ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όλα τα σφάζω, όλα τα αθωώνω» έγραφε παλιά ένα σύνθημα σε τοίχο στα Εξάρχεια, κοντά στη Σόλωνος, στα γραφεία του πιο διακεκριμένου εκ των δικηγόρων των τελευταίων πολλών δεκαετιών, του κ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου.
Ήταν εκείνη την εποχή που ο απόηχος από την υπεράσπιση και την αθώωση του αστυνομικού Αθανασίου Μελίστα, στη δίκη για την δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά, έκανε του φοιτητές και τα παιδιά με τα μακριά μαλλιά και τα ξεθωριασμένα, παλιά μαύρα ρούχα να καίνε φωτογραφίες του ποινικολόγου στο Πολυτεχνείο και να τον αποκαλούν σε πορείες και διαδηλώσεις «συνήγορο του διαβόλου».
Το 2015, σε μια από τις τελευταίες, κοινές συνεντεύξεις στο BHMagazino, η σύζυγός του και αγαπημένη σταρ, η Ζωή Λάσκαρη, πριν φύγει από τη ζωή γελούσε και διόρθωνε πως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο άντρας της, «είναι ο σατανικός, ο ραδιούργος και ιντριγκαδόρος δικηγόρος… Θα γίνει βέβαια σκληρός για να προστατεύσει τον πελάτη του. Για τον πελάτη του, ναι, δίνει ρέστα. Αλλά ιντριγκαδόρος ο Αλέξανδρος! Καμία σχέση. Εγώ βλέπω ένα αρνί…».
Έριχνε το κεφάλι της πίσω και γελούσε με εκείνο το γνωστό, πληθωρικό, ηχηρό παροιμιώδες γέλιο.
Ο ίδιος πάλι, για τον εαυτό του, έκανε λόγο για «…ανθρώπινη άβυσσο. Το πόσο εν δυνάμει όλοι μας μπορεί κάποια στιγμή να διαπράξουμε άδικο πράξη. Εγώ δεν έφτασα ποτέ μέχρι σήμερα στη ζωή μου στο σημείο να δοκιμαστούν τα όριά μου, να πω ότι σχοινοβατώ… Όμως θεωρώ, και ίσως είναι μια ακραία τοποθέτησή μου, ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει αυτόχειρες ή εγκληματίες…».
Η σύλληψη του πρώτου δικηγόρου της χώρας
Πρωταγωνιστής στις αίθουσες των δικαστηρίων, της πολιτικής, της κοσμικής, της κοινωνικής ζωής της χώρας, με τα δεκάδες ίδια πουκάμισα, αυτά με το λευκό, στρογγυλό κολάρο και τις κόκκινες λεπτές ρίγες, με το κομπολόι πάντα στα χέρια του, το διάσημο παχύ μουστάκι που έγινε λευκό μούσι, τις πλεκτές, παλιομοδίτικες και γι’ αυτό τόσο προχωρημένες γραβάτες, με δικαστήρια περίπου 70 χρόνων, ο διάσημος, ο συνώνυμος της νίκης στο ζύγι της θεάς Θέμιδος, το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 18 Απριλίου 2019, συνελήφθη, ενώ πριν λίγες ώρες βρέθηκε στον ειδικό ανακριτή.
Για τον ποινικολόγο εκδόθηκε ένταλμα από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ευτύχη Νικόπουλο, αποδίδοντάς του κακουργηματικές κατηγορίες, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρα εκβίασης.
Για την ίδια υπόθεση έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και για τον δικηγόρο Θεόδωρο Παναγόπουλο, που όμως βρισκόταν εκτός Αθηνών και δήλωσε ότι θα επιστρέψει για να παραδοθεί, όπως και συνέβη το πρωί της Παρασκευής.
Φυσικά και η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων, έφτασε στο κοινό και πυροδότησε στα social media μια πληθώρα μηνυμάτων απορίας!
«Λυκουρέζος με χειροπέδες και Γαϊτάνος με λαμπάδα. Έχω κλείσει για σήμερα!», σημείωσε αποτυπώνοντας την παραδοξότητα ο δημοσιογράφος Πέτρος Μπιρμπίλης, στη σελίδα του στο facebook.
Τα ρεπορτάζ για το θέμα μονοπώλησαν όλα τα μέσα. Το OPEN μετέδωσε λοιπόν ρεπορτάζ -από αυτά τα δραματοποιημένα, όπου οι δημοσιογράφοι μιμούνται τις φωνές των ατόμων που ενέχονται στο θέμα- με συνομιλίες από τον κοριό της αντιτρομοκρατικής που, όπως ειπώθηκε, υπάρχει συνομιλία του εγκεφάλου της μαφίας των φυλακών με συγκρατούμενό του και σε αυτή, αναφέρεται και το μικρό όνομα του κ. Λυκουρέζου: «Μπράβο η κοπέλα, γιατί αυτή μου έχει ζητήσει εμένα 5.000 και εμείς έχουμε δώσει μόνο 1.700… Μου λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί παρών, γιατί θα μιλήσουν και ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος. Και εκεί σε κάποια φάση θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες;».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διάλογος αυτός είναι μια πρόβα που κάνανε για το τι έπρεπε να πουν -σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Αλβανοί κακοποιοί, καθ’ υπόδειξη των δικηγόρων- στο δικαστήριο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: «Ότι ο κ. Αλέξανδρος ζήτησε 2.000, γιατί έχει ανάγκη για 2.000, εγώ ζήτησα πέντε, εσύ ζήτησες τρία. Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, να το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος πέντε χιλιάρικα. Πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια;».
Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, μίλησε στους δημοσιογράφους και εξέφρασε την ελπίδα η σύλληψη του κορυφαίου ποινικολόγου να μην είναι αποτέλεσμα οποιαδήποτε πολιτικής σκοπιμότητας, ενώ τόνισε πως το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του στερείται κάθε λογικής αιτιολογίας, καθώς είναι επώνυμο πρόσωπο, με γνωστά στοιχεία και μόνιμο τόπο διαμονής.
«Τον φέρουν ότι συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση από το 2014, αργά το θυμήθηκαν κάποιοι», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «δεν έχει καμία σχέση με όσα ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς. Δεν τους γνωρίζει καθόλου, δεν έχει καμία επαφή, δεν έκανε επισκεπτήρια στις φυλακές, δεν υπάρχουν συνομιλίες».
Οι κατηγορίες
Οι κατηγορίες για τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, όπως ήδη έχουν χιλιοαναλυθεί και ακουστεί και επισημανθεί από τα ΜΜΕ, σχετίζονται με το σκέλος της έρευνας που αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώην δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ το 2014, υπόθεση που εκδικάζεται αυτές τις ημέρες σε δεύτερο βαθμό και για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ως ηθικός αυτουργός ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος, με φυσικούς αυτουργούς μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των φυλακών. Οι δύο δικηγόροι είχαν εκπροσωπήσει μέχρι και πριν λίγες ημέρες τον πρώην δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ, Γιώργο Αντωνόπουλο, στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του και φέρονται να ζητούσαν χρήματα από τον κ. Φλώρο, προκειμένου ο -τότε- εντολέας τους να αποσυρθεί από την πολιτική αγωγή, στη δίκη για την επίθεση που είχε δεχθεί το 2014.
Σημειώνεται πως είναι ο τέταρτος δικηγόρος που συλλαμβάνεται για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη σύλληψη του Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε μάλιστα υποβάλει υπόμνημα, καταγγέλλοντας πολιτικά πρόσωπα και πασίγνωστους δικηγόρους ότι επιχείρησαν να απεμπλέξουν τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, βασικό κατηγορούμενο στο σκάνδαλο Energa, από τις πολύ σοβαρές κατηγορίες εναντίον του. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Γιώργος Αντωνόπουλος, δια του συνηγόρου του, εμπλέκει ανάμεσα σε άλλους τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, για το χρονικά διάστημα που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής, τον δικηγόρο και πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο, τους δικηγόρους Θεμιστοκλή Σοφό, αντιπρόεδρο σήμερα του ΔΣΑ, Ηλία Αναγνωστόπουλο, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Θεόδωρο Παναγόπουλο!
Ο κ. Αντωνόπουλος, που από θύμα απόπειρας δολοφονίας, για την οποία ως ηθικός αυτουργός έχει πρωτοδίκως καταδικασθεί ο Αριστείδης Φλώρος, κατέστη ο ίδιος κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με μέλη βαρυποινίτες και επικαλείται, μάλιστα, μαρτυρίες, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται σε μια σειρά από περιστατικά τα οποία, όπως υποστηρίζει, καταδεικνύουν ότι πίσω τη δική του προφυλάκιση «εξυφαινόταν ένα ζοφερό παρασκήνιο πολλών ετών, με χρόνο έναρξης το 2011, όταν «έσκασε» σε πρώτο στάδιο η διερεύνηση του σκανδάλου της Energa».
Να τονίσουμε εδώ πως ο Γιώργος Αντωνόπουλος τότε δρούσε υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου, ως δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ.
Και πόσο περίεργα, σαν θρίλερ κινηματογραφικό, με ολίγον από δικαστικό δράμα ακούγονται όλα αυτά για όλους, όσοι συνειδητοποιούμε να συμβαίνουν δίπλα μας και σε ανθρώπους που το όνομα τους είναι σχεδόν brand της νομικής γνώσης και η παρουσία τους εμβληματική στην κοινή αντίληψη όλων.
Αλέξανδρος Λυκουρέζος, παιδί, φοιτητής, νέος
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου του 1934, μεγάλωσε στο οικογενειακό σπίτι, στην οδό Ηροδότου, στο Κολωνάκι, στους κόλπους μιας οικογένειας από τις πλέον εξέχουσες της χώρας. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος, ήταν ένας από τους λίγους τότε εισαγγελείς, σοβαρός, καταρτισμένος, αδέκαστος. Ο πατέρας του, Παυσανίας, ασχολήθηκε επίσης με τη Νομική και τη δικηγορία, αλλά διετέλεσε και υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Παπάγου. Ήταν κι εκείνος αυστηρός άνθρωπος και με αρχές απαράβατες. Όταν έφηβος ακόμα ο Αλέξανδρος κάπνισε μπροστά στον πατέρα του, οι φωνές, λέει, ξεσήκωσαν το ήσυχο -τότε- Κολωνάκι, μιας και η πράξη αυτή σηματοδοτούσε για τον πατέρα Παυσανία ασέβεια και απρέπεια.
