Η ταινία (που δεν γυρίστηκε ακόμη), η «άγνωστη» πρόταση (γάμου), οι ερωτικές επιστολές (στο σφυρί) και η Jackie που δεν έγινε (ακόμη) «O».

Όταν η Jackie γνώρισε (και δέχτηκε πρόταση γάμου) από τον Λόρδο Arlech.

Είναι σα να έχουμε ήδη δει το τρέιλερ. Ή μήπως όχι; Ξέρουμε το καστ και τους… γκεστ σταρ. Αν το έργο θα έχει happy end; Εξαρτάται από το τι θεωρεί κανείς ευτυχία.

Σκηνή πρώτη: Η Jackie Kennedy, που δεν έχει γίνει ακόμη Ωνάση, πενθεί, απομονώνεται, ταξιδεύει, κρύβει την θλίψη της στα μαύρα, υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου της, φοράει ταγέρ και καπέλο, με σειρές από μαργαριτάρια στον λαιμό, για να φωτίζουν το ανέκφραστο πρόσωπο της.

Σκηνή δεύτερη: Δεν κοιμάται, υποφέρει από ημικρανίες, ταξιδεύει για να ξεχάσει…

Σκηνή τρίτη: «Τα μαργαριτάρια ταιριάζουν με όλα. Και σε όλες τις περιστάσεις», θα πει on camera.

Ακόμη κι εμείς έχουμε αποστηθίσει τις ατάκες της πλέον, στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, σε όλες τις γλώσσες… Η ζωή της Jackie Kennedy-Onassis έχει γίνει ξανά και ξανά βιβλίο, σειρά, ταινία, φωτογραφικό λεύκωμα, έκθεση, τσάντα, μύθος… Είναι η πρώτη φορά όμως που φωτίζεται ένα ρομαντικό love story που δεν είναι και τόσο γνωστό. Με όλα τα απαραίτητα εφέ. Ταξίδι για δύο, φωτογραφικά ντοκουμέντα, σασπένς, γράμματα με συναίσθημα…

Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει. Με πέρλες ή χωρίς. Ερωτικές επιστολές. Πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες της εποχής.

Τέλη της δεκαετίας του 60. Ασπρόμαυρα ντοκουμέντα. Χειρόγραφες επιστολές και μία δακτυλογραφημένη. Και τώρα μία ταινία. Τι κοινό αλήθεια μπορούν να έχουν ένα πρώην κορίτσι του James Bond, μια «Πρώτη Κυρία» και ο Αριστοτέλης Ωνάσης;

Στο Χόλιγουντ, anything goes. Νομίζεις ότι τα έχεις δει και τα έχεις διαβάσει όλα. Έχουμε δει την ταινία με την Νatalie Portman, η οποία υπήρξε και υποψήφια για Όσκαρ το 2016, χωρίς να καταλάβει κανείς το γιατί. Η ταινία φωτίζει την περίοδο αμέσως μετά τη δολοφονία του Προέδρου της Αμερικής.

Στους «37 Παραδείσους» ή «37 Ηeavens», όπως είναι ο επίσημος τίτλος της ταινίας που πρόκειται να γυριστεί, θα ανακαλύψουμε τη λιγότερο γνωστή περίοδο της ζωής της πιο πολυφωτογραφημένης γυναίκας στον κόσμο του τότε, με τα ασπρόμαυρα φιλμ, τους επαγγελματίες παπαράτσι, των αποκλειστικών ειδήσεων, των απαγορευμένων φιλιών, των σκανδάλων, των χρυσών συμβολαίων των media.

