• LIFE&STYLE

    Πώς είναι να είσαι άνδρας με στήθος;

    • NewsRoom


    Λίγα πράγματα είναι γνωστά για ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς άνδρες.Τη γυναικομαστία. Ένα θέμα ταμπού για το ανδρικό φύλο που αποφεύγει να το θίξει για λόγους…τιμής. Προκαλείται ουσιαστικά από την ανισορροπία των οιστρογόνων και τεστοστερόνης και ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διόγκωση των ιστών του μαστού. Η κατάσταση, σε γενικές γραμμές,  αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα – σαν ένα χοντροκομένο αστείο που άλλοι το δέχονται και άλλοι απλά το ανέχονται. Σύμφωνα με πρόσφατη ιατρική έκθεση εκτιμάται, ότι το 30% έως 50% των υγιών ανδρών έχουν γυναικομαστία.

    Για πολλούς άνδρες, γυναικομαστία φαίνεται να είναι μια πραγματική πηγή ανασφάλειας και φόβου. Όταν κάποιος δημοσίευσε άρθρο, σχετικά με την επίδραση , που έχει ο λυκίσκος της μπύρας στην αύξηση του ανδρικού στήθους, το Twitter πλημμύρισε με περιπαικτικά τιτιβίσματα…

    Τελικά πώς πρέπει να αισθάνεται ένας άνδρας που έχει γυναικομαστία;

    Πρέπει να το αποδεχθεί σιωπηλά και να ανέχεται το σκληρό χιούμορ της παρέας ή πρέπει να ντρέπεται σαν στιγματισμένος; Η αλήθεια είναι ότι, εάν είσαι έφηβος και έχεις την ατυχία το στήθος σου να είναι κάπως αυξημένο, δεν αποφεύγεις την παρενόχληση από τους συμμαθητές σου. Τα κορίτσια θα σου δίνουν το σουτιέν τους και τα αγόρια θα στο πιάνουν. Αν αντέξεις, τα κατάφερες. Αν όχι θα ακολουθήσεις το μονοπάτι, που πήραν οι περισσότεροι, δηλαδή αφαίρεση του αυξημένου όγκου του στήθους με χειρουργική επέμβαση.

    Το γεγονός, ότι η γυναικομαστία αφορά άνδρες, που έχουν θηλυκά χαρακτηριστικά δείχνει, ότι όσοι αρέσκονται να τους διαπομπεύουν, διακατέχονται από συναισθήματα μισογυνισμού.


    What It's Actually Like to Live With Man Boobs

    Ο Matt Cornell από την Ολλανδία, που κάνει το διδακτορικό του στην πολυπολιτισμική ανάλυση, αναφέρει ότι τα σώματα δεν θα πρέπει να περιγράφονται με γενετικούς όρους.

    Άλλωστε, όπως λέει υπάρχουν άνδρες με στήθος και γυναίκες χωρίς στήθος. Μερικά σώματα μάλιστα δεν ταιριάζουν με τις προδιαγραφές, όχι που έδωσε η φύση, αλλά η κοινωνία.

    Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ανδρών με στήθος παρατηρούν, ότι νιώθουν ανασφάλεια και αισθάνονται μειονεκτικά, όσο και αν θέλουν να το κρύψουν. Επί της ουσίας είναι θύματα ενός επώδυνου bullying για την εμφάνιση τους, το οποίο διαρκεί σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους. Είναι ένα βαθιά ριζωμένο κοινωνικό κατάλοιπο, που έχει απόλυτη σχέση με την παρενόχληση και την απόρριψη, που έρχεται όταν το σώμα, που έχεις δεν συμβαδίζει με τις νόρμες των αποδεκτών κοινωνικών προτύπων.

    Το ψυχολογικό δράμα των ανδρών

    Έτσι, αυτόματα ο άνδρας σκέφτεται, ότι είναι ένας αποτυχημένος, που δεν μπορεί να βγει ραντεβού, γιατί αισθάνεται μειονεκτικά με το σώμα του και ειδικά το καλοκαίρι υποφέρει, επειδή σιχαίνεται να πηγαίνει στην παραλία, όπου δεν υπάρχει τρόπος να καλύψεις το στήθος σου. Γιατί ακόμα και αν το κάνεις φαίνεται…

    Πολλές φορές δε βοηθάει ούτε η άσκηση και η γυμναστική με αποτέλεσμα η επέμβαση να γίνεται μονόδρομος. Η διαδικασία της επέμβασης μοιάζει με αυτήν της μαστεκτομής, καθώς αφαιρείται και στήθος και ιστός. Σε ορισμένες περιπτώσεις και η θεραπεία τεστοστερόνης αποδεικνύεται ευεργετική.

    Αν και η πλειοψηφία όσων έχουν γυναικομαστία μισούν το στήθος τους, υπάρχει ένα ποσοστό ανδρών, που έχουν κατορθώσει, με καταπληκτικό τρόπο, να συμβιβαστούν με αυτήν. Ακόμα και στην περίπτωση, που το ανδρικό στήθος μπορεί να δημιουργήσει κλίμα στο ερωτικό παιχνίδι, αν οι δύο σύντροφοι είναι χαλαροί και το αντιμετωπίζουν με χιούμορ…

    Όλα είναι θέμα τρόπου και αντιμετώπισης των πραγμάτων…Αρκεί να μην σε παίρνει από κάτω και να μη φοβάσαι να είσαι ο ευατός σου, συνιστούν οι ειδικοί.



    ΣΧΟΛΙΑ