Ένα ιδιαίτερο θέμα που σχετίζεται με τη μουσουλμανική κοινότητα της Ελβετίας ανέκυψε πριν από λίγες μέρες και επέφερε μία σωρεία αντιδράσεων με υποστηρικτές και των δύο αντιτιθέμενων απόψεων. Πιο συγκεκριμένα το περιστατικό διαδραματίστηκε σε ένα σχολείο στο βόρειο δήμο Therwil, στο καντόνι της Βασιλείας, όπου δύο μουσουλμάνοι μαθητές ετών 14 και 15 αντίστοιχα αρνήθηκαν να συνάψουν χειραψία με τη δασκάλα τους καθώς ισχυρίστηκαν ότι αυτή η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω τους. Σύμφωνα με το Ισλάμ, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε σωματική επαφή με άτομα του αντίθετου φύλου εκτός από μερικούς πολύ άμεσους συγγενείς.

Το τοπικό συμβούλιο του Therwil, δεν τάχθηκε υπέρ της απόφασης του σχολείου αλλά υποστήριξε ότι δεν θα παρέμβει γιατί είναι ευθύνη του σχολείου να ορίσει τους κανόνες, επεσήμανε η εκπρόσωπός του, Monika Wyss σε δηλώσεις που έκανε στο AFP.

Η απόφαση προκάλεσε την κατακραυγή σε όλη την Ελβετία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Simonetta Sommaruga να τονίζει σε εμφάνισή του που πραγματοποίησε στην ελβετική δημόσια τηλεόραση τη Δευτέρα ότι «η χειραψία είναι μέρος του πολιτισμού μας».

protasi-apo-ellada-pros-elbetia-gia-forologiki-sumfwnia.w_hr

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιστήμη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, Felix Mueri, περιέγραψε το έθιμο στην ιστοσελίδα ειδήσεων 20Minuten ως «μια χειρονομία σεβασμού και με καλούς τρόπους”.

Και οι σχετικές δηλώσεις και απόψεις για το θέμα, δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Christoph Eymann, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελβετικής διάσκεψης των Υπουργών των Καντονιών Παιδείας, συμφώνησε, λέγοντας: “Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι οι γυναίκες στη δημόσια διοίκηση θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άνδρες”, ενώ η επικεφαλής της εκπαίδευσης του καντονιού Monika Gschwind ανέφερε στα ΜΜΕ ότι θεωρούν την απόφαση του σχολείου πραγματιστική αλλά όχι διαρκή λύση

Από την άλλη, το Κεντρικό Ισλαμικό Συμβούλιο της Ελβετίας, ανέφερε ότι: “Κάποιος θα σκεφτόταν ότι η ύπαρξη των βασικών αξιών της Ελβετίας θα βρέθηκαν σε κίνδυνο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί απλά μία επιθυμία δύο μόνο μαθητών γυμνασίου οι οποίοι δηλώσαν ότι προτιμούν να χαιρετήσουν τον καθηγητή τους με διαφορετικό τρόπο από ό, τι με μια χειραψία” και συνέχισε προσθέτοντας πως “η κλασική ισλαμική νομολογία και η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων νομικών μελετητών αναφέρει μια σαφή απαγόρευση αυτής της φόρμας επικοινωνίας, δηλαδή των χειραψιών, μεταξύ των δύο φύλων».

Η Ομοσπονδία Ισλαμικών Οργανώσεων στην Ελβετία (FIOS), ωστόσο υποστήριξε ότι οι χειραψίες μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν «θεολογικά επιτρεπτές» και κοινές σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, επιμένοντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να είναι “προβληματικό” στην Ελβετία.