Θέλετε και φωτογραφικά ντοκουμέντα από το ειδύλλιο που λίγοι γνωρίζουν, της Jackie, στην χρονική περίοδο κάπου ανάμεσα στον John F. Kennedy και τον Αριστοτέλη Ωνάση;

Αρκεί να σταματήσουμε τον χρόνο στο ταξίδι της στην Καμπότζη, εκεί που την ακολουθούσαν (όπου και όποτε τους το επέτρεπε), φωτογράφοι από το περιοδικό Life. Μην περιμένετε να δείτε την Jackie με γαλάζια σύνολα, ροζ, κίτρινα και κόκκινα φορέματα, την Jackie Kennedy με παστέλ διάθεση. Το καπέλο δεν το αποχωριζόταν εύκολα, όχι γιατί ήθελε να προστατευτεί από τον ήλιο, ούτε σαν στιλιστική επιλογή, αλλά γιατί πίστευε ότι ήταν πολύ μεγάλο το κεφάλι της. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο αγαπημένος της Αμερικανός σχεδιαστής Ηalston που είχε ακριβώς το ίδιο μέγεθος σχεδίαζε και δοκίμαζε πρώτα τα καπέλα για την Jackie στον ίδιο. Και μετά δεν προλάβαινε τις παραγγελίες με όλες τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που ήθελαν να γίνουν Jackie στη θέση της Jackie…

Στην Καμπότζη πάντως δεν φορούσε και τόσο συχνά καπέλο… Έγραφε όμως. Mrs John F. Kennedy ήταν η τυπωμένη υπογραφή της αριστερά στα σημειωματάρια που χρησιμοποιούσε για να στέλνει μηνύματα «With all my love», η γυναίκα που γνωρίζουμε όλοι με το μικρό της όνομα, και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς (για διαφορετικούς λόγους), δεκαετίες μετά.

Η Τζάκι καπνίζει, η Τζάκι πίνει, η Τζάκι φοράει ρούχα από το Παρίσι…

Δεχόταν κριτική για όλα. Την κόμμωση της, το γεγονός ότι μιλούσε Γαλλικά, ότι δεν ήξερε να ζυμώνει «ψωμί για να γεμίσω αλεύρι μέχρι τους ώμους». Αν και αρχικά απεχθανόταν «τη γυάλα με το χρυσόψαρο», όπως έλεγε για την ζωή στον Λευκό Οίκο, ήταν τότε που διένυε, όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία της, «την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μου».

Και ο παράδεισος; Σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες η Jackie Kennedy-Onassis όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. «37 Heavens», coming soon to a theatre near you. Τα γυρίσματα του φιλμ έχουμε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στο 2022. «Είμαι γυναίκα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», είχε πει σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές της ατάκες. Με συντρόφους όπως ο Πολ Νιούμαν, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μάρλον Μπράντο, ο Γουόρεν Μπίτι, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Τζιάνι Ανιέλι, ποιος θα μπορούσε -ή θα τολμούσε- να την αμφισβητήσει;

Kαι ποια ηθοποιός θα την υποδυθεί αυτή τη φορά; H Gemma Arterton, γνωστή κυρίως ως Bond girl, σταρ που επελέγη από την casting director για να ζωντανέψει το μυστικό ειδύλλιο με τον Lord David Arlech, φίλο της, και επίσης χήρο. Οι δυο τους ταξίδεψαν στην Καμπότζη σε διπλωματική αποστολή, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό, το 1967. Παρέμειναν εκεί φιλοξενούμενοι του πρίγκηπα Sihanouk.

Αν μας την θυμίζει καθόλου η Gemma Arterton; Έχει σημασία; Η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής δεν αποτελεί τυχαία διαχρονικό style (και status) icon. Το φιλμ διαδραματίζεται σε μία εποχή που η Jackie Kennedy-Onassis αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στους συζύγους της. Είναι η περίοδος που γίνεται ο Robert Kennedy, αδερφός του δολοφονηθέντος John F. Kennedy, της προτείνει να ταξιδέψει στην Καμπότζη για λόγους που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

Και δεν δυσκολεύτηκε μάλλον να την πείσει… Ο πρίγκηπας Sihanouk, δεν της πρόσφερε μόνο φιλοξενία με κάθε επισημότητα, αλλά είχε αναλάβει και χρέη ξεναγού. Για να βρεθεί στους αρχαίους ναούς του Ανγκόρ Βατ, μέρος που ονειρευόταν να βρεθεί από φοιτήτρια. Όπως και στο Phnom Penh, Sihanoukville και Siem Reap, που θα δούμε (ή θα φανταστούμε) και στην ταινία (ανάλογα πάντοτε με τον προϋπολογισμό της ταινίας).

