Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους όποιους μπορεί να προσβληθεί η κατάσχεση ή ο πλειστηριασμός ακινήτου, όμως οι προθεσμίες είναι σύντομες.

Οι πλειστηριασμοί έχουν επανέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια και ολοένα περισσότεροι οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι σε πρώτη φάση με κατάσχεση του ακινήτου τους και αργότερα με πλειστηριασμό. Αν και η ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών έχει απλοποιήσει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι πλημμέλειες να έχουν μειωθεί, υπάρχει σημαντικό περιθώριο, για να αμυνθεί ο οφειλέτης.

Διάκριση μεταξύ κατάσχεσης και πλειστηριασμού

Οι δύο όροι συχνά συγχέονται, όμως πρόκειται για δύο τελείως διακριτά στάδια με διαφορετικές συνέπειες.

Η κατάσχεση είναι η διαδικασία με την οποία ένας δανειστής, συνήθως μέσω δικαστικής απόφασης, δεσμεύει την περιουσία του οφειλέτη, με σκοπό να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους.

Καθώς η κατάσχεση αφορά κυρίως τη δέσμευση του ακινήτου και όχι την άμεση απομάκρυνση του οφειλέτη από αυτό, στην πράξη ο οφειλέτης μπορεί να συνεχίσει να διαμένει στο ακίνητο μέχρι να ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός και να μεταβιβαστεί η κυριότητα του ακινήτου στον νέο ιδιοκτήτη. Όμως, επειδή ακριβώς είναι δεσμευμένο, δεν μπορεί να το μεταβιβάσει, να το επιβαρύνει με βάρη (π.χ. υποθήκη) ή να προκαλέσει αλλαγές που θα μειώσουν την αξία του.

Από την άλλη, ο πλειστηριασμός είναι η δημόσια διαδικασία πώλησης του κατασχεμένου ακινήτου. Ο πλειστηριασμός γίνεται από τον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή και πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά, με σκοπό την ικανοποίηση του δανειστή. Η διαδικασία αυτή ακολουθεί την κατάσχεση και αποτελεί το τελευταίο στάδιο στην εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

Συνεπώς, ο οφειλέτης μπορεί να αμυνθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, κατά της κατασχετήριας έκθεσης, με την οποία επιβάλλεται κατάσχεση στο ακίνητό του. Σε τελικό σημείο, αφού πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός, προσβάλλοντάς τον για πλημμέλειες και ακυρότητες της διαδικασίας.

Λόγοι ανακοπής κατά της κατάσχεσης ή/και του πλειστηριασμού

Ο οφειλέτης δεν είναι άοπλος μπροστά στην απειλή του πλειστηριασμού, καθώς μπορεί να τον αποτρέψει. Ακόμα, όμως, και αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να τον ακυρώσει, ανατρέποντας τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στον υπερθεματιστή. Ορισμένοι από τους λόγους, τους οποίους μπορεί να επικαλεστεί ο οφειλέτης είναι οι εξής:

Μη νόμιμη επίδοση της κατασχετήριας έκθεσης: Εάν η επίδοση της κατασχετήριας έκθεσης δεν τηρεί τις νομικές προϋποθέσεις (π.χ. δεν τηρήθηκε η προθεσμία ή δεν επιδόθηκε στο κτηματολογικό γραφείο), ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ανακόψει την εκτέλεση.

Εσφαλμένη περιγραφή του κατασχεθέντος ακινήτου: Αν η περιγραφή του ακινήτου στην κατασχετήρια έκθεση είναι εσφαλμένη, για παράδειγμα εάν περιλαμβάνονται λανθασμένα στοιχεία ή παραλείψεις, αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο ανακοπής.

Εσφαλμένος υπολογισμός της οφειλής: Εάν ο υπολογισμός της οφειλής που αναγράφεται στην κατασχετήρια έκθεση δεν είναι ακριβής, αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανακοπή της διαδικασίας.

Πλημμελής κοινοποίηση του πλειστηριασμού: Ο νόμος απαιτεί τη δημοσίευση και την κοινοποίηση του πλειστηριασμού εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρηθούν, η διαδικασία μπορεί να ανακοπεί.

Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών: Αν ο οφειλέτης καταφέρει να ενταχθεί σε μια διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης και καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές, μπορεί να ζητήσει αναστολή ή ακύρωση του πλειστηριασμού. Το ίδιο φυσικά ισχύει και σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής.

Καταχρηστική εκτέλεση: Η διαδικασία πλειστηριασμού μπορεί να ανακοπεί αν αποδειχθεί ότι η εκτέλεση είναι καταχρηστική, δηλαδή ότι ασκείται με τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα του οφειλέτη ή γίνεται για σκοπούς αντίθετους με την καλή πίστη. Για παράδειγμα, αν ο οφειλέτης διαθέτει και άλλα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. αυτοκίνητο), τα οποία μπορούν να ρευστοποιηθούν, για να ικανοποιηθεί η οφειλή που είναι χαμηλού ύψους, μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστικό να εκπλειστηριασθεί το ακίνητο.

Προσωρινά μέτρα ή δικαστικές αποφάσεις: Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης μέσω δικαστικών αποφάσεων, αν κριθεί ότι έχει δικαιολογημένο συμφέρον ή αν υπάρχει εκκρεμής νομική διαδικασία που επηρεάζει την εγκυρότητα της οφειλής ή της κατάσχεσης.

Οι λόγοι είναι εδώ ενδεικτικά αναφερόμενοι. Η διαδικασία τόσο της κατάσχεσης όσο και του πλειστηριασμού είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και αφήνει περιθώριο να γίνουν λάθη και παραλείψεις που θα αποτελέσουν τη νομική βάση για ανακοπή κατά της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού.

Ωστόσο, οι προθεσμίες είναι αυστηρές και εφόσον δεν γίνει επίκληση των λόγων που αφορούν κάθε στάδιο σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τότε ο οφειλέτης χάνει το δικαίωμα επίκλησής τους μεταγενέστερα. Επομένως, αν και πρόκειται συνολικά για μια χρονοβόρα διαδικασία, ο οφειλέτης πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να απευθυνθεί άμεσα σε δικηγόρο, για να καταστρώσει την άμυνά του.

Διαβάστε επίσης:

Σίψας (ΕΚΤΕΡ) κατά Μιτζάλη (ΑΒΑΞ): «Μου έριξες πισώπλατη μαχαιριά, αθέτησες τη συμφωνία μας»

Πλειστηριασμοί: Πουλήθηκε η ιστορική βιομηχανία Tεξαπρέτ στη Θεσσαλονίκη – Το ποσό κατακύρωσης