Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης
Περιεχόμενα
Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει εξαιρετικά επιβοηθητικούς όρους αποπληρωμής και αποτελείται από αρκετά δισεκατομμύρια. Τα οποία, όμως, δεν θα περιμένουν για πάντα να απορροφηθούν, αλλά για περίπου 2 ακόμη χρόνια.
Στις 23 Ιουλίου 2024 ανακοινώθηκε η εκταμίευση της δόσης 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναμένονται αρκετές ακόμα εκταμιεύσεις, με τους επενδυτικούς πόρους να φτάνουν τα 36 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αναθεωρήθηκε στο τέλος του 2023.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει υπάρξει ποτέ και ξεπερνά κατά πολύ τον αρχικό στόχο, να συμβάλει δηλαδή στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία. Είναι ουσιαστικά ένα πρωτοποριακό εργαλείο που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων.
Φυσικά, οι παραπάνω πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν, οπότε αναδεικνύεται καθοριστική η εγρήγορση της ιδιωτικής οικονομίας, ώστε να τους διεκδικήσει και να τους απορροφήσει. Ας, δούμε, λοιπόν στη συνέχεια ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα βήματα, για να μπορέσει κάποια επένδυση να αντλήσει επιχορήγηση και δάνειο.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής είναι δικαιούχος της χρηματοδότησης. Πρόσθετη προϋπόθεση για το νομικό πρόσωπο είναι να αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση ή εφόσον υπάρχει κρατική συμμετοχή, να είναι μικρότερη του 50% (εκτός αν πρόκειται για επιχείρηση που διαχειρίζεται δίκτυο ενέργειας).
Αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας υφίστανται στο είδος της χρηματοδοτούμενης επένδυσης. Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής:
- Η επένδυση θα πρέπει να αφορά έναν από τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση-δεξιότητες-κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας).
- Να κρίνεται με βάση το επενδυτικό σχέδιο ότι είναι σε θέση σε βάθος χρόνου να αποπληρώσει το δάνειο.
- Να συμμορφώνεται με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και ελεύθερου ανταγωνισμού.
- Να ακολουθεί την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης, δηλαδή να μη βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν ένα ευρύ φάσμα δαπανών που πρακτικά καλύπτουν το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. Μεταξύ άλλων καλύπτονται η αγορά, μίσθωση και χρήση ακινήτου, ο απαιτούμενος εξοπλισμός, η αγορά και χρήση άυλων αγαθών, λειτουργικά κεφάλαια και κεφάλαιο κίνησης, δαπάνες προώθησης, μισθοδοσία και γενικά το εργατικό κόστος.
Διαδικασία υποβολής επενδυτικών προτάσεων
Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας https://greece20-loans.gov.gr/welcome/.
Η αξιολόγηση κάθε πρότασης γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο το αναλαμβάνουν οι τράπεζες, οι οποίες κάνουν τον αρχικό έλεγχο επιλεξιμότητας και την πιστοληπτική αξιολόγηση, προχωρώντας στην προέγκριση της πρότασης.
Σε δεύτερο στάδιο, την κυρίως έγκριση την ολοκληρώνει ανεξάρτητος πιστοποιημένος αξιολογητής από κατάλογο αξιολογητών, ο οποίος επανελέγχει τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ελέγχει τη συμμόρφωση του επενδυτικού σχεδίου με βάση το νομικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και την αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης.
Εφόσον το σχέδιο εγκριθεί, η τράπεζα αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση και υλοποίηση της συμφωνίας, εκπροσωπώντας όμως το Ελληνικό Δημόσιο. Άλλωστε, η τράπεζα στη συνέχεια θα εκταμιεύσει τη χρηματοδότηση και θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποπληρωμή του δανείου.
Όροι χρηματοδότησης
Η χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και χαμηλότοκη. Το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να καλύπτει έως 50% του συνολικού επενδυτικού κόστους, όμως μπορεί να παρασχεθεί από την τράπεζα (και όχι από το Ταμείο) επιπλέον δάνειο, το λεγόμενο δάνειο συγχρηματοδότησης.
Αν και το δάνειο συγχρηματοδότησης υπόκειται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και συνεπώς καθορίζεται συμβατικά, το δάνειο του Ταμείου είναι εξαιρετικά πλεονεκτικό. Συγκεκριμένα, είναι στο 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και στο 1% για τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 (0,6%) και έχει περίοδο χάριτος 3 έτη από την πρώτη εκταμίευση.
Η μεγαλύτερη πρόκληση με τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις, όπως ισχύει και στο ΕΣΠΑ, είναι να κατατεθεί και να εγκριθεί επαρκής αριθμός επενδυτικών προτάσεων, ώστε να απορροφηθούν οι πόροι. Η προθεσμία για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μέχρι το τέλος του 2026, οπότε ο χρόνος σίγουρα δεν είναι άπλετος.
Διαβάστε επίσης:
Έτοιμες για ράλι; Ποια μετοχή είναι έτοιμη για απογείωση και ποια είναι τώρα χρυσή ευκαρία