ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι έλεγε ο Μπόμπολας για τον Βαρδή, το ράλι σε Alpha και ΠΛΑΘ, γιατί ο Ιβάν βιάζεται να πουλήσει στον Ρέστη, ο άγνωστος εφοπλιστής Ψαρογιώργος και ο Νίκος Πατέρας και ποιοι πλήρωσαν 2.500 για ένα gala στη Νέα Υόρκη
Περιεχόμενα
Το πολυαναμενόμενο νομοθέτημα έρχεται να προσδώσει διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, κάτι που θα φέρει οπωσδήποτε ώθηση στην αγορά, όμως ταυτόχρονα θα αυξήσει το γραφειοκρατικό βάρος και φυσικά θα καταστήσει τα κρυπτονομίσματα λιγότερο ευεπίφορα για παράνομους σκοπούς.
Με τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων να αναζητά εδώ και καιρό τον προσανατολισμό της και ένα ενιαίο και ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο Κανονισμός για τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων (Markets in Crypto-Assets – MiCA), ο οποίος τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους, έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά, ο MiCA υιοθετεί κάποιες από τις βέλτιστες πρακτικές που ήδη υπάρχουν στις ρυθμίσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις εφαρμόζει στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.
Αυτό που φιλοδοξεί να κάνει είναι να αντικαταστήσει το κατακερματισμένο και ελλιπές πλαίσιο των κρατών-μελών με σαφέστερους κανόνες για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων και τους εκδότες τους, ώστε να παράσχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην αγορά.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να προσφέρει καλύτερη προστασία στους καταναλωτές, να εξασφαλίσει σταθερές αγορές και να προωθήσει την καινοτομία.
Σε ποιους και τι εφαρμόζεται
Οι επιχειρήσεις που καλύπτονται από τον MiCA, γνωστές ως πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων (Crypto-Asset Service Providers, CASPs), περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα, όπως ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, πλατφόρμες συναλλαγών, εταιρείες συμβούλων και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
Με αυτό το ευρύ πεδίο εφαρμογής, πρακτικά ο MiCA αφορά οποιαδήποτε έκδοση, δημόσια προσφορά, διαπραγμάτευση και παροχή υπηρεσίας που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, ο Κανονισμός στην έννοια των υπό ρύθμιση κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνει τα e-money tokens (EMTs), τα asset-referenced tokens (ARTs) και τα utility tokens, εξαιρώντας τα NFTs, τα security tokens, και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs).
Πότε θα εφαρμοστεί
Η εφαρμογή του MiCA έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο ως προς ορισμένα σημεία του που αφορούν τα e-money tokens και τα asset-referenced tokens. Ωστόσο, όλες οι διατάξεις του θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2024.
Τα βασικά του σημεία
Ο Κανονισμός MiCA φέρνει εντελώς καινούριους κανόνες που θα επηρεάσουν καθοριστικά τις επιχειρήσεις Web3 και θα προκαλέσει μια μικρή επανάσταση στον χώρο του blockchain. Το ότι η αδειοδότησή τους θα γίνεται πλέον σε κεντρικό επίπεδο και θα ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ αναμένεται να διευκολύνει τη λειτουργία και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, όμως παράλληλα οι ρυθμιστικές απαιτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα.
Για παράδειγμα, τίθενται πλέον περισσότεροι κανόνες για τις διαδικασίες έκδοσης token, με τους εκδότες να υποχρεούνται να δημοσιεύουν ένα whitepaper και να έχουν μια νομική οντότητα που θα εκδίδει τα tokens και θα τα διαχειρίζεται σύμφωνα με το whitepaper. Αυτό σημαίνει ότι τα αποκεντρωμένα TGEs (Token Generation Events) με αρχικές προσφορές ανταλλαγής (IEOs/IDOs) με ανώνυμους εκδότες δεν θα είναι δυνατές. Αν ένα token δεν έχει εκδότη, όπως το BTC, το whitepaper πρέπει να προειδοποιεί τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους του και την ευθύνη.