Από εκείνα τα μεγαλοαστικά χρόνια της παιδικής ηλικίας, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος θυμάται τον μισή σταλιά εαυτό του, να κλαίει και να ωρύεται σε ένα ιατρείο στη Βιέννη, όπου οι γονείς του τον είχαν πάει το 1938, ώστε να υποβληθεί σε εξέταση του δεξιού ματιού του, από τον Νομπελίστα καθηγητή Νευροχειρουργικής Γιούλιους Βάγκνερ και, στην Ελλάδα της Κατοχής, να φωνάζει «είσαι γουρούνι», σε άπταιστα γερμανικά, σε έναν Γερμανό στρατιώτη στον Εθνικό Κήπο. Πηγαίνει σχολείο στο Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου – Δ.Β. «Αγαπούσα πάντα το θέατρο. Η πρώτη μου αγάπη ήταν η αρχιτεκτονική, αλλά ήμουν οκνηρός στα μαθηματικά, κι έτσι δεν την ακολούθησα. Αμέσως μετά ήταν το θέατρο -ήθελα να γίνω σκηνοθέτης. Είχα πάει να δω και τον Ροντήρη. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου ήταν πολύ ανεκτικοί. Θα θέλανε βέβαια να ακολουθήσω τη δικηγορία, αλλά δε με πίεζαν» λέει στο ΒΗΜΑ, το 2015.
Μοιραία, όμως, θα βρεθεί στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία θα ολοκληρώσει το 1957. Τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα, είναι εκείνα που αρμόζουν σε έναν χρυσό νέο της κοινωνικής του τάξης. Χοροί στα ανάκτορα και υψηλές παρέες, γαλαζοαίματες από όλη την Ευρώπη. Καφέδες στα στέκια στο Κολωνάκι και συζητήσεις μέχρι το ξημέρωμα. Διακρίνεται στο αριστοκρατικό σπορ της ξιφασκίας και μάλιστα κατακτά τον τίτλο του πανελληνιονίκη, αλλά και στην κολύμβηση ανήκοντας στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Μυείται και λατρεύει το βυζαντινό μέλος και απολαμβάνει την πεντάφθογγη κλίμακα της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Χορεύει και αγαπά τη νύχτα. Είναι, άλλωστε, ιδρυτικό μέλος της περιβόητης «Αθηναίας»!
Και μετά; «Ως τελειόφοιτος της Νομικής κατάφερα και πήρα μια υποτροφία για την Γερμανία, στην Χαϊδελβέργη. Φτάνοντας εκεί, γνωρίστηκα με τη θεατρική φοιτητική ομάδα. Με το θράσος μου, τους έπεισα ότι είμαι ένας εκκολαπτόμενος ταλαντούχος σκηνοθέτης και αποφασίσαμε να ανεβάσουμε δύο μονόπρακτα του Ουίλιαμ Σαρόγιαν. Αρχίσαμε μάλιστα και δοκιμές. Τότε είχα στενή φιλία με τον Γιώργο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, ο οποίος είχε κληθεί στη Χαϊδελβέργη για να διδάξει, ως ξένος καθηγητής, κάποια σεμινάρια. Μια μέρα μου πρότεινε να παρακολουθήσω το μάθημα ενός φίλου του, Γερμανού καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου. Αυτό ήταν. Πήγα στο μάθημα του Γκάλας, άκουσα την παράδοση του και ξαφνικά μου αποκαλύφθηκε όλη η γοητεία και η μαγεία του Ποινικού, που δεν την είχα συνειδητοποιήσει. Κι έτσι έφυγα από το θέατρο και έπεσα με τα μούτρα στο Ποινικό».
Πρώτες επιτυχίες με Κόκκα, Χατζιδάκι, Μούσχουρη, Αλίκη και Κούρκουλο
Επιστρέφοντας από την Χαϊδελβέργη τη δεκαετία του 60, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και έχοντας δρέψει δάφνες από τις σπουδαστικές του άριστες επιδόσεις, αναλαμβάνει το δικηγορικό γραφείο που είχε ιδρύσει ο παππούς του, το 1910. Είναι η τρίτη γενιά φημισμένων δικηγόρων και ήδη μύθος! Ξεκάθαρα δείχνει πως προτιμά τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης από εκείνη της πολιτικής αγωγής. Η πρώτη του δίκη δεν έχει καμία τύχη! Είναι βοηθός συνηγόρου ενός ογδοντάχρονου κατηγορούμενου για βιασμό! Ο γέροντας καταδικάζεται και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος χάνει τη πρώτη του δίκη!
Η συνέχεια όμως είναι θριαμβευτική. Πριν τα 30 του, είναι συνήγορος στις πολιτικές δίκες του Πάνου Κόκκα, του εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία», που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο κατά τη διάρκεια του Ανένδοτου Αγώνα. Η μαχητικότητα του και οι γνώσεις του κάνουν αίσθηση. Είναι δικηγόρος του Μάνου Χατζιδάκι και της Νάνας Μούσχουρη, στη σύγκρουσή τους με τη δισκογραφική του Αλέκου Πατσιφά, της Αλίκης Βουγιουκλάκη εναντίον περιοδικού που έχει ανακοινώσει πως πέθανε, του ωραίου και περήφανου Νίκου Κούρκουλου, που το 1965 έβρισε αστυνομικό και κατηγορήθηκε με τον Νόμου 4000 περί «τεντυμποϊσμού», έπειτα από καταγγελία αστυφύλακα κ.ο.κ.