Λίγοι γνώριζαν για την σχέση της Jackie Kennedy με τον David Ormsby-Gore, γνωστό ως Lord Harlech, τον οποίο, θα υποδυθεί στην ταινία «37 Heavens», o Guy Pearce. Βρετανός διπλωμάτης που την συνόδευε παντού, με τη σχέση τους σιγά-σιγά να ανθίζει. Ο ίδιος υπήρξε πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Αμερική, όπως και έμπιστος σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στην Καμπότζη βρέθηκε ύστερα από παρότρυνση του Γερουσιαστή Robert Kennedy για να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

Business and pleasure, λοιπόν. Αν παρατηρήσει κανείς τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το ταξίδι θα δει και τους δύο να χαμογελάνε με τα μάτια, αν και αποφεύγουν, όπως θα περίμενε κανείς, τον φακό. Περνάνε μία εβδομάδα συνέχεια μαζί, χρόνος που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους (χρόνια μετά) σαν μήνας του μέλιτος. Οι δυο τους γνωριζόντουσαν χρόνια πριν, καθώς ο David Ormsby-Gore εργαζόταν στον Λευκό Οίκο. Να μην ξεχνάμε πως όταν η Jackie Kennedy-Onassis βρισκόταν στην Καμπότζη, είχαν συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του συζύγου της.

Ήταν 34 χρονών όταν συνέβη κι εκείνος, ο Lord Harlech είχε μόλις λίγους μήνες πριν χηρέψει καθώς η γυναίκα του Sylvia σκοτώθηκε με το αυτοκίνητο τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Το ζευγάρι της Καμπότζης και των 39 παραδείσων δεν δημοσιοποίησε ποτέ την σχέση του. Κανείς δεν ξέρει λοιπόν πώς έγινε γνωστό ότι ο Lord Harlech έκανε πρόταση γάμου στην Jackie Kennedy. Για να τον απορρίψει εκείνη τελικά με ένα «όχι» το 1968.

Υπάρχει η ερωτική αλληλογραφία. Τα γράμματα. Οι τρυφερές επιστολές. Που διαβάστηκαν, ζωντάνεψαν, ξαναδιαβάστηκαν, μετά θάνατον και τώρα θα… δραματοποιηθούν. Η Jackie Kennedy-Onassis είχε γράψει στον τότε αγαπημένο της: «Αν μπορέσω ποτέ να βρω λίγη λύτρωση, μαζί και λίγη ανακούφιση στη ζωή μου, θα πρέπει να είναι με κάποιον που δεν αποτελεί κομμάτι του παρελθόντος μου, του κόσμου που έχει συνδεθεί με το παρελθόν και τον πόνο. Αυτό είναι κάτι που μπορώ να βρω τώρα, αν μας το επιτρέψει ο κόσμος.»

13 Νοεμβρίου 1968. Το Άρλεκιν συνεχίζεται. «Μάθαμε τόσα πολλά, μοιραστήκαμε και χάσαμε τόσα μαζί. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελες, ελπίζω αυτός ο δεσμός αγάπης και πόνου να μην κοπεί ποτέ.» Και λίγο καιρό μετά… Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι «ένας μοναχικός άνθρωπος και θέλει να με προστατεύσει από τη δική μου μοναξιά. Έχει φρόνηση και καλοσύνη. Είμαι η μόνη που μπορώ να αποφασίσω αν μπορεί να το κάνει αυτό και το αποφάσισα».

Δεκαετίες μετά, βρέθηκαν στο σπίτι του πρώην διπλωμάτη που έφυγε από τη ζωή στα 66 του χρόνια, σε τροχαίο, 18 χειρόγραφες επιστολές της Jackie Kennedy-Onassis και μία δακτυλογραφημένη, επιστολές που δημοπρατήθηκαν το 2017 από τον οίκο Βonhams. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνεται και η επιστολή που έστειλε με την απόρριψη της πρότασης του, στην οποία, εξιστορεί όσα είχαν μοιραστεί οι δυο τους. «Σε παρακαλώ γνωρίζεις, καλύτερα από τον καθένα, ότι δεν μπορούμε ποτέ να δούμε πραγματικά τι κρύβει η καρδιά του άλλου. Με ξέρεις. Και πρέπει να ξέρεις ότι ο άνθρωπος που περιγράφεις στην επιστολή σου, δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σε παντρευτεί». Η Jackie Kennedy παντρεύτηκε τελικά τον Αριστοτέλη Ωνάση την επόμενη χρονιά, τον Οκτώβριο του 1968. Και ο Lord Harlech, που υπήρξε και προσωπικός φίλος των Beatles, την Αμερικανίδα Pamela Colin, το 1969, κοσμική κυρία και editor της Vogue, με υψηλούς καλεσμένους στον γάμο τους, όπως η πριγκίπισσα Margaret.

Η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής δεν γύρισε ποτέ πίσω. Δεν την ενδιέφερε αν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τότε μιλούσαν για τον γάμο «που αναστάτωσε ολόκληρον τον κόσμον» ή τον «γάμο του αιώνα». Ούτε αν εκείνη ήταν 39 χρονών, κι εκείνος 62. «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε, κάποια στιγμή, που η ζωή μου είχε καταβροχθιστεί από σκιές. Με οδήγησε σε έναν κόσμο, στον οποίο, μπορούσε κανείς να βρει ευτυχία και αγάπη. Ζήσαμε ωραίες εμπειρίες μαζί που δεν μπορούν να ξεχαστούν, για τις οποίες, θα του είμαι αιώνια ευγνώμων».

Και η καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα, ιδανικό σκηνικό για το φιλμ νουάρ της ζωής τους. Η νύφη φορούσε νυφικό Valentino, λευκή κορδέλα στα μαλλιά, -σύμβολο αγνότητας-, για να ακολουθήσει η γαμήλια δεξίωση στη θαλαμηγό Χριστίνα. Η Τζάκι μοιάζει επιτέλους ευτυχισμένη, θα γράψει ο Τύπος τότε, «βοηθάει σίγουρα και το ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς, με τα διαμάντια και τα ασορτί σκουλαρίκια», θα ψιθυρίσουν οι αντι-Τζακι-στές για «Μια ζωή πέρα από τα πιο άγρια όνειρά της», όπως είναι και ο τίτλος βιβλίου (που δεν έχει γίνει ακόμη σειρά ή φιλμ).

Τι να περιμένουμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη στο «37 Heavens»; Πυροτεχνήματα πίσω από τις σκιές. Διαμάντια και ρουμπίνια. Ένα ακόμη λαβ στόρι; Βροχή από λουλούδια; Μια νοσταλγική τελενοβέλα; Ο CEO της Metro International, Will Machin, μίλησε στις Κάννες για «ένα εξαιρετικά μεγάλο, σχεδόν άγνωστο κεφάλαιο στην ιστορία της ζωής της Jackie Kennedy-Onassis, ένα love story που θα συγκινήσει το κοινό, όπως ενθουσίασε κι εμάς» σε σκηνοθεσία Marc Munden και σενάριο Steve Austin. Βγαλμένο μέσα από τη ζωή… «Based on a true story», όπως λένε και στο Χόλιγουντ. Αν η ταινία είναι έτοιμη μέσα στο 2022, μην ξαφνιαστείτε αν δείτε τα καπέλα να γίνονται ξανά της μόδας τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη. Βγάλτε από τώρα, καλού-κακού, τα μαργαριτάρια και τα παστέλ ταγέρ… Και τα γυαλιά σε στιλ Jackie O με τα χαρτομάντηλα για την επίσημη πρεμιέρα.