Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Καλλιτέχνις ξεγυμνώθηκε μπροστά σε πίνακα του Μανέ και τη συνέλαβαν

Η καλλιτέχνις από το Λουξεμβούργο, Ντέμπορα ντε Ρομπέρτις, συνελήφθη την Κυριακή στο Παρίσι για «άσεμνη ενέργεια», όταν έβγαλε τα ρούχα της μέσα στο μουσείο Ορσέ και στάθηκε γυμνή δίπλα σε πίνακα του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου Εντουάρ Μανέ.

Η γνωστής καλλιτέχνις επισκέφθηκε το μουσείο Ορσέ με την ευκαιρία της έκθεσης «Λάμψη και Δυστυχία: Εικόνες πορνείας από το 1850 μέχρι μέχρι το 1910» και είχε μαζί της κάμερα για να καταγράψει τις αντιδράσεις του κοινού στο τολμηρό της εγχείρημα.

Μετά την σύλληψή της ο δικηγόρος της, Tewfik Bouzenoune, δήλωσε ότι: «Η ντε Ρομπέρτις είχε μαζί της κάμερα για να καταγράψει τις αντιδράσεις του κοινού, επρόκειτο για μια καλλιτεχνική performance. Η σύλληψη ενός καλλιτέχνη στέλνει ένα κακό μήνυμα, πρόκειται για μια ανησυχητική δικαστική σεμνοτυφία».

Δεν η πρώτη φορά που η Ντέμπορα ντε Ρομπέρτις αναστατώνει το Παρίσι και το μουσείο Ορσέ. Τον Μάιο του 2014 αποκάλυψε τα γεννητικά της όργανα μπροστά στον πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του Κόσμου», τον οποίο ο Γάλλος ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1866 και έγινε ευρύτερα γνωστός ως «ο πίνακας με το αιδοίο».

«Ολυμπία» του Εντουάρ Μανέ


Πρόκειται για τον πίνακα του Μανέ «Ολυμπία», που είχε σοκάρει τη Γαλλία όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1865. Στον πίνακα απεικονίζεται γυμνή η πόρνη Ολυμπία ξαπλωμένη νωχελικά επάνω σε ένα ανάκλιντρο και δίπλα της μια νεαρή μαύρη υπηρέτρια της προσφέρει ένα μπουκέτο λουλούδια, πιθανώς δώρο από έναν πελάτη ενώ μια μαύρη γάτα συμπληρώνει το σκηνικό.

Η διαμάχη που δημιουργήθηκε για τον πίνακα, όταν αυτός πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία, δεν είναι βέβαιο αν είχε τις ρίζες της στο σοκαριστικό για την εποχή γυμνό σώμα της πόρνης Ολυμπίας ή στο ότι στον πίνακα η Ολυμπία έχει το θάρρος να κοιτάζει τον θεατή κατάματα, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για μια πόρνη εκείνη την εποχή.

 Ντέμπορα ντε Ρομπέρτις