Παράλληλα, αναστάτωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα αλγοριθμικά stablecoins καταργούνται στην ΕΕ, ενώ η υποχρέωση για αποθεματικό ρευστότητας γίνεται πιο αυστηρή. Συγκεκριμένα, οι εκδότες των EMTs και ARTs πρέπει να διατηρούν ένα αποθεματικό ρευστότητας τουλάχιστον 1:1 με την αξία των κρυπτονομισμάτων σε κυκλοφορία, διασφαλίζοντας την ικανότητά τους να εξαγοράζουν τα tokens κατόπιν ζήτησης.
Στην ίδια λογική, άλλες λειτουργικές απαιτήσεις για τους εκδότες κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαδικασιών για την ασφάλεια των περιουσιακών και αποθεματικών στοιχείων και την καθιέρωση διαδικασιών χειρισμού παραπόνων και πρόληψης κατάχρησης της αγοράς και εσωτερικής πληροφόρησης.
Θετική επίδραση στις επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων
Όπως συμβαίνει με κάθε νέο Κανονισμό, ο MiCA συνεπάγεται διάφορες ευκαιρίες και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ψηφιακών νομισμάτων.
Οπωσδήποτε, το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που εισάγει αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αυτή η εισροή παραδοσιακών παικτών μπορεί να προσφέρει σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ωριμότητα του κλάδου και προωθώντας την ευρύτερη υιοθέτηση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε ολόκληρη την ΕΕ. Επιπλέον, η αυξημένη προστασία που προκύπτει από τους κανόνες δημοσιοποίησης θα προσελκύσει περισσότερους συμμετέχοντες στην κύρια αγορά, οδηγώντας σε μια πιο ποικιλόμορφη και ανθεκτική επενδυτική βάση.
Η σημαντικότερη, όμως, θετική συνέπεια του MiCA είναι η νομιμοποίηση που προσφέρει στο σύνολο του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων. Με την τυποποίηση των κανονισμών, ο Κανονισμός ενδέχεται να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δουν πιο θετικά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, πιθανώς οδηγώντας σε αυξημένη υποστήριξη για τον κλάδο και τις επιχειρήσεις του.
Τα προβλήματα και η επόμενη μέρα
Παρόλο που ο MiCA προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, παρουσιάζει και ορισμένες προκλήσεις που έχουν επισημανθεί ιδιαιτέρως. Πέρα από την περιπλοκότητα των ρυθμίσεων και το αδιαμφισβήτητα υψηλό κόστος συμμόρφωσης, το οποίο ειδικά για τις μικρές και νεοφυείς μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτο, το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τον περιορισμό της ανωνυμίας.
Οι αυστηρές απαιτήσεις του MiCA για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την αναγνώριση πελατών (KYC) θα περιορίσουν σημαντικά την ανωνυμία για ορισμένους παίκτες της αγοράς, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόζουν λεπτομερείς διαδικασίες ταυτοποίησης και επαλήθευσης. Αυτό σημαίνει ότι άτομα και εταιρείες που δίνουν έμφαση στην ιδιωτικότητα και την ανωνυμία θα αποτραπούν από τη συμμετοχή στην αγορά κρυπτονομισμάτων της ΕΕ.
Το αν αυτό θα έχει θετική συνέπεια, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τη νομιμοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων, ή απλώς θα αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα αυτόν είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, ο MiCA θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για άλλες χώρες. Η επιτυχία του στην τυποποίηση των ρυθμίσεων για τα κρυπτονομίσματα θα εμπνεύσει την παγκόσμια εναρμόνιση, μειώνοντας τον νομικό κατακερματισμό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον MiCA ως πρότυπο για τις δικές τους ρυθμίσεις, προωθώντας ένα ασφαλές και ευημερούν οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων, ασκώντας έτσι πίεση σε χώρες που καθυστερούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, κινδυνεύοντας να αποκλειστούν από την ανάπτυξη και την καινοτομία του κλάδου.
Διαβάστε επίσης: