμασε μόνο τέσσερις βαλίτσες, και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας «Workaway», μια υπηρεσία που προσφέρει καταλύματα σε όλο τον κόσμο με αντάλλαγμα την εργασία. Κατέγραψαν τις στιγμές τους στο Instagram και το blog τους «How Far From Home», το οποίο έχει γίνει viral.

    Η Cartell και ο Dirnberger διαπίστωσαν ότι εγκαταλείποντας την άνεσή τους και εξερευνώντας διάφορα μέρη του κόσμου, ήταν ένας τρόπος για να θεραπεύσουν το μπλοκάρισμα στις δημιουργικές ιδέες τους. «Ψάχνω για έμπνευση δεν σημαίνει ότι σερφάρω στο διαδίκτυο. Σημαίνει βγαίνω έξω, εξερευνώ και συναντώ ανθρώπους», δήλωσε ο Dirnberger στο Indaba.

    Κάθε επτά χρόνια, ο διάσημος σχεδιαστής Stefan Sagmeister κλείνει το studio σχεδιασμού του στη Νέα Υόρκη για να κάνει ένα διάλειμμα ώστε να ακολουθήσει τον πειραματισμό. Στο δημοφιλές TED talk, λέει: «Προσαρμόστηκα σε πολλά πράγματα που αγαπώ αληθινά στη ζωή μου, αλλά την πάροδο του χρόνου, τα βαρέθηκα. Και σίγουρα στην περίπτωσή μας, η δουλειά μας αρχίζει να μας φαίνεται ίδια».

    Η πρακτική του είναι μια προσπάθεια να ανατρέψει τον παραδοσιακό κύκλο ζωής: 25 χρόνια μελέτης, 40 χρόνια δουλειάς, 15 χρόνια συνταξιοδότησης – ο Sagmeister λέει ότι θέλει να πάρει τα πέντε από τα δεκαπέντε χρόνια συνταξιοδότησης και να τα διασπείρει στη δουλειά.

    untitled2

    Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ακαδημαϊκοί που παίρνουν εκπαιδευτική άδεια αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή και την ευτυχία και χαμηλότερα επίπεδα άγχους από εκείνους που δεν το κάνουν.

    Ο Robert Austin, κοσμήτορας της διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά, είπε στο «ScienceMag», «Όταν είστε έξω από το συνηθισμένο περιβάλλον, σας βοηθά να δημιουργήσετε νέες σχέσεις και συνεργασίες και σας επιτρέπει να παρουσιάσετε τις ιδέες σας σε ένα διαφορετικό πλαίσιο».

    Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αναγνωρίσει τις αρετές του χρόνου μακριά από την εργασία: Οι «Adobe», «General Mills», και «Boston Consulting Group» είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που προσφέρουν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές, σε διάφορες μορφές. Ωστόσο, σύμφωνα με την Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, μόνο το 13% των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ προσφέρουν εκπαιδευτικές άδειες μετ’ αποδοχών και το 5% προσφέρουν άδειες αλλά χωρίς αποδοχές.

    Η έννοια της εκπαιδευτικής άδειας έχει τις ρίζες της στην Εβραϊκή Βίβλο. Το έτος του Σαββάτου, ή «shmita» στα εβραϊκά, επιβάλλει την ανάπαυση στο έβδομο έτος, για να δώσει στη γη την ξεκούραση από τη γεωργική δραστηριότητα. Το μυαλό μας, όπως το έδαφος, χρειάζεται ανάπαυση για να ανοίξει ο δρόμος για καινούργια ανάπτυξη.

     



    ΣΧΟΛΙΑ