Τις επαγγελματικές του επιτυχίες θα ανακόψει, το 1967, η Χούντα των Συνταγματαρχών! Είναι παντρεμένος με την καλονή Αμερικανοβραζιλιάνα φωτογράφο, κοινωνιολόγο και πρώην μοντέλο, Αλίσια Κοριολάνο, και έχουν ένα κοριτσάκι, την Μαρίνα. Με το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, φεύγουν οικογενειακώς για την Αγγλία. «Η μητέρα μου, Αλίσια Κοριολάνο και ο πατέρας μου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος» λέει η Μαρίνα στην δημοσιογράφο Μία Κόλλια για εκείνα τα χρόνια, «γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Αθήνα, αλλά έφυγαν επί χούντας για την Αγγλία. Εκεί γεννηθήκαμε ο αδελφός μου, Ιάσων και εγώ, ενώ σύντομα θα πηγαίναμε όλοι μαζί στην Γαλλία – ήμουν μόλις 12 ημερών όταν ταξιδέψαμε, προφανώς αυτό συμβολίζει κάτι για τη ζωή μου, μιας και δεν ριζώνω ποτέ πουθενά. Στο Παρίσι θα παραμείνουμε μόνο με τη μητέρα μου τελικά, καθώς οι γονείς μου χωρίζουν και ο πατέρας επιστρέφει στην Αθήνα με την πτώση της χούντας. Αποκτώ γαλλική παιδεία στα βασικά χρόνια, ενώ τον Φεβρουάριο του 1983 φεύγω με τη μητέρα μου για Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ο αδελφός μου είναι πια σε boarding school στην Αγγλία».
Ήδη τον Σεπτέμβριο του 1967, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι ο πρώτος που κατέθεσε μήνυση κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, επί εσχάτη προδοσία και είναι ανεπιθύμητος στην Αθήνα. Προσπαθεί, μαζί με τον αξιωματικό του στρατού, Μιχαήλ Αρναούτη, γραμματέα του Κωνσταντίνου της Ελλάδος, να βρει οπλισμό για λογαριασμό της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελεύθεροι Έλληνες». Όταν ο Παυσανίας Λυκουρέζος πεθαίνει το 1968 στο Μιλάνο, ο Αλέξανδρος, ο αδελφός του Φίλιππος και η μητέρα τους, αποποιούνται της κληρονομιάς, που με τη Χούντα αποτελείται πια από συσσωρευμένα χρέη.
Ο κύριος συνήγορος των Κοσκωτά, Siemens, Πίτσος ενάντια στους εργαζομένους, Νάσιουτζικ, Γκιωνάκη, Βαγιωνή και Ράτκο Μλάντιτς…
Η πτώση της δικτατορίας βρίσκει τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο χωρισμένο, να επιστρέφει στη χώρα μόνος του, χωρίς την οικογένεια που είχε φτιάξει. Στο γραφείο του, το τηλέφωνο δε χτυπά. Για κάποιους είναι αριστερός. Άλλοι δεν τον θυμούνται πια και κάποιοι δεν τον έχουν ακούσει καν, μετά από εφτά χρόνια απουσίας. Φτου κι από την αρχή! Η δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ως συνήγορος του Βαρδή Βαρδινογιάννη και των οικογενειών των επιχειρηματιών Αλεξάνδρου Αθανασιάδη και Δημήτρη Αγγελόπουλου. Συνήγορος στην πολύκροτη δίκη του Γιώργου Κοσκωτά, της εταιρείας Siemens, της εταιρείας Πίτσος ενάντια στους εργαζομένους όπου, το καλοκαίρι του 1979, ο Λυκουρέζος μαγνητοσκόπησε, χωρίς να το ξέρουν, τους απεργούς να δέρνουν εκείνους που επέμεναν να εργαστούν, της Τσιμέντα Ηρακλής, του συγγραφέα, αρθρογράφου, χημικού και επιχειρηματία Αθανάσιου Νάσιουτζικ, για τη δολοφονία του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου, του πρωταγωνιστή Γιάννη Γκιωνάκη, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Αφροδίτης Κοζανιτά, αλλά και την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία του Ιωσήφ Βαγιωνή, για την ανθρωποκτονία της Νέλλη Πίσχου και του Ράτκο Μλάντιτς, του αρχηγού των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, του επονομαζόμενου «σφαγέα των Βαλκανίων» στα διεθνή δικαστήρια και πολλών άλλων.
Το 1999 προσέφυγε μαζί με εκατοντάδες άλλους Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του ΝΑΤΟ, για τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς, με βόμβες διασποράς στην Γιουγκοσλαβία.
Είναι διάσημος, είναι σταρ των δικαστηρίων, όπου στο γραφείο του εκπαιδεύονται οι σημαντικότεροι δικηγόροι της επόμενης γενιάς, είναι κοσμικός, είναι σελέμπριτι, είναι εκείνος που αγαπούν τα τηλεοπτικά κανάλια, ο ανίκητος στις δίκες!
«Επάγγελμα Λυκουρέζος» λένε πίσω από τις πλάτες του!
«Συνήγορος του διαβόλου» σχολιάζουν!
«Ο δικηγόρος του χρήματος»!
«Εσείς βάλτε απλώς το έγκλημα και ο Λυκουρέζος θα βάλει την υπεράσπιση», λεγόταν!
