Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Μέχρι το 2018, εν πλω ο Τιτανικός II

Εδώ είναι ένας απρόσμενος τρόπος για να δείξετε την εκτίμησή σας για την ιστορία: σε δύο χρόνια, ίσως να είστε σε θέση να πάτε κρουαζιέρα με ένα ακριβές αντίγραφο του Τιτανικού, ένα πλοίο που ονομάζεται, κι αυτό, Τιτανικός II.

Το πνευματικό δημιούργημα του Αυστραλιανού δισεκατομμυριούχου Clive Palmer, το πλοίο είχε αρχικά ως στόχο να ολοκληρωθεί φέτος, αλλά καθυστέρησε. Ο Palmer έχει επιβεβαιώσει ότι εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένος στο έργο, με ένα παρθενικό ταξίδι δρομολογημένο για το 2018. (Ας ελπίσουμε ότι, σε αντίθεση με το πρωτότυπο, θα υπάρξουν πολλά περισσότερα ταξίδια μετά από αυτό).

Το πλοίο θα έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις του αρχικού Τιτανικού, το οποίο θα είναι μικρότερο από άλλα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια. (Εννοείται ότι θα έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα στις σωσίβιες λέμβους από τις αρχικές – 2.700 θέσεις σε σχέση με το αρχικό που είχε 1.187).

Φανερώνοντας τις αλλαγές στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας από την μέρα του Τιτανικού, αντί του «Harland και Wolff» με έδρα το Belfast, ο Τιτανικός ΙΙ θα κατασκευαστεί στην «CSC Jinling Shipyard» της Κίνας στο Jiangsu. Το νέο πλοίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου £ 300 εκατομμύρια ($ 435 εκατομμύρια), το οποίο είναι περίπου όσο 10 φορές το αρχικό, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον πληθωρισμό (ο Τιτανικός κόστισε £ 1,5 εκατομμύριο, ή περίπου £ 35 εκατομμύρια σε σημερινά χρήματα).

Το παρθενικό του ταξίδι, επίσης, θα έχει διαφορετικό δρομολόγιο. O αρχικός Τιτανικός ήταν να κάνει τη διαδρομή από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη. Ο Τιτανικός ΙΙ θα ταξιδέψει από το Jiangsu στο Ντουμπάι.

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την επίπονη προσπάθειά του στο «Telegraph» το προηγούμενο έτος, ο Palmer ήταν ειλικρινής:

Γιατί να κατασκευάσουμε τον Τιτανικό; Γιατί να πάμε στο φεγγάρι; Γιατί ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική; Επειδή μπορούν, και μπορώ, και μπορούμε να κατασκευάσουμε τον Τιτανικό.

Παρόλο που μερικοί από τους συγγενείς των 1.500 θυμάτων του Τιτανικού καταδίκασαν το έργο του Palmer ως αναίσθητο, η συνολική αντίδραση φαίνεται να είναι θετική και κερδοφόρα: σύμφωνα με την εταιρεία του Palmer, την «Blue Star Line», αρκετοί ταξιδιώτες έχουν προσφέρει τεράστια ποσά για μία θέση στο παρθενικό ταξίδι του νέου Τιτανικού.

http://qz.com/616319/the-titanic-ii-a-faithful-replica-of-the-doomed-ship-is-preparing-for-passengers-by-2018/