• Law

    Οφειλές στο Δημόσιο και τραπεζικά χρέη: Πώς μπορείτε να πωλήσετε το ακίνητό σας

    • Της Μαρίας Μοσχοπούλου, Δικηγόρου, LLM Αστικού Δικαίου Νομικής Αθηνών, Επικεφαλής Propertycheck.gr

    Μαρία Μοσχοπούλου


    Η πώληση ακινήτων στην Ελλάδα γίνεται περίπλοκη όταν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές στο Δημόσιο και γενικά κάθε είδους χρέη. Αν και αυτές οι οφειλές μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια, η καλή διαχείριση των χρεών και η κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχή πώληση. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των χρεών και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, για να εξασφαλίσετε ότι η διαδικασία πώλησης θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

    Έλεγχος χρεών

    Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των οφειλών είναι o πλήρης έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί το ποσό και η φύση τους. Οι οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να περιλαμβάνουν φόρους ακίνητης περιουσίας, ΕΝΦΙΑ, φόρους εισοδήματος και τυχόν πρόστιμα ή προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να επικοινωνήσετε με την αρμόδια ΔΟΥ, για να λάβετε αναλυτική κατάσταση των χρεών σας. Αν υπάρχουν ιδιωτικά χρέη, όπως δάνεια ή υποθήκες, θα χρειαστεί να συνεννοηθείτε με τις τράπεζες ή τους πιστωτές σας για να διαπιστώσετε την ακριβή οφειλή και τυχόν ποινές για καθυστερημένες πληρωμές. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαία η συνδρομή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου δικηγόρου, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τους δημόσιους φορείς και τις τράπεζες και θα έχει μια πλήρη και σε βάθος κατανόηση των χρεών του οφειλέτη.

    Διευθέτηση χρέους και πιστοποιητικά

    Ακολουθεί εν συνεχεία η ανεύρεση της κατάλληλης λύσης για τη διευθέτηση των εν λόγω χρεών. Ο πιο άμεσος τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια των χρεών είναι η εξόφλησή τους πριν από την πώληση. Αυτό περιλαμβάνει την πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να λάβετε το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Αν και αυτό μπορεί να είναι οικονομικά κοστοβόρο, αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο για να εξασφαλίσετε ότι η πώληση θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

    Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εξοφλήσετε άμεσα τα χρέη σας, μπορείτε να διαπραγματευτείτε με τη φορολογική αρχή. Οι διακανονισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν την καταβολή των οφειλών σε δόσεις ή την αναστολή των επιπρόσθετων προστίμων, κάτι που μπορεί να σας διευκολύνει στην προετοιμασία για την πώληση του ακινήτου. Και σε αυτή την περίπτωση κρίνεται αναγκαία η συνδρομή ενός εμπειρου επαγγελματία ο οποίος θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τη ΔΟΥ, για να εξετάσει τα διαθέσιμα προγράμματα ρύθμισης και να σας βοηθήσει να επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις οικονομικές σας δυνατότητες.

    Αν έχετε δάνεια ή άλλες μορφές ιδιωτικού χρέους, η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες ή τους πιστωτές σας για έναν διακανονισμό είναι επίσης σημαντική. Μπορείτε να ζητήσετε μείωση του επιτοκίου ή αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πιστωτές μάλιστα μπορούν να συμφωνήσουν σε μερική διαγραφή του χρέους αν θεωρούν ότι η πώληση του ακινήτου θα τους επιτρέψει να εισπράξουν ένα σημαντικό ποσό της οφειλής.

    Αφού διευθετηθούν οι υπάρχουσες οφειλές σας, θα χρειαστεί να εξασφαλίσετε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να προχωρήσετε στην πώληση του ακινήτου. Το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας ιδίως είναι βασικό για να αποδείξετε ότι δεν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ότι οι οφειλές σας είναι ρυθμισμένες.

    Σύνταξη συμβολαίου και μεταβίβαση

    Εν συνεχεία, ακολουθεί η σύνταξη του συμβολαίου. Το συμβόλαιο θα πρέπει να αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής, όπως το τίμημα, τους όρους πληρωμής και την ημερομηνία μεταβίβασης. Η παρουσία συμβολαιογράφου είναι απαραίτητη για την υπογραφή του συμβολαίου, και ο αγοραστής είναι συνήθως υπεύθυνος για την καταβολή του φόρου μεταβίβασης ακινήτου. Κατά τη σύνταξη του συμβολαίου, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι όλα τα νομικά ενδεχόμενα έχουν καλυφθεί, για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.

    Μετά την υπογραφή του συμβολαίου, το τελικό βήμα είναι η μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας. Το συμβόλαιο πρέπει να καταχωρηθεί στο αρμόδιο Κτηματολόγιο και αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι ο τίτλος ιδιοκτησίας μεταβιβάζεται επίσημα στον αγοραστή. Μόλις ολοκληρωθεί η καταχώρηση, ο αγοραστής λαμβάνει τον τίτλο ιδιοκτησίας και η πώληση θεωρείται επιτυχημένη και ολοκληρωμένη.

    Η διαχείριση των χρεών είναι καθοριστική για την επιτυχή πώληση ακινήτων όταν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς το Δημόσιο. Με την κατανόηση και καταγραφή των οφειλών απο εξειδικευμενο Δικηγορο, τη διευθέτησή τους μέσω εξόφλησης ή διακανονισμού, και την κατάλληλη προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων, μπορείτε να προχωρήσετε στην διαδικασία της αγοραπωλησίας χωρίς χωρίς εμπόδια και με ασφάλεια. 

    Η σωστή διαχείριση των οφειλών, η νομική καθοδήγηση και η συμπερίληψη στο συμβόλαιο όλων των απαιτούμενων όρων, διασφαλίζει την ομαλή διαδικασία πώλησης του ακινήτου σας παρά την ύπαρξη οφειλών.

    Διαβάστε επίσης:

    «Σύννεφα» στο Μαξίμου; Τι συμβαίνει με Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Μυλωνάκη



    ΣΧΟΛΙΑ