• Law

    Νέα επίδοση παλαιάς διαταγής πληρωμής: Πώς μπορεί να αμυνθεί ο οφειλέτης

    • Μαρία Μοσχοπούλου, Δικηγόρος, LLM Αστικού Δικαίου, MMLegal Law Office
    Μαρία Μοσχοπούλου, Δικηγόρος, LLM Αστικού Δικαίου, MMLegal Law Office

    Μαρία Μοσχοπούλου, Δικηγόρος, LLM Αστικού Δικαίου, MMLegal Law Office


    Η εκ νέου επίδοση παλαιών διαταγών πληρωμής είναι μια πάγια τακτική των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και μπορεί να αιφνιδιάσει τον οφειλέτη. Υπάρχουν, όμως, μέτρα για την άμυνά του, ώστε να σταματήσει τη διαδικασία κατάσχεσης.

    Είναι απολύτως συχνό το φαινόμενο (και ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επίκειται η αναστολή του Αυγούστου) οι εταιρείες διαχείρισης να επανέρχονται με νέες επιδόσεις παλαιών διαταγών πληρωμής, ακόμη και από το μακρινό… 2010! Οι εταιρείες διαχείρισης τείνουν να ανασύρουν ακόμη και πολύ παλαιές οφειλές των δανειοληπτών, προκειμένου να προχωρήσουν τη… σταματημένη για οποιονδήποτε λόγο εκτελεστική διαδικασία. 

    Συνήθως, αυτό που επιδίδεται στο δανειολήπτη είναι το σώμα της διαταγής πληρωμής με νέα επιταγή προς πληρωμή και ένα μεγάλο όγκο εγγράφων, που συνιστά πρακτικά τα νέα συγκοινοποιούμενα έγγραφα της νομιμοποίησης της εταιρείας διαχείρισης.

    Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης

    Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να ασκηθεί νέα ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής (εφόσον δικονομικά επιτρέπεται) και κατά της επιταγής προς πληρωμή. Σε αυτό το χρονικό σημείο μάλιστα, μπορεί να ασκηθούν και ασφαλιστικά μέτρα αναστολής εκτέλεσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι κινήσεις αυτές να γίνουν άμεσα, καθώς κατόπιν τέτοια δυνατότητα δεν παρέχεται από το νόμο.

    Στη συνέχεια, είθισται να επιβάλλεται κατάσχεση είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη είτε στο ακίνητό του . Σε αυτό το σημείο μπορεί και πρέπει να ασκηθεί νέα ανακοπή κατά των νέων πράξεων εκτέλεσης, και μάλιστα εντός ασφυκτικών προθεσμιών, με σκοπό την ακύρωση αυτών των πραξεων. 

    Αυτό που σε γενικές γραμμές οφείλουμε να πούμε είναι ότι νομολογιακά έχουν θεμελιωθεί αρκετοί λόγοι ακύρωσης της εκτελεστικής διαδικασίας. Οι εκτελεστοί τίτλοι μπορεί να ακυρωθούν, επειδή περιέχουν σημαντικές τυπικές και ουσιαστικές ελλείψεις. Επιπλέον, πολλές φορές καταφέρνουμε να ακυρώσουμε την εκτελεστική διαδικασία λόγω μη απόδειξης της οφειλής ή έλλειψης νομιμοποίησης της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση της εν λόγω απαίτησης.

    Συμπερασματικά, η πρακτική της εκ νέου επίδοσης παλαιών διαταγών πληρωμής αποτελεί μια συνήθη τακτική των εταιρειών διαχείρισης οφειλών με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης και την ανάκτηση των μη αποπληρωμένων δανείων από τους δανειολήπτες. 

    Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι ο οφειλέτης δεν είναι απροστάτευτος, αλλά διαθέτει μια σειρά από νομικά εργαλεία, τα οποία όμως δικονομικά μπορεί να ασκηθούν εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.Η σωστή νομική εκπροσώπηση μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση των εκτελεστικών διαδικασιών, παρέχοντας ανακούφιση, χρόνο και δυνατότητα διαπραγμάτευσης για οριστική διευθέτηση της οφειλής με έναν βιώσιμο και εφικτό για τους δανειολήπτες τρόπο. 

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs και J.P. Morgan: Τι αλλάζει στις ελληνικές τράπεζες μετά την έγκριση του SSM για τα μερίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