Ο ίδιος, πάντως, παραδεχόταν πως δεν ένιωσε δέος με κανέναν άλλον δικηγόρο, αλλά εκτίμησε μερικούς παλαιότερούς του και πως ο ίδιος είναι «καλλιτέχνης – δικηγόρος»! Στο ΒΗΜΑgazino είχε δηλώσει πως «όταν έχεις περιπλανηθεί στη λογοτεχνία, θα φανεί στις αγορεύσεις σου και στα νομικά σου κείμενα. Υπάρχουν συνάδελφοι, που είναι εξαιρετικοί στην ανάπτυξη των νομικών επιχειρημάτων ή την αξιολόγηση των παραδοχών μιας υπόθεσης, αλλά είναι φτωχοί στη γλωσσική ανάπτυξη αυτών…». Στο γραφείο του, που εργάζονται είκοσι περίπου δικηγόροι και αρκετοί ασκούμενοι, δε μιλούν περί λογοτεχνίας και εκλεπτυσμένου λόγου, αλλά για τις υποθέσεις των «μαύρων ταμείων» της Siemens, την υπόθεση των υποβρυχίων, που ο κ. Λυκουρέζος ήταν συνήγορος του επιχειρηματία Μιχάλη Ματαντού, την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, αφού είχε αναλάβει για ένα διάστημα τον Γιάννη Σμπώκο και άλλες τέτοιες πολύκροτες υποθέσεις, που κάθε άλλο παρά μυθιστορηματικές χάρες διαθέτουν!
Τρεις υποψηφιότητες, μια εκλογή, το ασυμβίβαστο και η 10η θέση του Επικρατείας
Από οικογένεια όχι μόνο νομική, αλλά βαθύτατα πολιτική, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και αντιδικτατορική δράση ανέλαβε και τις πεποιθήσεις δεν έκρυψε. Δεξιός όπως παραδέχεται, αλλά και καλός φίλος του τέως βασιλέα της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, αντικαραμανλικός, αλλά και χωρίς να συμπαθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, θαυμάζει ως προσωπικότητα τον Σπύρο Μαρκεζίνη «παρά τον αυτοκαταστροφικό ναρκισσισμό του, που τον έκανε να σπρώχνει την καρδάρα με το γάλα», ασχολείται πάντα με την πολιτική, ακόμη και όταν δεν πολιτεύεται.
Αυτό το έκανε για πρώτη φορά το 1974, με την υποψηφιότητα του στην Μεσσηνία, στον πολιτικό σχηματισμό της Ένωσης Κέντρου. Δεν εξελέγη. Ούτε το το 1977 που ήταν και πάλι υποψήφιος τα κατάφερε! Το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά την περίοδο της κυβερνήσεως Ράλλη, ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού. Στις εθνικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία. Το 2003 και μετά την εφαρμογή στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης του 2001 του τροποποιημένου άρθρου 57, που αφορά το Επαγγελματικό ασυμβίβαστο βουλευτών, παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας, επιλέγοντας να συνεχίσει να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα. Στις εκλογές του 2004 συμπεριλήφθηκε στην δέκατη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2005 εξελέγη πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ε., θέση από την οποία παραιτήθηκε έναν χρόνο αργότερα.
Μπλεξίματα 1: Οι «απειλές» στην πρόεδρο της δίκης Βαγιωνή
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με την τεράστια δράση του στη νομική μας ιστορία, μάλλον είναι λογικό να βρεθεί μοιραία και ο ίδιος κάποιες φορές στο προσκήνιο της θεάς Θέμιδος που υπηρετεί!
Ήταν 20 Μαΐου του 1996, την ώρα που εκφωνήθηκε η απόφαση από την πρόεδρο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Χαλκίδας, Χριστοφόρη Μπακατσέλου, για την υπόθεση του Ιωσήφ Βαγιωνή που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 21 χρόνια κάθειρξη, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της αγαπημένης του, 33χρονης φιλολόγου και μητέρας του παιδιού του, Νέλλης Πίσχου, που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο. Ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, χάνει την ψυχραιμία του και δηλώνει έντονα πως η απόφαση ήταν «προϊόν προκατάληψης και προαπόφασης». Η πρόεδρος του δικαστηρίου τότε του απαντά πως «ήρθατε στο γραφείο μου και με απειλήσατε…», καταγγέλλοντας ότι την είχε επισκεφθεί για να της ασκήσει ψυχολογική βία και να επηρεάσει την απόφασή της στην υπόθεση.
Αποτέλεσμα θα είναι η άσκηση αυτεπάγγελτα πειθαρχικής δίωξης εναντίον του, από τον ίδιο τον τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Αντώνη Ρουπακιώτη. Σε συνέντευξη του, τον Ιούνιο του 1996, στο περιοδικό Down Town, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος θα παραδεχτεί πως πράγματι επισκέφθηκε τη δικαστή για να της εκφράσει τις σοβαρές υπόνοιές του για μη αντικειμενική διεξαγωγή της δίκης: «Βέβαια το να χτυπάς την πόρτα μιας προέδρου, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία και εκκρεμεί η δίκη, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο – και ίσως δεν είναι και κομψό. Δεν απαγορεύεται από κανέναν συγκεκριμένο κανόνα, υπάρχει όμως μια πρακτική που υπαγορεύει ότι οι συζητήσεις με τους δικαστές όσο διαρκεί μια δίκη πρέπει να γίνονται με την παρουσία και των δύο πλευρών, υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Αυτά όμως που ήθελα να πω δεν μπορούσα να τα πω μπροστά σε άλλους. Ακολούθησα λοιπόν ανορθόδοξο τρόπο. Έτσι χτύπησα την πόρτα της και εξέφρασα την επιθυμία να της μιλήσω» είχε δηλώσει. Για την ιστορία, το 1998, το Εφετείο αναγνώρισε στον μεγαλοβιομήχανο Ιωσήφ Βαγιωνή το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 17 ετών, ενώ μετά από 8 χρόνια στην φυλακή, τον Μάρτιο του 2002, αποφυλακίστηκε, αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής και είχε επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά.
Μπλεξίματα 2: Το σκάνδαλο Αιξωνής
Το 2012, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι συγκατηγορούμενος στη δίκη για το «Σκάνδαλο της Αιξωνής», μιας υπόθεσης καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων αναδασωτέας δασικής και δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας, στην πλαγιά του Υμηττού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται ότι στην υπόθεση της Αιξωνής στη Γλυφάδα, περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης πωλήθηκαν με πλαστούς και εικονικούς τίτλους, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημία περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Στον κατάλογο των 26 κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και το όνομα του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Πρωτοδίκως, ο γνωστός ποινικολόγος κρίθηκε αθώος για το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου, ενώ κηρύχθηκε ένοχος μόνο για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου κατά του Δημοσίου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης 150.000 ευρώ. Η υπόθεση αυτή λέγεται πως του είχε στοιχίσει πολύ, τον είχε «ενοχλήσει, εξοργίσει και πληγώσει» ενώ τη θεωρούσε σκευωρία σε βάρος του, από άτομα που είχε ενοχλήσει με την νομική του στάση και είχαν ως στόχο να τον εξοντώσουν επαγγελματικά.
Ζωή, η ζωή του!
Η Ζωή Λάσκαρη, αυτή η καλλονή με τα ατέλειωτα πόδια, τις υπέροχες γραμμές, την εκρηκτική προσωπικότητα και το παιδικό, αφοπλιστικό χαμόγελο είχε δει από μακριά τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο στο Κακουργιοδικείο Αθηνών, το 1964. Ο δικηγόρος, νέος, με μαύρα μαλλιά και χωρίς μουστάκι, ήταν συνήγορος στην πολύκροτη δίκη του Πέρση αεροπόρου Ρεζά Μιρτολουί, ενός γοητευτικού αξιωματικού, πυροβόλησε την ερωμένη του, την καλλονή κόρη πολύ πλούσιου βιομηχάνου, την κοσμική Τζούλια Συρεγγέλα. Με την γυναίκα αυτή ο Λυκουρέζος ήταν φίλος, αλλά τάχθηκε στην υπεράσπιση του γοητευτικού σμηναγού, που με την απολογία του έκανε ακόμη και τους δικαστές να βουρκώσουν, ενώ η μεταφράστρια, οι κόρες του προέδρου, οι γυναίκες που γέμιζαν την αίθουσα και η Ζωή Λάσκαρη έκλαιγαν με αναφιλητά. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος πέτυχε την αθώωσή του «λόγω πλήρους συγχύσεως» και δικάστηκε σε 7 μήνες φυλάκιση για την παράνομη οπλοκατοχή, αλλά επειδή είχε ήδη φυλακιστεί για 10, αφέθηκε ελεύθερος.
«Είχαμε πάει μια παρέα κοπέλες να ακούσουμε την αγόρευσή του, αλλά δεν πήγαμε βέβαια για τον Λυκουρέζο, ήμασταν απλώς υπέρ του Πέρση» είχε πει χρόνια μετά, γελώντας η Ζωή.
Δέκα χρόνια αργότερα, η 36χρονη πια σταρ φτάνει στο γραφείο του Λυκουρέζου, συστημένη από τη φίλη της Καρλότα Ξανθοπούλου, την τότε σύζυγο του Σταύρου Ξαρχάκου, για μια απλή υπόθεση της που είχε να κάνει με μια θεατρική περιοδεία της στη Γερμανία. Ο δικηγόρος κεραυνοβολείται από τη σαγήνη της. Αυτός, ο τόσο επιφορτισμένος με σοβαρότατες υποθέσεις, θέλει να κάνει ερωτήσεις σχετικά με την απλή αυτή περίπτωση και την προσκαλεί για δείπνο σε γνωστό τότε ρεστοράν της Πλάκας.
«Στη ζωή μου είχα την ευλογία και την τύχη να συναντήσω τη Ζωή και να περάσουμε μαζί σαρανταένα χρόνια», θυμάται εκείνος: «Δεν είναι λίγα. Συμβιώσαμε σαρανταένα χρόνια. Δεν προηγήθηκαν πολλοί μήνες προγαμιαίας σχέσης. Γνωριστήκαμε τον Φεβρουάριο του 1976 και παντρευτήκαμε τον Ιούνιο. Ήταν κεραυνοβόλο και ταχύτατο. Η Ζωή ήταν μεγάλη σταρ τότε. Εγώ είχα μόλις γυρίσει από την επταετία στο εξωτερικό. Δεν είχα την προβολή που είχε η Ζωή».
«Η Μαρία-Ελένη είναι το μόνο παιδί που μεγάλωσε κοντά μου. Της έχω και μου έχει αδυναμία -ελπίζω. Δεν είχα δει ποτέ ταινία της Ζωής, ποτέ. Το είχα πει και στην ίδια αυτό. Ανήκα τότε στην παρέα με τον Κακογιάννη, τον Κούνδουρο, και τα έργα του Φίνου τα σνομπάραμε. Έβλεπα την «Μαγεμένη Πόλη», την «Ηλέκτρα». Αργότερα ο Νίκος Κούνδουρος μου είπε πόσο λάθος κάναμε και τα σνομπάραμε. Γιατί εκ των υστέρων αναγνωρίσαμε τη γοητεία τους, αλλά και τη συμβολή αυτών των ταινιών στην ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου. Για τον γάμο μας, εγώ επέμεινα. Η Ζωή είχε ήδη χωρίσει από έναν πρώτο γάμο και είχε ένα παιδί, την Μάρθα. Είχε ένα δισταγμό για τον γάμο μας, αλλά επείσθη. Εκείνη τελικά με επέλεξε – γιατί οι γυναίκες μας επιλέγουν και εκείνες είναι που μας εγκαταλείπουν…», διηγείται.
Τέσσερις μήνες μετά από εκείνη την επίσκεψη στο γραφείο και το δείπνο στη Πλάκα, στις 21 Ιουνίου 1976, παντρεύονται σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, ενώ η Ζωή κρατά από το χεράκι της την οκτάχρονη Μάρθα, κόρη της από τον προηγούμενο γάμο της με τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο.
Ο γάμος γίνεται στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, με κουμπάρο τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Θα αποκτήσουν μία κόρη, τη Μαρία-Ελένη, η οποία το 1998, σε ηλικία 19 ετών, θα συνάψει τον γάμο των «32 ημερών» με τον ηθοποιό, δήμαρχο, υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές και πάντα ευειδή, Απόστολο Γκλέτσο.
«Η Ζωή δεν ήθελε ποτέ να με εγκαταλείψει, ούτε εγώ» λέει για την Ζωή και την ζωή του ο δικηγόρος, «η επιμονή μου οδήγησε στον στόχο, στον γάμο, κι αυτός βάσταξε τόσα χρόνια. Το ότι επιβίωσε αυτή η σχέση ήταν πολύ σημαντικό. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Για να υπάρχει μια τόσο μακρόχρονη σχέση σημαίνει ότι υπάρχει και μια ουσιαστική βάση. Και ιδίως σε έναν γάμο που δεν ήταν συμβατικός».
Το κοινό λατρεύει που είναι μαζί. Και οι ίδιοι όμως ζουν χρόνια ευτυχίας. Εκείνος κάποτε ξενοκοιτάζει, εκείνη συγχωρεί. Σπίτια, ταξίδια, πάρτι, θέατρο, πρεμιέρες, δίκες, φωτογραφίες, συνεντεύξεις. «…Στο σπίτι ήμουν περιτριγυρισμένος από πολλές γυναίκες. Τις αγκάλιαζα όλες, αλλά μας αγκάλιαζε πολύ κι η Ζωή, όλους. Η Ζωή είχε μεγάλη δύναμη. Και ήταν ένας άνθρωπος χωρίς κόμπλεξ. Ήμουν η μόνη ανδρική παρουσία μέσα σ΄αυτή τη στενή οικογένεια. Η Μάρθα ήρθε να ζήσει μαζί μας όταν ήταν επτά ετών. Την έχω σαν κόρη μου. Και η Ζένια, η κόρη της, παππού με φωνάζει. Έχω και τα δύο μου παιδιά από τον πρώτο μου γάμο. Γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Η μητέρα τους είναι Βραζιλιάνα. Τώρα είναι εδώ στην Ελλάδα, κοντά μου…».
Αύγουστος του 2017. Στο αγαπημένο τους σπίτι, σε ειδυλλιακό σημείο στο Πόρτο Ράφτη, με θέα στη θάλασσα και με αγαπημένα λουλούδια της Ζωής στον κήπο. «Στις 15 Αυγούστου πήγαμε και κοινωνήσαμε μαζί με τη Ζωή. Στις 18 το πρωί έφυγα για το γραφείο, όπως κάνω κάθε πρωί. Κοιμόταν» λέει για το αιφνιδιαστικό τέλος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, «μετά από τέσσερις πέντε ώρες που γύρισα, δεν ζούσε πια. Όπως την άφησα, στην ίδια θέση τη βρήκα. Χωρίς ζωή πια… Πρέπει να πω ότι μετά από 41 χρόνια, δεν μπορούσα να δω τη ζωή μου χωρίς τη Ζωή». Η Ελλάδα κλαίει το χαμό μιας θεάς των ονείρων και του σινεμά της. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κλαίει για το τέλος της ευτυχίας. Όμως η ζωή συνεχίζεται…
Η Νατάσα και η ζωή που συνεχίζεται…
Αμέσως μετά το θάνατο της Ζωής, ο Αλέξανδρος δεν αντέχει το σπίτι που ήταν γεμάτο από ευτυχισμένες μνήμες, υπογραμμισμένες από την ξαφνική απουσία εκείνης. Πουλάει το σπίτι και επιστρέφει στο πατρικό του, στο Κολωνάκι. Ξεκινάει μια νέα περίοδος γι’ αυτόν. Τα παιδιά του και η εγγονή του είναι πάντα κοντά του. Η δουλειά τον κάνει και ξεχνάει και τον απορροφά πάντα. Η ζωή σιγά σιγά συνεχίζεται.
Επτά μήνες μετά τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη, η Νατάσα Καλογρίδη, επίσης ηθοποιός, εκρηκτική προσωπικότητα, καλλίγραμμη καλλονή, εκκεντρική προσωπικότητα, εισβάλλει σαρωτικά στη ζωή του ποινικολόγου.
Εξωτικά ταξίδια, φωτογραφίσεις -για εκείνη- στην Ιταλία και συνοδεία -για εκείνον- πολλά μπουζούκια, κάποια καυτά φιλιά κάτω από την πίστα, στα πρώτα τραπέζια κοντά στους σταρ – ερμηνευτές, αναρτήσεις στα social media, κυρίως από τον Νίκο Κοκλώνη, στενό φίλο της ηθοποιού. Και σχόλια και κριτικές και απόψεις και θέσεις και πάθος για τις ζωές των άλλων.
Το ζευγάρι όμως δε μιλά. Δεν παραδέχεται, αλλά ούτε και διαψεύδει. Φήμες για χωρισμούς. Φήμες για γάμο. Το ένα βράδυ είναι σε νυχτερινή έξοδο στον Γιάννη Πάριο, το άλλο στον Γιώργο Μαζωνάκη. «Εμάς στις 12 το βράδυ κλείνει το μάτι και δεν αντέχουμε…», λέει η Σταματίνα Τσιμτσιλή, που παρουσιάζει το θέμα στην εκπομπή της, σύζυγος και αυτή άλλου διακεκριμένου δικηγόρου της νέας γενιάς, του Θέμη Σοφού, «δηλαδή στα 84 του πάει σε δύο μπουζούκια;». Ο έρωτας όμως ούτε χρόνια κοιτά, ούτε κούραση μοιάζει να υπολογίζει, αλλά χτυπά αλύπητα, χωρίς να μας ζητάει τη δική μας, των απ’ έξω, γνώμη.
https://www.youtube.com/watch?v=uWo0Dr6qais
Κυκλοφορώντας δημόσια, πιασμένοι χέρι-χέρι, τον περασμένο Ιούνιο, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η Νατάσα Καλογρίδη, πυροδοτούν φήμες γάμου. Η Μαρία Ελένη διαψεύδει. «Δεν ισχύει το δημοσίευμα ότι παντρεύεται ο πατέρας μου. Η Νατάσα είναι καλό παιδί, είναι εκκεντρική, είναι έξυπνη. Το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να συντονιστείς με κάποιον». Ωστόσο ο Νίκος Κοκλώνης είχε αντίθετη άποψη στο story του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, με ένα βίντεο στο οποίο ανέφερε πως ο γάμος θα γίνει και μάλιστα ο ίδιος είναι ο κουμπάρος. Όπως είπε: «Λοιπόν, θέλω να σας πω ένα μυστικό. Δεν με αφήνουν, αλλά εγώ θα σας το πω. Δεν κρατιέμαι. Γάμος θα γίνει και ο κουμπάρος θα είμαι εγώ! Πού; Συντονιστείτε για να δείτε…».
Τα δημοσιεύματα, πάλι, που λατρεύουν να παρακολουθούν κάθε κίνηση του ζευγαριού, κάνουν λόγο για οριστικό χωρισμό, λίγο πριν από τα τελευταία Χριστούγεννα. Η φημισμένη, πολύχρονη στήλη «Λουέλα & Κρουέλα» του περιοδικού Down Town, σχολιάζει με τη νέα χρονιά:
«– Τι απέγινε με το ζευγάρι Αλέξανδρος Λυκουρέζος – Νατάσα Καλογρίδη;
– Δεν είναι μαζί. Είναι πολύ καλοί φίλοι, αλλά είδαν ότι η σχέση τους δεν είχε πολύ μέλλον.
– Καλά, στην ηλικία του Αλέξανδρου δεν κοιτάς το μέλλον, ζεις το παρόν.
– Αποφάσισαν να κρατήσουν κάποια απόσταση μεταξύ τους.
– Και από πριν σε απόσταση ήταν…»
Τι φαγητό άραγε σερβίρει ο διάβολος;
Πριν λίγες ώρες, η κόρη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της Ζωής Λάσκαρη, η Μαρία – Ελένη σχολίασε την σύλληψη του πατέρα της για την υπόθεση της Μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού. «Μην κάνεις όλα όσα μπορείς, μην ξοδεύεις όλα όσα έχεις, μην πιστεύεις όλα όσα ακούς και μη λες όλα όσα ξέρεις» γράφει στο Instastory της και συμπληρώνει «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω».
Η υπόθεση φυσικά καίει και αχνίζει ακόμη. Όμως έχουμε εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά κυρίως στη σχέση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου με αυτήν! Και όπως ο ίδιος είχε πει σε εκείνη την συνέντευξη στο ΒHmagazino, Κυριακή 19 Απριλίου 2015 και το φυλάγαμε για το τέλος: «Κοιτάξτε, αναλαμβάνοντας μια ποινική ή άλλη υπόθεση, και με τον διάβολο θα συμφάγεις και με τους αγγέλους θα συμφάγεις. Φτάνει να μην εξευτελίσεις τους κανόνες της δικηγορικής δεοντολογίας. Το θέμα άλλωστε είναι τι τρως με τον διάβολο και αν σε πιάνει το στομάχι σου μετά…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον ανακριτή ο Αλ. Λυκουρέζος – Στο πλευρό του η Ν. Καλογρίδη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Το μήνυμα της κόρης του Μαρίας-Ελένης για τη σύλληψή του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Το τελευταίο πάρτι, λίγο πριν την σύλληψη του – Παρών και ο Νικόλαος Γλίξμπουργκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Βγαίνει διόρθωση μετά το χθεσινό sell off στην Wall
- Ποια θυγατρική της Telecom Italia έβαλε στο μάτι η Μελόνι – Νέα στρατηγικής σημασίας κίνηση η υποβολή προσφοράς
- Ποιος νικάει; Ένα παιχνίδι στρατηγικής 4.600 χρόνων μόλις ερμηνεύθηκε
- Τα ψιλά γράμματα για τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα τραπεζών και servicers