ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Persona non grata» είναι για τη Ρωσία το «The Clooney Foundation for Justice», η αμερικανική ΜΚΟ που έχει ιδρύσει ο δημοφιλής ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του Αμάλ, καθώς κατηγορείται για την εκτέλεση εργασιών σε «κλίμακα Χόλιγουντ» για τη δυσφήμιση της Μόσχας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητος» έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες διεθνείς οργανώσεις, από το 2015, τότε που η Μόσχα άρχισε να εφαρμόζει έναν νόμο οριστικής απαγόρευσης ενός οργανισμού, με υπογραφή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε ζητήσει από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους να ασκήσει βέτο στον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος σύμφωνα με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) αποτελεί μια μορφή καταστολής των φωνών που επικρίνουν την εξουσία και θεσπίζεται λιγότερο από τρία χρόνια έπειτα από έναν άλλο αμφιλεγόμενο νόμο περί «πρακτόρων του εξωτερικού».
Ο νόμος δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να απαγορεύουν ξένες ΜΚΟ και να διώκουν τους εργαζομένους τους, οι οποίοι θα κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως έξι ετών ή με απαγόρευση στη ρωσική επικράτεια.
Επιτρέπει επιπλέον να μπλοκάρονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί οργανώσεων καθώς και η πρόσβασή τους στα μέσα ενημέρωσης, ενώ οι ρωσικές οργανώσεις που λαμβάνουν κεφάλαια από οργανισμούς που κρίνονται ανεπιθύμητοι θα πρέπει «να λογοδοτούν» για τις πράξεις τους.
«Το Ίδρυμα Clooney εκτελεί εργασίες σε κλίμακα Χόλιγουντ με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας», ανέφερε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, χωρίς να παρέχει περαιτέρω στοιχεία.
«Υποστηρίζει ενεργά τους δήθεν πατριώτες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι «υπό το πρόσχημα των ανθρωπιστικών ιδεών», η οργάνωση προωθεί πρωτοβουλίες για την ποινική δίωξη της ανώτατης ηγεσίας της Μόσχας και διαδίδει δημοσίως αρνητικές εκτιμήσεις της ρωσικής νομοθεσίας για ξένους πράκτορες και ΜΚΟ.
Ωστόσο, το Ίδρυμα Κλούνεϊ δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, η λίστα των «ανεπιθύμητων» της Ρωσίας περιλαμβάνει μέσα ενημέρωσης, πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Θέλουμε να φτιάξουμε «ουδέτερη ζώνη» στο Κουρσκ
Ανάλυση Financial Times: Τι πέτυχε η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ
Mary Daly (Fed): Θετικά τα μηνύματα για τα επιτόκια – Πού εστιάζουμε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας