Μπορεί να έχουν γραφτεί τόσες βιογραφίες, να έχουν γυριστεί ταινίες, να έχουν γραφτεί θεατρικά έργα, να έχουν σκηνοθετηθεί ντοκιμαντέρ και μονόλογοι, κι εμείς να επιμένουμε ακόμη να θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον άνθρωπο ήθελε και είχε τα πάντα;

Ή έτσι τουλάχιστον να θέλουμε να πιστεύουμε; Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας του 20ού αιώνα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αποκαλύπτεται μέσα από 100 μικρές ιστορίες μίας technicolour ζωής που ήταν κάποτε ασπρόμαυρη…

1. Ο Αρίστος, Άρης ή Αριστοτέλης Ωνάσης έμεινε στα 16 του χρόνια χωρίς πατρίδα όταν είδε τη Σμύρνη να καίγεται.

2. Το διαβατήριο με το οποίο ταξίδεψε για την Αργεντινή δεν έγραφε καν την εθνικότητα του. Είχε μόλις 200 δολάρια στην τσέπη.

3. Λέγεται ότι υπήρξε μέτριος μαθητής, σίγουρα ανένταχτος.

4. Υπήρξε πρωταθλητής στην κολύμβηση.

5. Απέκτησε το πρώτο του εκατομμύριο στα 23 του χρόνια.

6. Πολύ πριν, όταν κέρδισε 800 δολάρια ύστερα από μία πληροφορία που έδωσε για μια μετοχή, αγόρασε κοστούμια και ολομέταξα πουκάμισα.

7. Ήθελε πάντοτε να υπάρχει ένα πιάνο στο σκάφος, στο σπίτι του, στον χώρο που ζούσε, ακόμη κι αν δεν ήξερε να παίζει. Του άρεσε όμως να το βλέπει. Λέγεται μάλιστα πως υπήρξε τόσο εκκεντρικός που ήθελε να έχει πιάνο με ουρά σε όλα τα καράβια του.

8. Εκτός από σκληρός στις διαπραγματεύσεις του, θεωρείτο επιλεκτικά κοινωνικός, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

9. Του άρεσε να διαβάζει οικονομικές εφημερίδες και να κρατάει σημειώσεις για ό,τι τον ενδιέφερε προκειμένου να μην το ξεχάσει.

10. Ο ανταγωνισμός του με τον Σταύρο Νιάρχο θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα για μια εξαιρετικά πετυχημένη σειρά στο Νetflix.

11. Αγαπημένος του σταρ στον κινηματογράφος ήταν ο Ροδόλφος Βαλεντίνο. Τον ενέπνευσε να φτιάξει τα δικά του τσιγάρα για να τραβάει την προσοχή των γυναικών και να βγάλει χρήματα. Ροζ τσιγάρα, επανάσταση για την εποχή.

12. Λάτρευε το ουίσκι και τα πούρα.

13. Ήξερε να φλερτάρει και να διεκδικεί τις γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και αφοσιωμένος σε εκείνες. Ονειρευόταν να παντρευτεί μια Ελληνίδα από καλή οικογένεια. Όπως και έκανε.

14. Υπήρξε αθυρόστομος. Και χαρούμενος, χαρισματικός, ευγενικός, απλός, συμπαθής στον κόσμο που δεν τον ήξερε, γοητευτικός, έντονος, «χαριτωμένος», όπως λένε όσοι τον γνώριζαν καλά, άνδρας παλαιάς κοπής.

15. Μέχρι να πετύχει τον στόχο του, εργάστηκε από λαντζιέρης και νυχτερινός τηλεφωνητής μέχρι νυχτοφύλακας.

16. Έκανε πάντοτε τολμηρές επιλογές στα επαγγελματικά του, ακόμη κι εκείνες τις φορές που δεν έβρισκε κανέναν σύμφωνο με τις αποφάσεις του.

17. Παθιαζόταν με τα ταξίδια. Και βαριόταν εύκολα.

18. Μοίραζε τον χρόνο τους ανάμεσα στο Παρίσι, το Μπουένος Άιρες, το Μόντε Κάρλο, το Μοντεβιδέο, τη Νέα Υόρκη… Αλλά επέστρεφε πάντοτε στην Ελλάδα.

Αριστοτέλης Ωνάσης

19. Το πιο αγαπημένο του «σπίτι» ήταν η Christina, το «πλωτό παλάτι» του, όπως το αποκαλούσε.

20. Αγαπημένη του κατοικία και ο άγονος -όταν τον αγόρασε- Σκορπιός. Μετέφερε χώμα και νερό, φύτεψε δέντρα και σπάνια φυτά… Σκηνοθέτησε τον δικό του παράδεισο. Έχτισε κι ένα συγκρότημα, κρυμμένο μέσα στη βλάστηση. Ο Σκορπιός ήταν η… Ιθάκη του.

21. Τι κοινό μπορεί να είχαν η Marilyn Monroe με την Veronica Lake, την Evita Peron και την Greta Garbο; Λέγεται πως όλες πέρασαν μία φάση της ζωής τους στην αγκαλιά του Aristotle Onassis the Greek. Για να ζήσουν σαν πριγκίπισσες, και να νιώσουν τι σημαίνει δύναμη.

22. Με τη Μαρία Κάλλας δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και λέγεται ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του. Μέχρι να την κατακτήσει, και να την εγκαταλείψει για την Jackie Kennedy. Όπως είχε και με τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, την κόρη του ισχυρότερου εφοπλιστή εκείνης της εποχής… Πάντοτε περίμενε ήδη η επόμενη του σύντροφος, πολλά χρόνια προτού μάθουμε τον όρο «trophy wife».

Αριστοτέλης Ωνάσης και Μαρία Κάλλας

23. Ο άνθρωπος που έβλεπε μπροστά… Πολύ μπροστά… Κάπως έτσι παρουσιάζουν τον Αριστοτέλη Ωνάση όταν τον διδάσκουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Σα να τον κυνηγούσε κάτι, για να είναι πάντοτε μπροστά.

24. Τον κολάκευε ιδιαίτερα η ιδέα ότι ήταν ο δεύτερος ιδιώτης στον κόσμο (μαζί με τον Howard Hughes) που απέκτησε δική του αεροπορική εταιρία.

25. Όταν του είπαν ότι δεν γινόταν να χρησιμοποιήσει το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πρότεινε να προσθέσουν έναν ακόμη κύκλο…

Αριστοτέλης Ωνάσης

26. Συνήθιζε να λέει πως η Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν η ερωμένη του και η επίσημη γυναίκα του η… θάλασσα.

27. Οι επιβάτες της πρώτης θέσης έτρωγαν με ασημένια μαχαιροπήρουνα και όσο χαβιάρι ήθελαν…

28. Τηλεφωνούσε στους συνεργάτες του τις πιο ακατάλληλες ώρες, χωρίς να υπολογίζει τη διαφορά ώρας, για παράδειγμα, που έχουμε στην Αμερική και την Ελλάδα. Ήθελε όμως να είναι σίγουρος ότι θα έλεγε αυτό που είχε σκεφτεί, τη στιγμή που το είχε σκεφτεί.

29. Πρόσφερε 1 εκ. δολάρια σε όποιον θα του έδινε πληροφορίες για τον τρόπο που έχασε τη ζωή του ο γιος του, Αλέξανδρος, αφού δεν πίστεψε ποτέ ότι ήταν δυστύχημα.

30. Θεωρείτο μύθος ακόμη κι όσο ήταν ζωντανός, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, όσο επιτυχημένος κι αν είναι κάποιος. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης όμως το είχε κατορθώσει και αυτό, χωρίς καν να το έχει επιδιώξει.

Αριστοτέλης Ωνάσης

31. Ζούσε σαν πλούσιος, όπως συνήθιζε να λέει, ακόμη κι όταν δεν είχε την οικονομική άνεση να το κάνει. Κι αυτή ήταν η φιλοσοφία της ζωής του από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμη κι αν δεν ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, εκείνος συμπεριφερόταν και ένιωθε έτσι, κι είχε πείσει και τον υπόλοιπο κόσμο ότι το brand Onassis είναι συνώνυμο της πολυτέλειας. Ο βασιλιάς Μίδας με το στέμμα.

32. Οι Αμερικάνοι έκλαιγαν όταν η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση, με τον οποίο, είχαν… προηγούμενα.

Αριστοτέλης Ωνάσης

33. Ήταν ο άνθρωπος που δεν ξεχνούσε. Ακόμη κι όταν ήταν παντρεμένος με την Jackie Kennedy, συνέχιζε να βλέπει τη Μαρία Κάλλας, αν και κανείς δεν γνώριζε αν είχε παράλληλη σχέση μαζί της. Αναγνώριζε τον χρόνο που είχε περάσει με ανθρώπους που είχε ξεχωρίσει στη ζωή του, τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική.

34. Στη δουλειά του είχε πλήρη αυτοέλεγχο, και δεν επηρεαζόταν ποτέ από τις γυναίκες της ζωής του.

35. Η Μαρία Κάλλας στις ερωτικές της επιστολές τον αποκαλούσε «Αρίστο μου». Και του ζητούσε να τους κρατήσει «για πάντα ενωμένους», γιατί χρειαζόταν την αγάπη του και τον σεβασμό του «παντοτινά.» Αν και ήταν πολύ περήφανη, όπως έλεγε, για να το παραδεχτεί, ήθελε να το μάθει πως ήταν για εκείνην, η αναπνοή της, ο νους της, «η περηφάνεια και η τρυφερότητα.»

Αριστοτέλης Ωνάσης
Τζάκι Ωνάση και Αριστοτέλης Ωνάσης

36. Όταν ήταν μικρός, του άρεσαν οι μεγαλύτερες γυναίκες και συνήθιζε να κάνει εφήμερες σχέσεις. Αργότερα τον ενδιέφεραν αποκλειστικά οι διάσημες και ωραίες.

Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης
Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης

37. Με τη Μαρία Κάλλας γνωρίστηκε στη Βενετία στη δεξίωση της Elsa Maxwell. Ένας παράνομος έρωτας είχε μόλις γεννηθεί…

38. «Οι επιχειρήσεις μου είμαι εγώ», έλεγε όταν τον ρωτούσαν πως θα ήθελε να συστήνεται.

39. Με τη διαθήκη του ήθελε να δείξει στο κοινωνικό σύνολο πως επιστρέφει όσα απέκτησε όσο ήταν στη ζωή.

40. Σήμα κατατεθέν στο ντύσιμο του; Tα σταυρωτά κοστούμια, η γραβάτα και το μαντήλι στο πέτο, οι ρίγες στο ύφασμα, οι μεταξωτές κάλτσες και τα γούνινα πανωφόρια. Ανδρικά περιοδικά όπως το GQ και το Esquire τον παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα ως το απόλυτο style icon. Και Greek tycoon μαζί.

Διαβάστε επίσης:

Αριστοτέλης Ωνάσης: 50 σοφά λόγια για την επιτυχία, το σεξ, τις γυναίκες…

Ωνάσης – Νιάρχος: Ανταγωνισμός ακόμη και μετά θάνατον – Τα ιδρύματα στη πρώτη γραμμή μιας ιδιότυπης «κόντρας» στον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία

Μανώλης Κουλουκουντής, ο… πρύτανης των Ελλήνων εφοπλιστών: “Όσοι σέβονται την παράδοση προτιμούν να ξέρουν μόνο οι ίδιοι πόσους αστακούς τρώνε…”